Yandex Metrica

Obama'nın ekibi Bay Kemal için geldi: Otel odasından büyük operasyon

Obama'nın ekibi Bay Kemal için geldi: Otel odasından büyük operasyon

Sosyal medya operasyonlarıyla Barack Obama'ya Amerika'da iki kez seçim kazandıran ekip tüm donanımlarıyla Türkiye'ye geldi. Twitter, Instagram, TikTok ve Facebook'ta hangi konuların gündeme gelip neyin öne çıkacağına karar veren özel görevliler, hangi bölgede hangi uygulamaya ağırlık verileceği konusunda Türkiye haritasını sokak sokak tarıyor. IP numaraları sürekli değişen 1 milyon hesapla manipülasyon bombardımanı çok yakında başlıyor.

Gündem

23.01.2024, 20:33

ABD'de Barack Obama'ya iki kez üst üste seçim kazandıran sosyal medya ekibi Kemal Kılıçdaroğlu için Türkiye'ye geldi. 14 Mayıs'a dek popüler uygulamalardaki propaganda sürecini yönetecek ekip, ABD'den getirdikleri sunucularla Taksim civarındaki lüks bir otelde operasyona başladı.

Hangi kentte hangi platform üzerinden yayılım yapılacağına bile karar veren manipülasyon ekibi, özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı Twitter, Instagram, TikTok ve Facebook'a ağırlık veriyor. 

Çarpıcı bilgiyi Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin duyurdu. Köşe yazısında bir kaynağından aldığı bilgiyi aktaran Şahin, geçmişte Obama için çalışan sahte algı ekibinin bir otele yerleşip neredeyse tüm Türkiye'yi il il, sokak sokak taradığını, bu kapsamda İstanbul'un 4, Ankara, İzmir ve Adana'nın 2'şer bölgeye ayrıldığını, her bölgeye özel sosyal medya dosyaları hazırlandığını kaydetti. 

"Önce hedef kitleyi buluyor, onlara özel içerikler geliştiriyorlar. Daha sonra bu içerikleri hangi platformdan hedef kitleye ulaştıracaklarını tespit ediyorlar. Twitter, Facebook, Instagram ve TikTok... Hepsine özel oyun planları var" diyen Şahin, ekibin elindeki sunucuların (server) IP numarası sürekli değişen binlerce hesap barındırdığını, bu hesapların özel seçilmiş mesaj ve anketlerin öne çıkmasını sağladığını kaydetti.

"Bir bilgisayarın IP'sini 5 bin kez değiştirip 5 bin farklı hesaba oy kullandırabiliyorlar! Şaşırdınız mı? Hiç şaşırmayın... Bu sadece başlangıç ve buzdağının görünen yüzü" ifadelerini kullanan Zafer Şahin, sosyal medyada hükümeti destekleyen ya da muhalefete destek vermeyen hesapların filtrelendiğine dikkat çekti. 

Buna göre bir kullanıcı eğer hükümete muhalif mesajlar yazmıyor ya da bu tip mesajları paylaşmıyorsa sosyal medya platformundaki görünürlükleri yüzde 70 oranında azaltılıyor. Bu tip paylaşımlar ya spama düşürülüyor ya da dağılımı yavaşlatılarak görünmez hale getiriliyor. 

Resmi Gazete'de yayımlandı: 36 bin sağlık personeli alınacak Resmi Gazete'de yayımlandı: 36 bin sağlık personeli alınacak Haberi Görüntüle

OPERASYONU NET BİÇİMDE GÖRECEKSİNİZ

Obama ekibinin Türkiye'de iktidara destek veren 58 gazeteciyi kara listeye aldığını, onların yazdığı mesajların etkileşimlerinin kasıtlı olarak düşürüldüğünü ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Twitter’da seçim kararı alındıktan sonra açılan başlıklara, tt olan kişi, haber ve yazılara dikkat edin. Operasyonu en net biçimde göreceksiniz. Tam 1 milyon adresten müthiş bir sosyal medya taarruzu başlatacaklar.

Türkiye’de gençler daha çok Instagram ve TikTok kullanıcısı. Ama depremle beraber Twitter öne çıkmış durumda. Seçim kampanyası boyunca da öyle olacak. Twitter’da oluşturulan algılar önce diğer sosyal medya platformlarına, daha sonra geleneksel medyaya taşınacak.

Seçimin kaderini elbette tek başına sosyal medya belirlemeyecek. Ancak sosyal medya etkisi öyle yabana atılacak, görmezden gelinecek bir şey değil.

Hele de internet kullanımı ve sosyal medya kullanıcısı sayısının bu kadar yüksek olduğu Türkiye’de. Hele de algıların olguların önüne geçtiği ve doğru ayağa kalkana kadar yalanın dünyayı dolaştığı böyle bir çağda.

Hepimiz her gün takip ettiğimiz o platformlarda haber okurken, yorum yazarken, tweet atarken, alışveriş yapıp, yemek siparişi verirken farkında olmadan dijital ayak izleri bırakıyoruz.

O izleri takip eden Büyük Birader adeta röntgenimizi çekiyor. Ve sosyal medyada önümüze ilgimizi çeken şeyler getirmeye başlıyor. Tabiri caizse, hepimizi avlıyor.

Üstelik bunu bize fark ettirmeden yapıyor.

Obama’nın sosyal medya ekibi aslında Büyük Birader’in adamları.

Algılara teslim olma Türkiye."

YAZININ TAMAMI İÇİN >TIKLAYIN.

>

Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı Saadet Partisi Genel Merkezi önünde törenle ilan edilmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading