Yandex Metrica

ABD Lawrence'ını harcıyor mu? Suriye harekâtı Brett McGurk'ün kariyerine bir darbe daha vuracak

Irak ve Suriye'deki kaousun mimarlarından, terör örgütü yöneticisi Brett McGurk'ü artık ABD'li senatörler de eleştirmeye başladı. Türkiye'nin PKK/YPG'ye yönelik yeni askerî harekâtı, terör koridoru projesini yönetmiş savaş baronunun kariyerine de önemli bir darbe indirecek.

Gündem

23.01.2024, 19:22

Suriye'ye 5. büyük askerî harekâtın yaklaştığı şu günlerde ABD'nin Ortadoğu politikalarına yön veren Brett McGurk'un akıbeti merak ediliyor. 2004 yılından beri Türkiye'nin çevresinde tertiplenen kaosun uygulayıcılarından biri olan ve görevi boyunca 4 başkanla çalışan McGurk, Suriye kuzeyinde DEAŞ-PKK devir teslim tiyatrosunun mucidi olarak biliniyor. 

Bölge Müslümanlarının şeytanlaştırılması sürecinde Suriye ve Irak'ta insanları 'özgürce' öldürebilmek için bulunmuş dahice(!) bir fikir olan DEAŞ, Brett McGurk'un ABD Başkanı Barack Obama'ya bağlı özel temsilci olarak çalıştığı dönemde palazlanmıştı. Suriye kuzeyinde PKK'nın bir kolu olarak kurulan YPG, özellikle 2014 yılından itibaren DEAŞ tarafından 'insansızlaştırılan' bölgeleri örgütler arası bir çeşit devir teslim tiyatrosuyla teslim aldı. 

Donald Trump döneminde gözden çıkarılarak kızağa çekilen ancak Joe Biden'ın seçilmesiyle birlikte yetkileri artırılarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğüne terfi eden Brett McGurk, geçtiğimiz günlerde Amerikan internet medyasının önde gelen kurumlarından Huffington Post'ta yayınlanan bir haber nedeniyle zor günler yaşıyor. Habere göre ABD Kongresi'nde bazı senatörler, Washington-Ankara ilişkilerinin berbat durumda olmasından Brett McGurk'ü sorumlu tutuyor. 

ABD'nin Ortadoğu politikalarında terör örgütleriyle vekil güçleri kullanma politikasının mimarı durumundaki McGurk'ü bir senatör "Biden'ın Beyaz Saray'ında, Ortadoğu diktatörü" olarak tanımlıyor. Huffington Post'un McGurk hakkında görüşlerine başvurduğu 20 senatörden bir başka isim de bu terör CEO'sunu şöyle tanımlıyor: "O önce evi yakar, sonra yangın hortumu ile ortaya çıkar."

Tecrübeli diplomatın işlerini gözlemleyenler, McGurk'ün bölge hakkında Joe Biden'a sunulan seçeneklerin yegane belirleyicisi olduğu konusunda hemfikir. McGurk, Ortadoğu ile Washington arasındaki bilgi akışını da kontrol ediyor ve zaman zaman yetkileri Amerikan Dışişleri'nin de üzerine çıkıyor. Washington'da McGurk'e aleyhte bir görüş ortaya çıktığında bu görüş bizzat McGurk tarafından önemsizleştiriliyor ve McGurk, kendi düşüncesini kimi zaman zorba yöntemlerle yönetime dikte ediyor. 

Bazı senatörler Brett McGurk'ü, Türkiye'yi Suriye kuzeyine yeni bir operasyon düzenlemeye mecbur bırakmakla suçluyor. PKK/YPG elebaşlarıyla samimi görüntüleri hatırlanan McGurk, Türkiye güneyinde oluşturulmaya çalışılan terör koridoru projesinin baş aktörüydü. 

Irak ve Suriye'de DEAŞ işgallerini bahane eden, sonrasında bombalanıp boşaltılacak bölgelerin kararını bizzat veren McGurk, Suriye'de 10 milyonu aşkın insanın mülteci pozisyonuna düşmesinin mimarlarından biri oldu. 

2004 yılında Irak Anayasası'nın hazırlanması sürecinde aktif görev alan McGurk, sonraki yıllarda bu ülkede akan kanı yönlendirdi, kaos sürecini yönetti. ABD işgali süresince Irak'ta 1 milyonu aşkın insanın öldüğü sanılıyor. ABD medyasına isimsiz demeç veren senatörlerin tüm muhalefetine rağmen McGurk, kokuşmuş Amerikan dış politikasının bir aynası olarak önümüzdeki dönemde de kendine önemli koltuklar edinebilir. 

Huffington Post, McGurk hakkındaki haberini şu ifadelerle bitiriyor: "Yetkili, alaycı bir şekilde McGurk'tan "günümüz Arabistanlı Lawrence'ı" olarak bahsederek şu sonuca vardı: Artık bu kimlik bilgilerine sahip, çok düzgün konuşan beyaz bir adam ve kimin göreve geldiği önemli değilmiş gibi geliyor - onlar Brett'in Ortadoğu'yu onlar adına yönetmesini sağlayacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016 yılındaki ABD ziyareti sırasında herkesin içinde fırça attığı McGurk, Türkiye'nin Suriye'de PKK/YPG'ye yönelik yeni operasyonlarıyla birlikte kariyerinin en büyük darbelerinden birini daha yemiş olacak. Bu durum, Arapça ve Farsçayı ana dili gibi bilen bu 'modern Lawrence'ın akıbetini Washington'un değil, vereceği yeni operasyon kararlarıyla Ankara'nın belirleyeceğini gösteriyor. 

Türk medyasında bir gazete, yıllar önce Brett McGurk'ün çalışma yöntemini şu ifadelerle anlatmıştı: 

"Taşeron terör örgütleri tasarla. Onları Müslümanların üzerine sal. Çıkan kargaşada kurtarıcı rolüne bürün. Kadim kentleri talan et. Tarihi eserleri yağmala. 4 ülkeyi böl. Herkesi birbiriyle çatıştır. Kaosun devamını sağla... Ortadoğu coğrafyasının üzerine çöken çok başlı ejderha yıllardır böyle çalışıyor."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading