Yandex Metrica

NATO: Türkiye'yi S-400 konusunda ikna edemedik

NATO: Türkiye'yi S-400 konusunda ikna edemedik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu fakat S-400 konusunda Türkiye'yi bir türlü ikna edemediklerini belirtti.

Genel

23.01.2024, 18:05

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu ama örgütün Türkiye'yi Rus S-400 hava savunma sistemlerini terk etme ve onları Batılı ülkeler tarafından yapılan sistemlerle değiştirme konusunda ikna edemediğini kaydetti.

Son dakika: MEB açıkladı! Okullarda yeni müfredat taslağı hazır Son dakika: MEB açıkladı! Okullarda yeni müfredat taslağı hazır Haberi Görüntüle

S-400'LERİN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİYLE ENTEGRE EDİLEBİLİRLİĞİ

Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, örgütün Türkiye'yi Rus S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçirmeye ve onları Batılı ülkelerin yaptığı sistemlerle değiştirme konusunda ikna edemediğini dile getirdi.

Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinliğe katılan Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi konusuna ilişkin kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

S-400 hava savunma sistemlerinin NATO sistemleriyle entegre edilebilir olması gerektiğini fakat şu anda bunun söz konusu olmadığını belirten Stoltenberg, bu yüzden Türkiye'ye alternatif çözüm önerisinde bulunduklarını ve bunların arasında ABD sitemi olan Fransız-İtalyan ortak sistemi SAMP/T ve Patriot'ları gösterdi.

Bu meseleler üzerinde ittifak olarak çalıştıklarını kaydeden Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefiktir ve DEAŞ'ın yenilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Hiçbir ülke Türkiye'den daha fazla mülteci kabul etmemiştir" ifadelerini kullandı.

Antalya'da huzurevinde saldırı: Ölü ve yaralılar var! Antalya'da huzurevinde saldırı: Ölü ve yaralılar var! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE VE S-400 SÜRECİ

ABD'nin başından itibaren rahatsızlık duyduğu bir husus olan Türkiye'nin Rus yapımı füze savunma sistemi S-400'ler konusunda vardığı anlaşma Eylül 2017'de imzalanmıştı. Bunun ardından Türkiye'ye ilk S-400 sevkiyatı Temmuz 2019'da başlatmıştı.

Türkiye'nin attığı bu adımda taviz vermemesi, ABD'nin çeşitli yaptırım ve tehditleriyle devam etti. Yöneltilen tehditlere rağmen Ankara, yine geri adım atmadı ve ek S-400 sistemlerini satın alma konusunda bir hamle yaptı. Bu gelişme üzerine ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını duyurdu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading