Yandex Metrica

EYT’de yaş sınırı olacak mı, EYT yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Emeklilikte yaşa takılanlar için tarih belli oldu!

EYT’de yaş sınırı olacak mı, EYT yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Emeklilikte yaşa takılanlar için tarih belli oldu!

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT düzenlemesi için detayların açıklanmasına çok az bir süre kaldı. Başkan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Kabine Toplantısı sonrasında tarih verdi. EYT’de yaş sınırı olacak mı, EYT yasası ne zaman yürürlüğe girecek? sorularının cevaplarını ve daha fazlasını sizler için haberimizde derledik.

Gündem

07.02.2024, 14:45

Başkan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den yılın son Kabine Toplantısı sonrası EYT için flaş bir açıklama geldi. Bakan Bilgin Kabine Toplantısı'nda Başkan Erdoğan'a son durumu paylaştı. EYT şartları ve yaş sınırı meselesinin birkaç gün içerisinde netlik kazanması bekleniyor. Peki EYT yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Daha önce yaklaşık 4 milyon kişiyi kapsadığı belirtilen EYT düzenlemesinde kapsamın genişlediği biliniyor. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasası 5,7 milyon kişiyi kapsayacak hale gelecek.

EYT’DE YAŞ ŞARTI KALDIRILDIĞINDA EMEKLİ OLACAK KİŞİ SAYISI

EYT'de yaş şartı kaldırıldığında bugün itibarıyla prim ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,9 milyon kişi bulunuyor. Daha açık ifade ile eğer EYT düzenlemesi içerisinde yaş sınırı gelmezse yasa çıktığı ilk anda emeklilik hakkı elde edecek kişi sayısı 2 milyon civarlarında olacağı tahmin ediliyor. 

SSK, BAĞ-KUR, MEMUR VE İŞSİZ BAŞLIĞINDA EYT TABLOSU

SSK: 746.000

BAĞ-KUR: 480.00

MEMUR: 400.000

İŞSİZ: 274.000

‘YILBAŞINDAN ÖNCE GÜNDEMDEN ÇIKARACAĞIZ’

Yılın son Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, EYT ile alakalı "Yılbaşından önce gündemden çıkaracağız" açıklamalarında bulunurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise EYT yaş şartı ve sınırı konusundan bahsederek "Bu hafta açıklayacağız" şeklinde söylemde bulundu.

SON HESAPLAR YAPILDI

EYT yasası, 2022 yılının en önemli gündem maddelerinden birisi oldu. EYT çalışmasının bu teknik boyutunun tamamlanması için sadece bazı küçük adımlar kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati EYT düzenlemesi ile ilgili Kabine Toplantısı'nda son durumu paylaştı.

EYT'de yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Kabine Toplantısı'nda yaş şartının tamamen kalktığı durumda özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilerek son hesaplar yapıldı.

EYT'DE YAŞ SINIRI OLACAK MI?

EYT düzenlemesinde son dönemin en çok merak edilen konuların başında 'EYT yaş sınırı olacak mı’ sorusu oldu. Konu hakkında Çalışma Bakanlığı teknik konularda, Hazine Bakanlığı'da bütçe konusunda çalışmalarını bitirmesine az bir zaman kaldı. Yaş şartı konusu ise henüz netlik kazanmadı.

SSK'DA 5.00 GÜN PRİM ŞARTI

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan SSK'da 5.000 günü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunumakta. Yine Bağ-Kur'da ise kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı bulunuyor

EYT YASASI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? 

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesinin beklendiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading