Yandex Metrica

Osman Kavala konusunda Türkiye'ye 'Brunson' yöntemi: Yine bir operasyon mu var?

Osman Kavala konusunda Türkiye'ye 'Brunson' yöntemi: Yine bir operasyon mu var?

2018 Ekim ayındaki 'Rahip Brunson Krizi' sırasında dolardaki ani yükselişin nedenini bir yıl sonra Donald Trump itiraf etmişti. Finansal saldırı opsiyonu, ajanların teslimi için ABD'nin standart yöntemi haline geldi.

Gündem

23.01.2024, 18:10

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye yönelik finansal operasyonları ajan teslimi için temel yöntem haline getirdi. Donald Trump döneminde aşikar hale gelen kur manipülasyonları Joe Biden başkanlığında da devam ediyor.

2018 yılının temmuz ayında 4,6 lira seviyesindeki dolar kuru, tutuklu ABD ajanı Rahip Andrew Brunson'ın 18 Temmuz'daki duruşmada tahliye edilmeyişiyle hızla tırmanışa geçmişti. 

Temmuz ayında başlayan hızlı yükseliş eylül ayına gelindiğinde 6,7 liraya kadar yükselmiş, ajan Brunson'ın ekim ayında tahliye edilmesi ve ABD-Türkiye arasında tansiyonun -en azından bu konuda- düşmesiyle birlikte dolar da yeniden düşme eğilimine girmişti. 2018 sonunda ABD Doları'nın değeri 5,3 Türk Lirası olmuştu. Aynı yılın başlangıcında ise dolar kuru 3,7 liraydı. 

Brunson krizinde Türkiye'ye yönelik finansal saldırıyı dönemin ABD Başkanı Donald Trump itiraf etmişti. Ankara, 2019 Ekim ayında Barış Pınarı Harekâtı'na hazırlanırken sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Trump, "Türkiye belirlediğim sınırı ihlal ederse ekonomisini mahvederim -daha önce yaptığım gibi-" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'ye finansal saldırı yapıldığına yönelik tezleri o güne dek 'komplo teorisi' olarak niteleyen sermaye çevreleri de Trump'ın itirafı sonrası derin bir sessizliğe bürünmüştü. Ancak Beyaz Saray'ın açık tehditlerine boyun eğmeyen Ankara, ABD ordusunun uyarılarına da aldırmayarak Barış Pınarı Harekâtı'nı gerçekleştirmiş ve Tel Abyad-Rasulayn hattını PKK/YPG'den temizlemişti. 

Amerikan yönetimi rahip Brunson konusunda sergilediği tavrın benzerini şimdi bir başka ajan Osman Kavala konusunda da gösteriyor. Kavala'nın geçtiğimiz günlerdeki duruşmada tutukluluğunun devamına karar verilmesinin ardından ABD öncülüğünde 10 ülke büyükelçisinin 'muhtıra' niteliğindeki açıklaması, buna karşın Ankara'nın geri adım atmaması ve ardından ABD Doları'nda yeniden dalgalanma meydana gelmesi, insanlara bir kez daha Rahip Brunson sürecini hatırlattı. 

Zira Merkez Bankası'nın 2 puanlık faiz indirimi, dolar kurundaki ani yükselişin nedenini tek başına açıklamaya yetmiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading