Yandex Metrica

Riskli binalar için 2 seçenek: Yıkılıp yeniden yapılmasını istemeyenler dikkat!

Riskli binalar için 2 seçenek: Yıkılıp yeniden yapılmasını istemeyenler dikkat!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bina dayanıklılık testine talep yüzde 100 arttı. Peki bina dayanıklılık testine nasıl başvurulur? Riskli binalara ne olacak? Riskli binalar için iki seçenek var. İşte detaylar...

Gündem

26.04.2024, 16:56

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bina dayanıklılık testine talep yüzde 100 arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kurumlara başvurularak bina dayanıklılık testi yaptırılabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde, risk testip raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ve özel kuruluşlar ile firmalar yer alıyor. Belediyeler isee betondan numune alarak tarama testi yapabiliyor ve kısa sürede risk tespit raporu çıkarabiliyor. 

Threads Türkiye'de ne zaman kapanacak? Threads kapanırsa instagram silinir mi? Threads Türkiye'de ne zaman kapanacak? Threads kapanırsa instagram silinir mi? Haberi Görüntüle

'APARTMANDA KARAR ALINMASI GEREKMİYOR'

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç riskli yapı testine ilişkin şu şekilde konuştu:

"Binasının riskli olduğunu düşünen herkes 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına göre riskli yapı tespiti yaptırılabilir. Bu konuda apartmanda karar alınması, genel kurul toplanması gerekmiyor. Bir kişinin hissesi ne olursa olsun binasında karot aldırabilir. 

Yılda 10 gün yaşıyor! Bu içeği koparana 387 bin 142 TL ceza! Yılda 10 gün yaşıyor! Bu içeği koparana 387 bin 142... Haberi Görüntüle

RİSKLİ BİNA İÇİN 2 YOL

Riskli yapı tespiti itirazlı ya da itirazsız kesinleştikten sonra bina için 2 yol bulunuyor. Binayı güçlendirmek isteyenler bağımsız bölüm sayısının 4/5 çoğunluğu ile karar almaz zorunda olup, güçlendirme kararı için toplantı yapmak zorunlu. Belediye Belediye 4/5 karar ile güçlendirme ruhsatını vermek zorundadır.

İsmailağa cemaati lideri Hasan Efendi vefat etti! İsmailağa cemaati lideri Hasan Efendi vefat etti! Haberi Görüntüle

RİSKLİ YAPININ YIKILIP YENİDEN YAPILMASINI İSTEMEYENLER DİKKAT!

Üçte ikiyle yıkılıp yeniden yapılması kararına katılmayan üçte bire ihtarname gönderilir 15 gün süre verilir ve karara katılması istenilir. Eğer bu süre içinde karara katılmazsa 15.günden sonra payı açık arttırma ile satılır. Hiç kimse size aman imzalama derse inanmayın eviniz satılır.

Güçlendirme kararına katılmayan malik için kat mülkiyeti kanununa göre ödemesi gereken bedele her ay yüzde 5 yıllık yüzde 60 yasal faiz uygulanır. Yani 100 bin lira ödemeyi güçlendirme yapabilecekken karşı çıkılması durumunda 160 bin lira ve avukatlık ücreti ödenmesi gerekecek.

Okulda terör estirip öğretmeni yumruklayan veliyle ilgili flaş gelişme Okulda terör estirip öğretmeni yumruklayan veliyle ilgili flaş gelişme Haberi Görüntüle

GÜÇLENDİRME İÇİN RİSK KESİNLEŞMELİ

Güçlendirme yapabilmek için riski yapı kesinleşmeli, kat malikleri toplantıya çağrılmalı ve 4/5 ile karar alınmalı, belediyeye başvurulmalıdır. İlçe belediyesi bu süreci tamamlamış bir apartmanı reddedemez. Binasını yıkıp yeniden yaptırmak isteyenler 2/3 arsa payı çoğunluğu kararı ile isterlerse kat karşılığı, isterlerse bedel karşılığı inşaat yaptırabilir. Bedel karşılığı inşaatta 600 bin lira ve 5 daireye kadar konutlarda yüzde 6 ve işyerlerinde yüzde 4.5 faizi devlet karşılayacak.

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

GÜÇLENDİRME YAPANA KREDİ FAİZ DESTEĞİ

Güçlendirme yapmak isteyenler için ise 240 bin lira güçlendirme kredisini yüzde 6 faizi devletin sizin adınıza ödemesi kaydıyla alınabilir. Kredi faiz desteği sadece Bakanlığın anlaşma yaptığı bankalar tarafından kullandırılacak.

Binasını riskli yapı yaptırmak için riskli yapı tespiti yaptırmak isteyenleri kimse engelleyemez hiç kimse riskli yapı tespiti için gelen lisanslı kuruluşa kapısını açmama hareketinde bulunamaz. Riskli yapı tespitini engelleyenler suç işlemiş sayılır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading