Yandex Metrica

Alzheimer'ı önleyen şey bulmaca değilmiş! O rutin beyni diri tutuyor

Alzheimer'ı önleyen şey bulmaca değilmiş! O rutin beyni diri tutuyor

Egzersizi genellikle zayıflama sürecinde gündemimize alıyoruz. Bunun, beyin üzerindeki etkileri ise ne yazık ki pek bilinmiyor. Oysa yapılan bir araştırma egzersizin bilişsel sağlığı da koruduğunu ortaya koyuyor. Şiddeti artırılmış bir antrenman, Alzheimer riskini bile düşürüyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Spor yapmak için motivasyona mı ihtiyacınız var? "Bu birkaç dakikalık ekstra çaba, beyninizin yıllarca uyanık kalmasına yardımcı olabilir" desek acaba size yardımcı olabilir miyiz? 

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

YOĞUN EGZERSİZ BEYNİ GÜÇLENDİRİYOR

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, egzersizinizin yoğunluğunu artırarak bilişsel gücünüzü artırabileceğinizi öne sürüyor. Çalışma, egzersiz yoğunluğunun miktar kadar önemli olduğunu gösteriyor. 

Bilim adamları bunun katepsin B ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör gibi beyin koruyucu moleküllerin salınmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Bu iki molekül potansiyel olarak bilişsel sağlıkta koruyucu görev yapıyor. Yoğun egzersizler de dolaşımdaki CTSB ve BDNF düzeylerini artırmada hayli etkili.

Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Haberi Görüntüle

AKTİF YETİŞKİNLER BİLİŞSEL GERİLEME YAŞAMIYOR

Fiziksel olarak aktif yetişkinler, daha hareketsiz olanlara göre yaklaşık %40 daha düşük bilişsel gerileme riskine sahip. 2020'de yapılan bir çalışma ise, daha az egzersiz yapan katılımcıların, daha fazla egzersiz yapanlara göre Alzheimer'a yakalanma olasılığının iki kattan fazla olduğunu gösteriyor. 

Beyni destekleyici beslenmenin yanı sıra, hacmini, hafızayı ve genel bilişsel işlevi korumak için hiçbir şey düzenli yoğun egzersiz kadar kritik değil. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla beynin boyutunu, yapısını ve işlevini değiştiriyor. Uzmanlar bu yüzden "fitness rutininize yoğun egzersizleri eklemeyi mutlaka düşünün" diyor. Ancak egzersiz yapmakta yeniyseniz veya başka bir sağlık sorununuz varsa, önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading