Yandex Metrica
SON DAKİKA
Asrın felaketinde 42. gün geride kaldı! Barınma sorunu çözülüyor, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor...

Asrın felaketinde 42. gün geride kaldı! Barınma sorunu çözülüyor, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor...

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler sonrası Türkiye yaralarını sarmaya çalışıyor. Bölgede 45 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken inşa ve ihya sürecinde belirli bir yol kat edildi. Depremin ilk anından itibaren bölgede olan bakanlar bölgede çalışmaları takip ederken sahadaki son durum merak ediliyor. Peki felaketin 42. gününde neler yapıldı, barınma sorunu ne durumda? İşte tüm detaylar...

Gündem

23.01.2024, 20:35

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından 42 gün geçti. Felaketin ardından bölgedeki yaralar sarılmaya çalışılırken artçılar halen sürüyor, bölgeden acı haberler gelmeye devam ediyor. 

Meteoroloji kar alarmını verdi! 11 ilde kar yağışı bekleniyor! İşte... Haberi Görüntüle

VEFAT SAYISI 48 BİN 448 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz gün Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, "Devletimiz büyük bir gayretle sahada mücadele ediyor" dedi. Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 48 bin 448 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 6 bin 660'ının yabancı uyruklu olduğunu söyledi. Bakan Soylu, "Kurumlarımıza yönelik sosyal medyadaki karalamalar gerçek dışıdır" şeklinde konuştu.

15 Mart Erdoğan Van mitingi saat kaçta, ne zaman başlayacak?... Haberi Görüntüle

SGK'DAN ERTLEME AÇIKLAMASI

Depremin ilk anından itibaren bölgede olan devlet depremzedeler için bitrçok destekte bulundu ve yapılan destekler halen devam ediyor. 

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

İstanbul Newroz nerede, ne zaman kutlanacak 2024? Nevruz nedir, neden... Haberi Görüntüle

HANE BAŞI 10 BİN TL DESTEK

Öte yandan depremzedelere yapılan 10 bin liralık hane başı destek yardımları da depremin 10. gününden itibaren verilmeye başlandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada bu ödemelerin toplam 19,3 milyar liraya ulaşacağının tahmin edildiği söylendi.

Son dakika: BBP Genel Başkanı Mustafa Destici kaza yaptı! Haberi Görüntüle

100 BİN TL'LİK NAKDİ YARDIM YAPILDI

Depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarının acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 100 bin TL'lik nakdi yardım veriliyor. Ayrıca, depremzedelere 3 ay süreyle Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından un ve benzeri gıda maddeleri hibe edilmeye başlandı.

Depremzedelerin vergi yükümlülüklerine yönelik de erteleme ve taksitlendirme imkanları da sağlandı.

Erdoğan'ın İzmir mitinginin sesi Yunanistan'a kadar gitti! Düşmanı denize döktük... Haberi Görüntüle

İŞLETME VE ESNAFA YÖNELİK DESTEKLER 

Depremden olumsuz etkilenen işletmeler ve esnafa yönelik de önemli düzenlemeler yapıldı.

Deprem bölgesinde mücbir sebep hali ilan edilerek vergi beyanname ve bildirim verilme süresi 15 Ağustos'a, bundan kaynaklanan vergilerin ödeme süresi ise 31 Ağustos'a uzatıldı.

Hat oyunuyla kaçış talimatı: Sinyal bilgileri FETÖ'cülerin kaçış rotasını ortaya... Haberi Görüntüle

İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANDI

Bölgede iş gücü piyasasının rahatlatılması amacıyla kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulaması devreye alındı, sınırlı haller dışında işten çıkarmalar yasaklandı.

Antalya ve Burdur'da peş peşe korkutan deprem Haberi Görüntüle

DEPREM BÖLGESİ YATIRIM DESTEK PAKETİ DEVREYE ALINDI

Hazine Destekli Kefalet Sistemi Paketi 350 milyar TL'ye yükseltildi.

12 ay ödemesiz 60 ay vadeli Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi ile 36 ay ödemesiz 120 ay vadeli Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi devreye alındı.

Esnaf ve sanatkarların Halk Bankası tarafından kullandırılan hazine faiz destekli kredi ödemeleri ise 6 aylığına faizsiz ertelendi.

Ekrem İmamoğlu'nun kasası kameralara yakalandı: Bavullar dolusu parayı saatlerce saydılar!... Haberi Görüntüle

ÇİFTÇİLERE DESTEK PAKETİ

Deprem bölgesindeki çiftçilere yönelik de bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda, afetten etkilenen çiftçilerin Hazine faiz destekli kredileri 1 yıl süreyle faizsiz ertelendi. Her büyükbaş hayvan için 500 TL, her küçükbaş hayvan için ise 50 TL yem desteği sağlandı.

Restoranların iftar menüsü cep yakıyor! 2024 İstanbul'da iftar menüleri ne... Haberi Görüntüle

1068 ADET PREFABRİK EV İNŞA EDİLDİ

Barınma sorununun halen devam ettiği bölgede vatandaşlar konteynerlere yerleştirilmeye devam ederken sahada en etkili çözümlerden biri de prefabrik evler. Bu evler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Emlak Konut ve TOKİ eliyle inşa ediliyor. Halihazırda depremden en çok etkilenen 4 ilde; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Gaziantep’te bu evler yapılıyor. Afetzedelere teslim edilmeye başlanan prefabrik evlerden ilk etapta 1068 adet inşa edilmiş.

528’i Nurdağı’nda, 540’ı da İslahiye’de yer alıyor. Pazar gününe kadar Nurdağı’ndaki konutların tamamı sahiplerine teslim edilecek. Ancak projenin genişletilmesi planlanıyor ve diğer etaplar için çalışmalar hızla sürüyor. Belirlenen arazilere su, kanalizasyon ve elektrik gibi altyapılar ivedilikle döşeniyor. Projede çalışan Emlak Konut mühendisleri, yığma tuğla ve çelikten inşa edilen prefabrik evlerin, sıvası-boyası olduğu için ‘ev sıcaklığına’ en yakın geçici konut olduğunu belirtiyor.

Önce kar sonra bahar havası olacak! Meteoroloji uyardı: İstanbul için... Haberi Görüntüle

DÜNYADAN TÜRKİYE'YE DESTEK 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye yaşadığı felaketten ötürü yardım teklifinde bulunan ülke sayısının 102 olduğunu bunlardan 88 ülkenin sahada bizzat yardımda bulunduğunu söyledi. Sahada toplam 11 bin 302 yabancı personelin görev aldığını aktaran Çavuşoğlu, yardımların halen geldiğini aktardı. 

Bağcılar Meydanı’nda Ramazan coşkusu: Etkinlikler için plato kuruldu Haberi Görüntüle

TOKİ KONUTLARI İNŞA EDİLİYOR

Öte yandan deprem felaketi sonrası kalıcı konut yapımına dahızla başlandı. Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ekipleri, ilk etapta yapılacak 628 konutluk projenin çalışmalarını sürdürüyor.

TOKİ tarafından il genelinde 7 bin 542 konut planlandığını, Dulkadiroğlu ilçesinde ise üç etapta 1748 konut inşa edileceği öğrenildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading