Yandex Metrica

Sivrisineklere karşı SMS atma İBB, ilaçlama yap!

Sivrisineklere karşı SMS atma İBB, ilaçlama yap!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son dönemde İstanbullunun kabusu haline gelen istilacı sivrisineklere karşı ilaçlama yapmak yerine halka SMS atarak kendi başlarının çaresine bakmasını istedi.

Gündem

23.01.2024, 17:39

İstanbul'un son günlerdeki en önemli gündem maddesi sivrisinek istilası.

Özellikle çocukların ve yetişkinlerin vücutlarında büyük yaralara yol açan sivrisinekler, İstanbul'un birçok ilçesinde kabus olmaya başladı.

Sineklerin ürememesinden sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), her yıl rutin olarak ilkbahar başlangıcında yapılması gereken larvasit çalışmalarını yapmadı. Bu ihmalkarlık vatandaşın tepkisine yol açtı.

Bugün (23 Nisan) Antalya'da otobüsler ücretsiz mi? Antalya'da 23 Nisan'da toplu taşıma otobüs-metro bedava mı? Bugün (23 Nisan) Antalya'da otobüsler ücretsiz mi? Antalya'da 23 Nisan'da... Haberi Görüntüle

İLAÇLAMA YAPMAK YERİNE VATANDAŞA SMS ATILDI

İBB, sivrisinek istilasına karşı geniş çaplı ilaçlama çalışması yürütmek yerine SMS yoluyla vatandaşları uyararak tedbir alınması yönünde önerilerde bulundu.

Yeni bir sivrisinek türü olan Asya Kaplan Sivrisineği, Aedes albopictus ailesinde yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter'in açıklamasına göre bu tür, bilinen sivrisineklerden biyolojik ve morfolojik olarak farklı özellikler taşıyor.

Teleferik faciasında ihmaller zinciri! Soruşturma dosyasına giren yeni görüntüler ortaya çıktı Teleferik faciasında ihmaller zinciri! Soruşturma dosyasına giren yeni görüntüler ortaya... Haberi Görüntüle

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ HAKKINDA BİLİNENLER

Öter, bu türe ilk defa 1980'de Arnavutluk'ta rastlandığını, geçen 40 yıl boyunca Avrupa'da çok yayıldığını aktararak şu ifadeleri kullandı:

"Asya Kaplan Sivrisineğini ülkemiz içinde 10 sene önce İpsala sınırında bulduk ve 4-5 yıldır da İstanbul'da yerleşti, popülasyon artmaya başladı. Geçen sene ve bu sene artık popülasyonlar o kadar yükseldi ki vatandaşlardan da şikayetler gelmeye başladı. Bu sivrisinek aslında iyi bir uçucu değil. Yani bu ülkeler arası hareketi uçarak değil, yumurtalarının pasif olarak taşınmasıyla oluşuyor. Bu işin en suçlusu da lastikler, kullanılmış araba lastiklerinin geri dönüşüm prosedürleri sorumlu bulunuyor."

Yarın 24 Nisan okul var mı? İlkokul-Ortaokul-Lise 24 Nisan'da ders işlenecek mi, yoklama alınır mı? Yarın 24 Nisan okul var mı? İlkokul-Ortaokul-Lise 24 Nisan'da ders... Haberi Görüntüle

İSTİLACI BİR TÜR

Aslan kaplan sivrisineğinin çok istilacı bir tür olduğunu aktaran Doç. Dr. Öter, popülasyonunun nasıl arttığını da şu şekilde anlattı:

"Yağmur suları araba lastiklerinin içerisindeki suda biriktiğini, bu sinek de özellikle gidiyor yumurtalarını araba lastikleri içerisindeki yağmur sularına bırakıyor. Bu tür, lastiklerin ülkeler arasında taşınımıyla yayılıyor. Mesela küçücük bir yağmur birikintisi, bir tane bardak atılmış, gölgelikte kalmış, içine yağmur suyu dolmuş, burada korkunç sayıda, yüksek sayıda üreyebiliyor. Saksının dibindeki tabakta su birikmiş diyelim. Asya Kaplan Sivrisineği buna bayılır. Çok istilacı bir tür yani. Yeni yerleştiği bölgeye çok iyi adapte oluyor. Bizim yerli türlerin, evlerde dolaşan sivrisineklerin popülasyonlarını baskılıyor. O bölgedeki ekolojik dengeyi bozuyor. Bu anlamda besin zincirini yok ettiği için kendi yükseliyor popülasyon olarak."

Teknoloji çağına ayak uyduruluyor! Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesi kuruluyor! Teknoloji çağına ayak uyduruluyor! Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesi kuruluyor! Haberi Görüntüle

İBB BİLGİLENDİRİLDİ

Öter, Hacettepe Üniversitesi ile birlikte İstanbul için 545 günlük bir mücadele planı hazırladıklarını, bu anlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de bilimsel destek verdiklerini aktararak, yayılmanın devam ettiğini, sivrisineğin ülkenin farklı bölgelerinde de görüldüğünü söyledi.

Kerem Öter, sivrisinek sorunuyla mücadele hususunda yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Mücadelede ne yapılabilir? Belediyelerin yapabileceği şeyler var. Onlar zaten halihazırda uygulanıyor. Biyolojik mücadele tabanlı mücadele yöntemleri var. Yani o kimyasalların artık çok zararları da var. Tamam belli bir bölgedeki popülasyon için kimyasallar etkili fakat toplum, halk sağlığı açısından da bu kimyasalların aşırı kullanımlarının zararları da söz konusu. Toprağa, bitkilere geçiyorlar yani profesyonel kullanılması uygun. Bizim hedefimiz en doğru olan, biyolojik mücadele. Onun dışında mücadeleyi yüzde 40 oranında etkileyen bir durum var. O da kültürel mücadele."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading