Yandex Metrica

Erdoğan'ın talimatıyla getirilmişlerdi Ahıska Türkleri hikayelerini anlattı

Erdoğan'ın talimatıyla getirilmişlerdi Ahıska Türkleri hikayelerini anlattı

2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'nın savaş bölgesinden Türkiye'ye getirilen 72 Ahıskalı aile, güven içinde yaşarken geçmişte yaşadıkları acıları unutamıyor.

Genel

23.01.2024, 22:01

Vatanlarından 77 yıl önce koparılan Ahıska Türkleri, yerleştirildikleri Bitlis'in Ahlat ilçesinde huzur içinde yaşamlarını sürdürüyor. 

Stalin döneminde Sovyetler Birliği tarafından 1944 yılında sürgün edilen on binlerce Ahıska Türkü vatanlarından koparılmanın acısını hala yaşıyor. 

2016 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'nın savaş bölgesinden Türkiye'ye getirilen 72 Ahıskalı aile, burada huzur ve güven içinde yaşamlarını sürdürüyor. 

Sürgün döneminde çok acılar çektiklerini anlatan Ahıskalılar, Türkiye Cumhuriyeti ve Ahlat halkına çok teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

'4 YAŞINDA SÜRGÜN EDİLDİM'

Daha 4 yaşında sürgüne gönderilen, 10 çocuk annesi 81 yaşındaki Simizar Mehmetoğlu yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı. 

Sürgün yıllarında aç susuz kaldıklarını anlatan Mehmetoğlu, 1944 yılında sürgün edilirken Sovyet yetkilileri tarafından kendilerine 'Sizi savaştan kurtarıyoruz.' dediklerini ifade etti. 

Babasının Komünist rejim tarafından alındığını anlatan Mehmetoğlu, bir daha onu hiç görmediğini, kendilerinin de trenle Orta Asya'ya gönderildiğini söyledi. 

Tren yolculuğunda çoğu Ahıskalının hayatını kaybettiğini, ölenlerin trenden atıldığını anlatan Mehmetoğlu, o dönem kendilerine Özbekistan'ın sahip çıktığını, Ahıskalıların, Özbek çöllerini abad ettiğini ifade etti. 

'BABAMI HİÇ GÖRMEDİM'

Yaşadığı acıları ve zorlukların aklına geldikçe burnunun ucunun sızladığını belirten Simizar Mehmetoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 'Özbekistan’da unun kepeğini tenekenin üzerinde ekmek yapıp karnımızı doyururduk. Çok acılar ve zorluklar çektik. Yalın ayak, üzerimizde bir şey yok, sahipsizdik. Çok zulüm çektik. Annem 50 yaşına girmeden soğuktan, sahipsizlikten bağırsak hastalığı çekti öldü. Babamı görmedim nasıl biriydi.' ifadelerini kullandı. 

Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği’nin (DATÜB) Ahlat Temsilcisi Hamza Kehvan, 6 senedir burada yaşadıklarını belirtirken, Türkiye'nin onların vatanı olduğunu buraya geldikleri için Allah'a şükrettiklerini ifade etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading