Yandex Metrica

Kızıl Soros hakkında jet karar! AİHM Büyük Daire, Osman Kavala dosyasını 15 Temmuz öncesine denk getirdi

Kızıl Soros hakkında jet karar! AİHM Büyük Daire, Osman Kavala dosyasını 15 Temmuz öncesine denk getirdi

Hükümeti darbeyle ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala hakkında jet karar: Normalde bir dosya için kararını 2 yılda veren AİHM Büyük Daire, sadece 3 ayda tüm işlemleri tamamlayarak hüküm beyanını 15 Temmuz öncesine yetiştirdi.

Gündem

23.01.2024, 19:30

Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptılan 'Kızıl Soros' lakaplı Osman Kavala için Avrupa seferber oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, önlerinde aylardır bekleyen dosyalar varken Kavala ile ilgili kararını 3 ay gibi görülmemiş bir hızda verdi.

Fransa'nın Strazburg kentindeki mahkeme, kararını 15 Temmuz'un yıldönümü öncesi 11 Temmuz'da açıklayacak. 

AİHM Büyük Dairesi hakimlerinin önünde 22, AİHM'de ise 80 bin dosya bekliyor. AİHM gündemindeki dosyalar 8-10 yıl arasında karara bağlanırken Büyük Daire'nin hüküm açıklaması ortalama 2 yılı buluyor. Fakat Osman Kavala konusunda süreç böyle işlemedi. Büyük Daire, Kavala dosyasını öne çekerek sadece 3 ay içerisinde bütün işlemleri tamamladı. 

Büyük Daire'den öne AİHM, Kavala daha yargılama aşamasındayken 'onun haksız yere tutuklandığına ve derhal serbest bırakılması gerektiğine' ilişkin bir hüküm açıklamıştı. Türk yargısına buyruk verir tonda hazırlanan bildiriyi Ankara ciddiye bile almamıştı. Bunun ardından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi devreye girmiş, AİHM kararını yerine getirmediği için Türkiye'ye karşı 'ihlal süreci' başlatmıştı. 

Hükümetin kanlı bir kalkışmayla devrilmesinin amaçlandığı Gezi isyanını organize eden isimlerden Osman Kavala, 2017 Kasım'ından beri cezaevinde bulunuyor. Kavala, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini yönlendiren CIA mensubu Henri Barkey ile 'siyasal veya askeri casusluk' davasında da yargılanmıştı. AİHM Büyük Daire'nin Kavala kararını 15 Temmuz yıldönümü öncesi açıklayacak olması sembolik görülüyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading