Yandex Metrica

Olası Marmara depremi için ürperten uyarı: 7 şehir 50 ilçeyi etkiler

Olası Marmara depremi için ürperten uyarı: 7 şehir 50 ilçeyi etkiler

Türkiye'yi derinden sarsan çifte felaketin ardından gözler olası Marmara depremine çevrildi. Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, "Son yapılan bilimsel çalışmalara göre 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi çevresindeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016-2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek" dedi.

Gündem

06.02.2024, 01:57

Assrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli çifte felaketin üzerinden bir ayı aşkın zaman geçerken gözler olası İstanbul depremine çevrildi.

11 ilde büyük yıkıma neden olan çifte felaketin ardından mega kentte yaşayanlar büyük endişe içinde. Kentten göçler bile başladı. Uzman isimler, olası İstanbul depremi için hemen hemen her gün uyarıda bulunup alınması gereken önlemlerden bahsediyor.

Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul'da beklenen depreme değindi.

AYM Başkanvekili Basri Bağcı kimdir? AYM Başkanvekili Basri Bağcı kimdir? Haberi Görüntüle

''TEKİRDAĞ DA  AYNI DURUMDA''

Eyidoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"İstanbul deprem açısından ne kadar tehlikedeyse Tekirdağ da aynı durumda, Çanakkale'de, Balıkesir'de, Bursa kıyıları da, Yalova da, Kocaeli de. Dolayısıyla Marmara depreminden bahsediyoruz. Tabi bahsettiğimiz bizi korkutan ya da endişelendiren önümüzdeki 20 yılda harekete geçme olasılığı yüksek olan bir fay, denizden geçiyor. Ama bu Şarköy civarında, Mürefte, Şarköy civarında karaya çıkıyor ve oradan Saros Körfezi'ne oradan da Yunanistan'a doğru uzanıyor. Dolayısıyla Tekirdağ'ın içinden Mürefte, Şarköy ve Saros arasında fayın kendisi var. Yani 1912 yılında 7.2 büyüklüğünde deprem yaratan, çok büyük can ve mal kayıplarına neden olan depremin olduğu yer orası. O bölgelerde yapılaşmanın çok daha önemli olduğu gözlenmesi gerekiyor ve denetimlerin daha fazla yapılması gerekiyor" 

Atalarını yad ettiler! Şafak vakti 'Çanakkale Savaşı Anma Töreni' birbirinden ilginç anlara sahne oldu! Atalarını yad ettiler! Şafak vakti 'Çanakkale Savaşı Anma Töreni' birbirinden... Haberi Görüntüle

''7 VE 50 İLÇEYİ ETKİLER''

Marmara Denizi ve çevresinin yüz yıllardır depremden uzak kalmayan bir bölge olduğunu ifade eden Eyidoğan, "Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Marmara fayı, tüm Marmara’yı etkileyecek bir deprem yaratma potansiyeline sahip. Bununla ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ve hazırlıklar, 7 ve daha büyük bir deprem için yapılıyor. Yani bugüne kadar yapılan jeolojik, jeofizik ve sismolojik çalışmalar denizde ve karada yapılan çalışmalar, özellikle denizin içinde yapılan çalışmalar Marmara Denizi'nin tabanında Kuzey Marmara fayının, bu fay Tekirdağ ve İstanbul kıyılarına 15-20 kilometre uzaklıkta bir fay hattıdır. Bunun üzerine 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığı 2016'dan 2030 yılına kadar yüzde 50. En son yapılan bilimsel çalışmalara göre, 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi çevresindeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016 - 2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek.'' dedi.

İstanbul su kesinti listesi- 24 Nisan Çarşamba Kağıthane, Eyüpsultan'da sular mı kesik? İstanbul su kesinti listesi- 24 Nisan Çarşamba Kağıthane, Eyüpsultan'da sular... Haberi Görüntüle

''HER ZAMAN HAZIR OLMASI GEREKİYOR''

''Bu yıllardır konuşulan bir şey.'' diyen Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, ''En son Kahramanmaraş depreminden sonra tekrar gündeme geldi ve yine tartışılmaya başlandı. Tabi biz deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasının içine girmek istemiyoruz. Çünkü zaten bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalar ile bu bölgenin deprem tarihi, bize böyle bir deprem ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Bu nedenle, İstanbul başta olmak üzere Marmara'daki il ve ilçelerin özellikle de kıyısı olan ilçelerin bu depreme her zaman hazır olması gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

ÖABT nereden, nasıl başvurulur? ÖABT başvuru tutarı, ücreti ne kadar 2024? ÖABT nereden, nasıl başvurulur? ÖABT başvuru tutarı, ücreti ne kadar... Haberi Görüntüle

''YALNIZ İTANBUL DEPREMİ OLARAK ANILMAMALI''

Sözlerine devam eden Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, şunları kaydetti;

''Nitekim 6 Şubat 2023'te sabaha karşı olan Kahramanmaraş merkezli depremin, nelere mal olduğunu, mal olacağını ve ne hazırlıklar yapmamız gerektiğini ortaya koydu. Marmara'nın böyle bir depreme hazır olması lazım. Bu yalnız İstanbul depremi olarak anılmamalı. İstanbul deprem açısından ne kadar tehlikedeyse Tekirdağ'da aynı durumda, Çanakkale'de, Balıkesir'de, Bursa kıyıları da, Yalova da, Kocaeli de. Dolayısıyla Marmara depreminden bahsediyoruz. Tabi bahsettiğimiz bizi korkutan ya da endişelendiren önümüzdeki 20 yılda harekete geçme olasılığı yüksek olan bir fay, denizden geçiyor." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading