Yandex Metrica

Adet düzensizliğinin yol açtığı şeye bakın! Kardiyoloğa görünmeniz gerekebilir

Adet düzensizliğinin yol açtığı şeye bakın! Kardiyoloğa görünmeniz gerekebilir

Mevsim değişikliği, stres, beslenme alışkanlıkları ve spora başlama süreci kadınlarda adet düzensizliğine sebep olabiliyor. Normalde 4 haftada bir yaşanması gereken bu döngüde zaman zaman sapmalar yaşanması normal. Ancak sürekli düzensizlik akla başka sağlık sorunlarını getirirken bu durum kadınlarda kalp hastalıklarına da sebep olabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:09

Adet düzensizliği her kadının zaman zaman yaşadığı bir problem. Çünkü kadınların yaklaşık %14 ila %25'i düzensiz adet dönemleri yaşar. Ancak yapılan yeni araştırmalar, kronik hastalıkların kontrolüne  yardımcı olmak için doktorların buna daha fazla dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor.

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

DÜZENSİZ ADET DÖNGÜSÜ KALBİ VURUYOR

Araştırmacılar, düzensiz adet döngüsü olan kadınların kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu gözlemledi. Spesifik olarak, 40 günden uzun döngüleri olan veya hiç adet görmeyen kadınlarda kalp hastalığı riskinin arttığı görüldü.

Bilim adamları çalışmanın başlangıcında ortalama yaşı 37.7 olan ve 14 yaşından beri adet düzenlerini bildiren 80.000'den fazla kadından veri topladı. 24 yıl boyunca, katılımcılar her iki yılda bir takip anketleri doldurdu. Araştırmacılar takipleri sırasında adet döngülerinin ortalama uzunluğuna ve koroner kalp hastalığı, kalp krizi veya felç geçirip geçirmediklerine baktılar.

80.630 kadından sadece 1.816'sı 46 yaşından önce kalp hastalığı geliştirmiş olsa da, çalışma sonuçları düzensiz adet döngüsü, daha uzun döngü veya adet görmeme bildiren kadınlar arasında kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Düzenli adet döngüsü bildiren kadınlarla karşılaştırıldığında, düzensiz adet döngüsü olan veya adet görmeyen kadınların %15 ila %40 oranında kalp hastalığı riski vardı. Risk, 29-46 yaş arası kadınlar arasında en yüksek seviyedeydi. 26-31 günlük bir döngü uzunluğu bildiren kadınlarla karşılaştırıldığında, daha uzun sürelere sahip kadınların kalp hastalığı riski %30-44 daha yüksekti.

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

HORMONLARIN ETKİSİ BÜYÜK

Düzensiz adet döngüleri ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı tam olarak net değil. Ancak uzmanlar bazı hormonların bu bağlantıda rol oynayabileceğini belirtiyor.

Özellikle 20-30 yaş arası kadınların adet döngüsündeki değişiklikler genellikle beyin ve hipofize gidip gelen hormonların işlev bozukluğundan kaynaklanır. Bu hormonal değişiklikler, kalp sistemi de dahil olmak üzere birçok vücut sistemini etkileyebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading