Yandex Metrica
SON DAKİKA
Araba navigasyonları o organı uyutuyor! GPS cihazı çalıştığında pasif konuma düşüyor

Araba navigasyonları o organı uyutuyor! GPS cihazı çalıştığında pasif konuma düşüyor

Bilmediğiniz bir yerde araba sürerken adres bulmaya yardım eden navigasyonlar işi kolaylaştırsa da beyni tembelleştiriyor. Yapılan araştırmalara göre kendi başına yol bulabilen taksicilerin beyinlerinde meydana gelen aktivite, GPS yardımı alan kişilerde hiç gözlemlenmedi.

Sağlık

23.01.2024, 20:23

Araştırmalar araba sürmek için GPS'e güvenirken beynin uyuduğunu ortaya koyuyor. 

University of College London'dan bilim adamları, şehir etrafında simüle edilmiş bir rotada yer alan 24 gönüllünün beyin aktivitelerini takip etti. 

Siz siz olun bu tohumu sakın kuru yemeyin! Bağırsaklarda beton... Haberi Görüntüle

BEYİNDEKİ İKİ BÖLÜM NAVİGASYONDAN ETKİLENİYOR

Hafızayı ve navigasyonu kontrol eden hipokampus ile kararları ve planları yönlendiren prefrontal korteksteki aktivite ilgi çekiciydi. 

Bilim insanlarından sezaryen ihtimalini azaltan tavsiye! Uygulayan kadınların çoğu normal... Haberi Görüntüle

GPS'E GÜVENENLERİN BEYNİ ADETA UYUYOR

Aynı üniversitede daha önce yapılan bir çalışma, taksi şoförleri yeni yollarda gezinmeyi öğrendikçe beynin bu bölgelerinde yoğun aktivite meydana geldiğini göstermişti. İkinci deneydeki katılımcılar kendi başlarına hareket ettiklerinde, beyin taramalarında aktivite artışları görülebildiği için bu bulgular doğrulandı. Ancak, gönüllüler yol tarifi için aracın GPS cihazına güvendiklerinde, hiçbir hareket gözlemlenmedi. Ekip, sürücüler GPS'e güvendiklerinde bu alanların adeta yıkandığını dile getiriyor. 

Sonuçlara göre, hipokampusun gelecekteki olası yollar boyunca rotaları simüle ettiğini, prefrontal korteksin ise hangilerinin bizi hedefimize ulaştıracağını planlamamıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak, bize hangi yolu izleyeceğimizi söyleyen GPS'e sahip olduğumuzda, beynin bu bölümleri yol ağına tepki vermiyor. Yani beynimiz etrafımızdaki yollara olan ilgisini bir nevî kesiyor. 

Cildi neden nemlendirmelisiniz? Herkes nemlendirici kullanmalı mı? Cilt nemlendirici kullanmadan... Haberi Görüntüle

KARIŞIK PLANLI ŞEHİRLERDE GPS SIK KULLANILIYOR

Araştırmacılar ayrıca, Londra gibi ulaşımı zor bir şehirde araba kullanırken önemli ölçüde beyin faaliyetinin kullanıldığını fark etti. New York gibi, sokakların düzeni sayesinde dolaşmanın oldukça basit olduğu şehirler ise daha az zihinsel çaba gerektiriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading