Yandex Metrica

1239 Ar-Ge merkezi ve 79 Teknopark'ı biz kurduk

1239 Ar-Ge merkezi ve 79 Teknopark'ı biz kurduk

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "1239 adet Ar-Ge merkezi, 79 Teknopark kurmuşuz, bunun kat be kat fazlasını kurmak için çalışacağız."

Gündem

23.01.2024, 17:32


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Verimlilik Vakfınca ATO Congresium'da düzenlenen 'Uluslararası Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda önemli mesajlar verdi. "Çağımızda artık ülkelerin uygarlık düzeyleri kişi başına kullanılan bilgi miktarından tutun da akıllı cihaz kullanım oranlarına, sosyal medya kullanımından geniş bant altyapılarının yaygınlık durumuna ve e-Devlet kullanıcı sayılarına kadar teknoloji odaklı parametrelerle ölçülür hale gelmiştir" diyen Oktay, "İleri teknoloji dediğimiz şey bizim için ileride ya da uzakta değil; işte tüm paydaşlarıyla burada. Hiç şüphesiz daha alacak çok yolumuz, aşacak zorlu yokuşlarımız var. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 1239 adet Ar-Ge merkezi, 79 Teknopark kurmuşuz, bunun kat be kat fazlasını kurmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı. 

25 YILDAN YARIM GÜNE DÜŞTÜ

Savunma sanayiinde 750 proje yürütülmekte olduğunu kaydeden Oktay, şunları söyledi: 
"PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) öngörüsüne göre bulut bilişim gibi çığır açan teknolojilerin 2030'da küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor. McKinsey ise 'Kovid sonrası İşimizin Geleceği' raporunda otomasyonun verimlilik ve büyüme üzerindeki olumlu etkisi sayesinde 2030 yılına kadar yaklaşık 11 milyon kişiye yeni iş alanları oluşacağını öngörmekte. Bilginin ikiye katlanma prensibi üzerinde IBM ve Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, insanoğlunun yararlandığı bilgi, geçtiğimiz yüzyılda 25 yılda bir ikiye katlanırken özellikle nesnelerin interneti ve makine öğrenmesinin hayatımıza girmesiyle bu süre yarım güne kadar düşmüştür." 

EN DEĞERLİ MADEN: VERİ

"Salgın şartlarının da etkisiyle geçtiğimiz yıl internet üzerinden 1 dakikada yaklaşık 1,5 milyon görüntülü ve sesli görüşmenin yapıldığı, yine 1 dakikada 260 binden fazla video konferans oturumunun açıldığı ve 41 milyondan fazla Whatsapp mesajının gönderildiği bir atmosferi konuşuyoruz. İşte bu yılki fuarın da temasını oluşturan ileri teknolojileri, büyük veri analizi ve yapay zeka gibi öne çıkan teknolojileri, bilginin bu katlanma ve üretim hızı ışığında ele almamız gerekiyor. Verinin giderek en değerli maden niteliği kazandığı günümüzde iş dünyamızla, üniversitelerimizle ve kuluçka merkezlerimizle omuz omuza vererek değişen trendlerin öncüsü olacağımıza yürekten inanıyorum."

E-DEVLET'TE 805 KURUM VAR

"60 milyar dolarlık hacmin üzerinde 750 savunma sanayi projesi yürütüyoruz, bu sayıyı da proje hacmini de yükseklere taşıyacağız. 805 kuruma ait kamu hizmetini e-Devlet üzerinden vatandaşlara sunduk. Bu sayı yerel yönetimler ve özel sektörün de dahil edilmesiyle daha da artacak. Büyük verinin analiziyle karar alma süreçlerine katkı sağlanacak. Yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik ve sensör teknolojileri gibi alanları geliştirilmesi öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirledik. Bu alandaki girişim ve icatları öncelikli olarak destekliyoruz." 

İSTEMEZÜK ZİHNİYETİYLE BUNLARI YAPAMAZDIK

"Muhalefetin hezeyanlarıyla vakit kaybetseydik Milli Uzay Stratejimizi oluşturup, somut adımları atabilir miydik? Birilerinin karamsarlığına, 'istemezük' zihniyetine uysaydık; bugün ATAK, ANKA, AKINCI semalarda olabilir miydi? Polonya, Ukrayna, Tunus gibi birçok ülkeye ihracatını yapıyor olabilir miydik? Ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlara müsaade etmiş olsaydık TÜRKSAT 6A ve İMECE gibi yerli milli haberleşme uydularımızın ya da yerli otomobilimiz TOGG'un tasarımına, üretimine başlayabilir miydik? Milletimiz bunların hepsinin farkında ve kimin laf ürettiğini kimin iş ürettiğini gayet iyi biliyor. Bu millet kiminle selamı sabahı keseceğini de, Aşık Veysel’in dediği gibi 'hangi cahille sohbeti keseceğini de iyi biliyor."

"Verimlilik ve teknoloji konusunda, bir sektörde sahip olduğumuz tecrübeyi diğer alanlara yayarak, sahip olduğumuz know-how'ı kritik sektörlere aktararak ilerliyoruz. Savunma sanayi altyapımız sağlık teknolojilerini, lojistik altyapımız e-ticareti, otomotiv sektörü, bilişim ve otonom sektörlerini; yenilenebilir enerji altyapılarını besledikçe ihracat rekorlarımız, pozitif büyüme rakamlarımız gelmeye devam edecek. Yüksek teknoloji ve verimlilik artışıyla güçlendirilmiş bir ekonomik model ile 2053 ve 2071’e daha güçlü bir Türkiye taşıyacağız." ANKARA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading