Yandex Metrica

Ünlü ekonomistten ders niteliğinde Türkiye ekonomisi yorumu

Ünlü ekonomistten ders niteliğinde Türkiye ekonomisi yorumu

Türkiye'ye yönelik kur savaşı, ikinci perdesini yaşıyor. Bu süreçte kritik bir değerlendirme Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks'tan geldi. Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren Brooks, 'dolardaki artış olması gerekenden fazla' dedi, 2018'deki şantaja gönderme yaptı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:19

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası dövizde yaşanan hareketlilik nedeniyle, Türkiye için felaket senaryoları kuranlar yeniden sahnede. Pandemi sonrası tüm ekonomilerin büyük daralmalar geçirdiği bir dönemde, Türkiye hem büyümede hem ihracatta tarihi rekorlar kırarken, oluşturulan kriz propagandasının nedeni aslında Türkiye'nin üretime katkı yapmayı hedefleyen adımlarının paradan para kazanmak isteyen çevrelerin hoşuna gitmemesi. Sürecin nereye evrileceğine dair dikkat çekici bir yorum, Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks'tan geldi.

İslam Memiş'ten yeni altın yorumu: Gram altın o tarihte 3500 TL olacak İslam Memiş'ten yeni altın yorumu: Gram altın o tarihte 3500... Haberi Görüntüle

''YÜKSELİŞ OLMASI GEREKENDEN FAZLA''

Brooks Twitter hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Türk Lirası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Brooks, ""Türkiye Merkez Bankası politika faizini 23 Eylül'den bu yana 400 baz puan indirdi ve 16 Aralık'ta 100 baz puanlık bir indirim daha bekleniyor. Bu durum liradaki %21'lik devalüasyonu açıklayabilir mi?  Elbette hayır. Lira tıpkı Ağustos 2018'deki gibi olması gerekenden fazla yükseldi. Toparlanacak."dedi.

BIST 100 güne yükselişle başladı! 25 Nisan hangi hisse senetleri yükselişte? BIST 100 güne yükselişle başladı! 25 Nisan hangi hisse senetleri... Haberi Görüntüle

BRUNSON KRİZİNDE DE KUR ŞANTAJI

Ekonomist Brooks'un dikkat çektiği Ağustos 2018'de de Türkiye ani bir döviz hareketliliği yaşamıştı. Ağustos 2018'de Rahip Brunson kriziyle birlikte yeni yıla 3.79 TL’den başlayan dolar kuru Brunson’ın tahliye talebinin duruşmada reddedildiği 18 Temmuz’da 4.79’a çıkmıştı. 

O DÖNEMDE NE OLMUŞTU?

ABD Hazinesi’nin ilk yaptırım hamlesiyle, 1 Ağustos günü dolar 5 TL eşiğini geçmişti. Trump’ın açıkladığı ikinci aşama yaptırımlar içinde Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisini arttırma kararının uygulamaya girdiği 13 Ağustos tarihinde, dolar kuru tarihin en yüksek noktası olan 7.21 TL’yi görmüş, Brunson'un tahliyesiyle birlikte 5,23 seviyelerine gerilemişti. 

Siyasi beklenti ve isteklerini kur şantajıyla hayata geçirmeye çalışan Batılı aktörlerin o dönemde de talepleri vardı. Türkiye'ye dış politikada diz çöktürme operasyonuna, tutuklu papaz Brunson davası eklenince TL'de çok kısa süre içinde önemli bir değer kaybı yaşandı.

O günlerde ABD Başkanlık koltuğunda oturan Donald Trump’ın danışmanı John Bolton'ın, “Türkiye papaz Brunson’ı bırakırsa, döviz krizi hemen bitebilir” sözleri TL’ye yapılan siyasi operasyonun da adeta kanıtı gibiydi.

rahip brunson trump

Erdoğan'dan emeklilerin gönlünü alın talimatı: Emekli maaşları Temmuz'da o rakamlara çıkabilir... Erdoğan'dan emeklilerin gönlünü alın talimatı: Emekli maaşları Temmuz'da o rakamlara... Haberi Görüntüle

BUGÜN NE İSTİYORLAR?

Üretim ve ihracata dayalı ekonomilerin ayakta kalacağı pandemi sonrası dünyada Türkiye ihracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. İhracattaki artışı TL-döviz dengesini de kuracağı düşünülüyor. Paradan para kazanmak isteyen finansal vurguncuların aslında hedef aldığı nokta da,  Brooks'un '' normal değil, toparlanacak'' dediği nokta da tam olarak burası. 

Bu süreçte Türkiye yabancı yatırımcının da yüzünü çevirdiği ülkelerden biri oluşu normalleşme beklentisini yükseltiyor. Türkiye'ye yatırım talebinin somut aıklamaya dönüştüğü son örnek Almanya. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, tam da kur hareketliliğinin yaşandığı gün, Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini ifade eden bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı ve en önemli ihracat noktası olan Almanya'nın, Türkiye için öngörüsü iyimser. Almanya'dan gelen Türkiye'ye yönelik yatırım teşvikinin en somut kanıtı, Garanti baknası'nın tamamını almak isteyen İspanyol bankası BBVA örneği.

Ehliyeti olan herkesi ilgilendiriyor! Başvurular bugün başladı Ehliyeti olan herkesi ilgilendiriyor! Başvurular bugün başladı Haberi Görüntüle

KUR ŞANTAJININ YERLİ İŞBİRLİKÇİLERİ

Yani Türkiye dış merkezli kur savaşına yabancı değil. Ancak son dönemde bu savaşın saflarına katılıp, iktidar olma hayaliyle devleti vurmaya kalkan, erken seçim çağrılarıyla 'istikrarsız Türkiye' imajı çizmeye çalışan çevrelere karşı gösterilecek mukavemet hayati önem kazanıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading