Yandex Metrica

Dünya Sıfır Atık Günü ne zaman? Uluslararası sıfır atık projesi nedir?

Dünya Sıfır Atık Günü ne zaman? Uluslararası sıfır atık projesi nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin “Dünya Sıfır Atık Günü” ilan ettiği açıklamasından sonra vatandaşlar Dünya Sıfır Atık Günü hakkında araştırmalara başladı. Bu projenin amacı ve vizyonu merak ediliyor. Peki, Dünya Sıfır Atık Günü ne zaman? Uluslararası sıfır atık projesi nedir?

Genel

29.03.2024, 12:13

Dünya Sıfır Atık günü ile ilgili arama motorlarında araştırmlar hızlandı. BM’nin sıfır ataık günü projesinin hedefi ne olduğu Dünya Sıfır Atık Günü ne zaman olduğu merak konusu oldu. Peki, Dünya Sıfır Atık Günü ne zaman? Uluslararası sıfır atık projesi nedir?

Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı! Japon deprem uzmanı o kenti işaret etti: Ciddi fay hattı var! Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı! Japon deprem uzmanı o kenti... Haberi Görüntüle

DÜNYA SIFIR ATIK GÜNÜ NE ZAMAN?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “BM Genel Kurulu aldığı kararla 30 Mart’ı Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan etti. BM Genel Kurulu’nun aldığı karar ile her yıl 30 Mart günü ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ olarak tüm dünyada kutlanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da yaptığı açıklamada, ""Sıfır Atık hareketi, çocuklarımız için düşlediğim mavi ve yeşilin egemenliğinde bir geleceğin tezahürü. 2017’den günümüze kartopu misali gönülden gönüle büyüyerek, seferberliğe dönüştü. Bugün, küresel Sıfır Atık idealimizin ulaştığı noktayı görmek ise tarifsiz bir duygu. SıfırAtık İyi Niyet Beyanı girişimimizin ardından gayretlerimiz neticesinde 30 Mart, BM kararıyla resmen "Dünya Sıfır Atık Günü" ilan edildi. Türkiye olarak BM Genel Kurulu'na sunduğumuz karar tasarısı, 105 eş-sunucu ülkenin desteğini aldı. Bu gururun haklı paydaşları olarak yediden yetmişe projemizi sahiplenen, benimseyen, geliştiren halkımıza ve üstün gayretleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Meteorolojiden 17 il için sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek! Meteorolojiden 17 il için sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek! Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR?

Sıfır Atık’; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading