Yandex Metrica

ABD'nin istihbarat subayı: Kürdistan kısa vadede pek mümkün değil! Biz çekilirsek şansları sıfır

ABD'nin istihbarat subayı: Kürdistan kısa vadede pek mümkün değil! Biz çekilirsek şansları sıfır

17 Mayıs'ta Miçotakis'le ABD Kongresi'nde 3 saatlik toplantı yapıp ona bundan sonra ne yapması gerektiğine ilişkin akıl veren senatörler, 2019 Ekim'inde Barış Pınarı Harekâtı'ndan hemen önce de faaliyetteydi. Orada konuşulanlar Washington'un genel olarak Türkiye'ye nasıl baktığını net biçimde gözler önüne seriyor.

Gündem

01.04.2024, 16:29

Ülkesini ABD'nin egemenliğine teslim eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 16-17 Mayıs'ta Joe Biden ve ekibi tarafından Washington'da şatafatla ağırlanmıştı. Beyaz Saray programının ardından ABD Kongresi'ndeki konuşması tam 37 kez alkışlarla kesilen Miçotakis, konuşmasının ardından Türkiye düşmanlığında sivrilen isimlerle bir araya gelerek 3 saate yakın toplantı yaptı. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Yunan Başbakan Miçotakis'i tebrik ediyor.

Miço'nun Washington'dan döndükten sonra Türkiye'ye karşı daha saldırgan bir üslup benimsemesinin altında 3 saatlik o meşhur toplantının yattığı belirtiliyor. 'Bundan sonra yapılacaklara' ilişkin Miçotakis'e Kongre çatısı altında akıl veren senatörler şu isimlerden oluşuyor: Lindsey Graham, Marsha Blackburn, Chris Van Hollen, Richard Blumenthal, Jeanne Shaheen, Frank Pallone, Gus M. Bilirakis ve Bob Menendez.

TV8,5 yayın akışı 16 Nisan Salı! Bugün TV8,5'ta neler var, hangi maçlar var? TV8,5 yayın akışı 16 Nisan Salı! Bugün TV8,5'ta neler var,... Haberi Görüntüle

BARIŞ PINARI'NDAN 4 GÜN ÖNCE BENZER TOPLANTI

Veryansın TV yazarı Gürbüz Evren, o toplantıda neler konuşulduğunu yakında yazacağını belirterek 2,5 yıl önce ABD Kongresi'nde buna benzer bir oturumda Türkiye hakkında neler söylenmiş olduğuna dikkat çekti.

Takvimler 5 Ekim 2019'u gösteriyordu ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'de Tel Abyad-Rasulayn hattının PKK/YPG teröründen temizleneceği Barış Pınarı Harekâtı'na 4 gün sonra başlayacaktı (9 Ekim 2019). 

O gün Montana senatörü Steve Daines, Michigan senatörü Garry Peters, Kentucky senatörü Mitch McConnell, Massachusetts senatörü Elizabeth Warren, New York senatörü Charles E. Schumer gibi isimlerin yer aldığı komite, Suriye ve Irak'ta Türkiye'nin hareketlerine dair bir dizi bilgiyi almak üzere istihbarat ve ordu yetkililerini sorguya çekmişti. 

Senatörlere bilgi veren ekip ise Suriye-Irak masası istihbarat şefi Albay Myles Caggins, Hava Kuvvetleri’nden Albay Patrick Ryder ve PYD/PKK’yı gizlemek için Suriye Demokratik Güçleri SDG’yi kuran General Raymond Thomas’tan oluşuyordu. 

Toplantıda Lindsey Graham, Marsha Blackburn, Chris Van Hollen, Richard Blumenthal, Jeanne Shaheen ve Bob Menendez gibi yeminli Türkiye düşmanı da bulunuyordu. Gürbüz Evren'i yazısına göre o gün senatörlerin soruları ve kendilerine verilen cevaplar şu şekildeydi:

AK Parti MKYK toplantısı sona erdi: Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti MKYK toplantısı sona erdi: Kabinede değişiklik olacak mı? Haberi Görüntüle

BİZ ÇEKİLİRSEK ŞANSLARI SIFIR 

Senatör McConnell: “Müttefikimiz YPG’nin savaşçı sayısı ve verdiğimiz maaş hakkındaki doğru bilgiler nedir?”

General Thomas: “15 binini çok iyi eğitip donattığımız 38 bin YPG savaşçısı var. Kişi başına 400 dolar maaş veriyoruz. Ama örgüt, savaşçıların maaşının 200 dolarına el koyuyor. Ayrıca örgüte, Suudi Arabistan’a ulaştırılan Suriye petrolünden bir miktar muhafızlık payı da veriyoruz.”

Senatör Schumer: “Suriye’nin kuzeyine operasyona hazırlanan Türk ordusu karşısında YPG’li savaşçıların şansı nedir?”

Albay Caggins: “Arkalarından çekilirsek şansları sıfır. Türklerin baskısına dayanamayıp Başkan Trump’ın da onay verdiği güvenli bölgeden çıkmak zorunda kalabiliriz. Bu durumda planımız, YPG’yi fazla kayıp vermeden daha güneye kaydırmak.”

DEM’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden Sezai Karakoç hazımsızlığı! Sessiz sedasız isim değiştirdiler DEM’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden Sezai Karakoç hazımsızlığı! Sessiz sedasız isim... Haberi Görüntüle

O İKİ BÖLGEYİ BİRLEŞTİRMEK SORUN DEĞİL AMA...

Senatör Schumer: “Bir süre daha kalmalarını destekleyerek, Türklere olabildiğince zarar vermelerini sağlamak varken, YPG’yi bir bütün olarak daha güneye kaydırıp, orada tutmanın anlamı nedir? Irak’tan sonra Suriye’de de Kürdistan’ı oluşturduğumuz görülüyor. Bu iki parçanın birleştirilmesi sorun değil, ama Türkiye ile İran’daki Kürdistan parçaları ne olacak?”

Albay Caggins: “Başkan Trump, Pentagon’un hazırladığı Güvenli Bölge’nin başka büyük hesaplar için Türklere bırakılabileceği planına onay vermişti. Suriye’nin petrol yatakları, Türklerin istediği Güvenli Bölge’nin güneyinde kalıyor. Hem orası korunacak hem de YPG savaşçılarının yarısını, zamanı gelince buradan İran sınırına göndereceğiz. ABD ve İsrail için Ortadoğu’da hayati önem taşısa da bütün bir Kürdistan’ı siyasi ve coğrafi olarak oluşturmak kısa vadede pek kolay değil.”

54 ürünün ihracatı kısıtlandı! İsrail panikledi: Türkiye'nin yaptırımlarından korkuyoruz! 54 ürünün ihracatı kısıtlandı! İsrail panikledi: Türkiye'nin yaptırımlarından korkuyoruz! Haberi Görüntüle

SCHUMER: TÜRKİYE İÇİN SÜRPRİZ SİLAHLARIMIZ VAR

Senatör Warren: “...YPG müttefikimiz, ama bu ilişkiler yüzünden NATO müttefikimiz Türkiye, Rusya’nın yanına gidiyor. YPG temsilcileri bundan önceki Komite toplantılarına katılarak, senatörlerin sorularını yanıtladı. Bunun da daha gizli yapılması gerekmez mi?”

Senatör Schumer: “Türkiye’nin bizden uzaklaşmasını önleyecek bilinen silahlarımızın yanında başka sürpriz silahlarımız da var. Ayrıca YPG’nin askeri ve sivil yetkilileri Amerikan Kongresindeki toplantılarına katılmayacak. Sadece Pentagon’un bünyesindeki toplantılarda yer alacaklar.”

YAZININ TAMAMI İÇİN >TIKLAYIN
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading