Yandex Metrica

'Persona non grata' nedir? Erdoğan'ın 'İstenmeyen adam ilan edilecekler' dediği elçiler kimler?

'Persona non grata' nedir? Erdoğan'ın 'İstenmeyen adam ilan edilecekler' dediği elçiler kimler?

Persona non grata nedir, ne demek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala için çağrı yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan'ın ifade ettiği 'Persona non grata' sözleri dikkat çekti. Peki Persona non grata nedir, ne demek? ''İstenmeyen adam" terimi ne anlama geliyor?

Gündem

23.01.2024, 18:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu: Osman Kavala'nın tutukluluğunun sona ermesi için çağrı yapan 10 büyükelçi istenmeyen adam ilan edilecek. Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala, Kavala... Kavala dediğin Soros'un Türkiye büyükelçisi. Siz burayı ne zannediyorsunuz ya. Burası Türkiye. Zannettiğiniz gibi burası kabile devleti değil. Burası anlı şanlı Türkiye.'' ifadesini kullandı.

Kimse Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat veremez. Ben gerekli talimatı verdim. İstenmeyen adam ilan edilecekler. Türkiye'yi anlamadıkları gün Türkiye'yi terk edecekler.

Alaçatı Ot Festivali ne zaman, hangi tarihte 2024? Alaçatı Ot Festivali ne zaman başlayacak? Alaçatı Ot Festivali ne zaman, hangi tarihte 2024? Alaçatı Ot... Haberi Görüntüle

 PERSONA NON GRATA NE DEMEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında  "Persona non grata" ifadesi dikkat çekti. Şimdi soru şu: Persona non grata nedir, ne demek? Erdoğan'ın açıkladığı"İstenmeyen adam" ne anlama geliyor?

''Persona non grata'' devletler arası ilişkilere ait bir tanımlama. Bir ülkeye girmesi ve ya o ülkede kalması, ülke yönetimi tarafından yasaklanan yabancı bir kişi anlamında kullanılıyor. Aslında bu, bir ülkenin bir diplomata uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi. Çünkü bir diplomat o ülkede kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunur.

İstanbul'un göbeğinde skandal görüntüler! Kamyonlara yüklendi:  Piyasa sürülseydi vatandaşlar yiyecekti! İstanbul'un göbeğinde skandal görüntüler! Kamyonlara yüklendi: Piyasa sürülseydi vatandaşlar yiyecekti! Haberi Görüntüle

PERSONA NON GRATA HANGİ SÖZLEŞMEDE YER ALIR?

'Persona non grata' terimi 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 9. maddesiyle düzenlenmiştir. Bir ülke, 'bulunduğu ülkenin iç işlerine karışmak' gerekçesiyle sınırları içinde görev yapan diplomatik temsilciyi istenmeyen adam ilan edebilme hakkına sahip. 

O maddede şu ifadeler yer alıyor. 

MADDE 9. 1. Kabul eden Devlet, herhangi bir zaman ve kararının gerekçesini açıklamak zorunluluğunda olmaksızın, gönderen Devlete misyon şefinin veya misyon Diplomatik kadrosunun herhangi bir üyesinin istenmeyen şahıs (persona non grata) olduğunu veya misyon kadrosunun herhangi bir başka üyesinin kabule şayan olmadığım bildirebilir. Bu takdirde, gönderen Devlet, duruma göre, ilgili şahsı geri çağırır veya misyondaki görevine son verir. Bir şahıs kabul eden Devletin ülkesine gelmeden önce de istenmeyen veya kabule şayan olmayan şahıs olarak ilan edilebilir.

* Gönderen Devlet bu maddenin 1 inci fıkrasında kayıtlı yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddeder veya makul bir süre içinde yerine getirmezse, kabul eden Devlet ilgili şahsı misyonun bir üyesi olarak tanımayı reddedebilir.

* Kabul eden devletin Persona Non Grata ilanı için herhangi bir gerekçe açıklamasına gerek yoktur. Yaygın olarak, kabul eden devletin menfaatlerine aykırı davranışlarda bulunan veya işlediği suç sonrası diplomatik kurallar nedeniyle yargısal yaptırıma tabi tutulamayan diplomatik görevliler hakkında bu ilan gerçekleştirilir.

* Diplomatik görevli, henüz gönderilmeden önce kabul eden devlet tarafından yükümlülüklere ve gerekliliklere aykırı işlem ve eylemleri sebebiyle 'Persona Non Grata' ilan edilebilir.

* Persona Non Grata ilanı diplomatik görevlinin diplomatik dokunulmazlığını kaldırmaz. Yaygın olarak diplomatik görevlisi persona non grata ilan edilen devlet görevliyi geri çağırmaktadır fakat bu yaptırımdan doğan bir zorunluluk değil, pratik uygulamanın sonucudur.

Persona Non Grata İlanının Dayandığı Temel Sebepler

* Diplomatik görevlinin kabul eden devlet menfaatlerine aykırı tutum ve davranışları
* Diplomatik görevlinin kabul eden devlet sınırları içinde birtakım suçlar işlemesi
* Misilleme (Diplomatik görevlisi başka bir ülkede Persona Non Grata ilan edilen devletin, bu ilana karşılık olarak o devlete ait olan diplomatik görevliyi de kendi ülkesinde Persona Non Grata ilan etmesi)

'Persona Non Grata'nın hukuki ve diplomatik çerçevedeki boyutu Viyana Konvansiyonu'nda yer aldığı şekildedir. Fakat günümüzde bu yaptırım diplomatik görevli olmayan kişiler üzerinde de toplumsal ve ülkesel baskı oluşturulmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

19 Nisan Adana Tuğba Yurt konseri saat kaçta, ne zaman başlayacak? Adana Tuğba Yurt konseri nerede? 19 Nisan Adana Tuğba Yurt konseri saat kaçta, ne zaman... Haberi Görüntüle

İSTENMEYEN ADAM İLAN EDİLEN ELÇİLER KİMLER?

Osman Kavala’nın serbest bırakılması için bildiri yayınlayan, ardından ilk etapta DIşişleri Bakanlıiğı'na çağrılarak uyarılan, bugün ise 'İstenmeyen adam' ilan edilecekleri açıklanan 10 büyükelçi şu isimler: 
ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro, Almanya Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Norveç Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg, Hollanda Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Yeni Zelanda Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton, Kanada Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki, İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, Danimarka Ankara Büyükelçisi Danny Annan.

ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield

Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro

Almanya Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz

.

Norveç Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg

Hollanda Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet

Yeni Zelanda Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton

Kanada Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki

İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström

Danimarka Ankara Büyükelçisi Danny Annan

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading