Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye öyle bir rezerv buldu ki... Dünya devletleri o madenin peşinde: O keşiften sonra Türkiye lider konuma gelecek

Türkiye öyle bir rezerv buldu ki... Dünya devletleri o madenin peşinde: O keşiften sonra Türkiye lider konuma gelecek

Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi 18 Nisanda açılması planlanıyor. Dünya 800 milyon tonluk rezerve sahip olan Tesis dünyada ikinci sırada yer alıyor. İşletme Müdürü Lütfi Tozar’ Tozar, 'Başta Çin, ABD olmak üzere ülkeler bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor. Böyle büyük bir saha ve rezervin ülkemizde olmasından dolayı avantajlı durumdayız.' ifadelerinde bulundu.

Genel

23.01.2024, 20:44

Ülkemizde 2011-2017 yıllarında 125 bin metre sondaj yapılarak 60 bin numune alınıp, 694 milyon ton rezerv rakamına ulaşıldı. Bu çalışmaların ardından bulana 694 milyon nadir toprak elementi ülkemize ekonomik olarak büyük katkıda bulunacağı düşünülüyor.

Son dakika... Adana'da korkunç kaza: Tırla servis minibüsü çarpıştı: Ölü ver yaralılar var! Son dakika... Adana'da korkunç kaza: Tırla servis minibüsü çarpıştı: Ölü... Haberi Görüntüle

18 NİSAN'DA CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN AÇILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in takip ettiği projede yıllık 1200 ton cevherin işlem göreceği pilot tesisin montaj çalışmaları tamamlandı. İşletmede, işlenmek üzere 600 ton nadir toprak elementi cevheri de çıkartılarak hazır hale getirildi. Tesisin 18 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağı belirtildi.

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren karar: LGS'de o soru iptale edildi! İşte o soru ve iptal edilme gerekçesi... Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren karar: LGS'de o soru iptale edildi! İşte... Haberi Görüntüle

ELEMENTLER SAVUNMA SANAYİSNDE KULLANILACAK

Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, yaptığıa açıklamada Beylikova'nın Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementleri rezerviyle dünyadaki ikinci büyük saha olduğunu ifade etti. Tozar sözlerine şu şekilde devam etti:

"Cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları bitti. Devreye alma çalışmalarına başladık. Pilot tesiste kullanacağımız yaklaşık 600 ton cevher sahada hazır durumda. Madenciliği yapıldı. Pilot tesisimiz yıllık 1200 ton cevher işleme kapasitesine sahip. Çıkarttığımız cevherimizde bulunan florit, barit, nadir toprak elementleri ki biz de ağırlıklı olarak lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum var. Bunlar üretilebilir düzeylerde. Ayrıca diğer 17 nadir toprak elementi de belli oranlarda mevcut. Bunun yanı sıra toryum da bu tesiste işlenecek. Bu tesiste cevheri işleyerek elde edeceğimiz elementler yüksek teknoloji ürünlerde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde, her türlü elektronikte kullanılan malzemeler ki bunların en önemli özelliği de bunların ikamesi yok."

Tozar, ihtiyaç durumda hazır olan 600 tonun dışında daha fazla cevheri pilot tesise nakledebileceklerini bildirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading