Yandex Metrica

Kırgızistan ile ticaret hacminde hedef 1 milyar dolar

Kırgızistan ile ticaret hacminde hedef 1 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgız mevkidaşı Caparov ile görüşmesinin ardından önemli açıklamalar yaptı.

Gündem

23.01.2024, 21:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile bir araya geldi. İki lider Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’na başkanlık etti.

Konsey Oturumu sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında, Türkiye ile Kırgızistan arasında birçok sektörde hazırlanan ikili anlaşmalar, ilgili bakanlar tarafından imzalandı.

Basın toplantısında söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konsey Oturumu’nun iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirmesini yaptığını ve bir sonraki oturuma kadar izlenecek yol haritasını belirlediğini söyledi.

FETÖ iki ülke için de güvenlik tehdidi

Kononuşmasında, FETÖ’nün her iki ülke için de güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirten Erdoğan, bu konuda kardeş Kırgız hükümetinin gerekli adımları atmaya devam edeceğine inandığını ifade etti.

Erdoğan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkelere değindiği konuşmasında, “imzaladığımız anlaşmalarla stratejik ortaklık zeminimizin ahdini güçlendirdik” dedi.

Ticaret hacminde ciddi bir düşüş olmadı

Pandemi şartlarına rağmen Türkiye-Kırgızistan arasındaki mevcut 507 milyon dolarlık ticaret hacminde ciddi bir düşüş olmadığını vurgulayan Erdoğan, ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Eğitimde, Manas üniversitesine ilişkin adımlarda ciddi bir dayanışma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, ulaşımda ise Türkiye-Kırgızistan arasındaki uçak seferlerinin 28 frekans artırılacağını açıkladı. Böylelikle iki ülke arasındaki gidiş gelişlerin artacağını kaydetti. 

Türkiye tecrübelerini paylaşacak

Erdoğan, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin, geçtiğimiz 11 Nisan’da yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi modeline geçtiğini hatırlattığı konuşmasında, Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmaya devam edeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Nisan ayında Kırgızistan-Tacikistan sınırında yaşanan olaylara da değinerek, bu olaylardan duyduğu üzüntüyü aktardı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading