Yandex Metrica

Sitede Ara

Kiracılar dikkat! Kira nasıl indirilir? Kira miktarını düşürmek mümkün

Kiracılar dikkat! Kira nasıl indirilir? Kira miktarını düşürmek mümkün

Ev kiralarındaki fahiş artışlar vatandaşları üzerken, kirada oturan birçok kişi, 'kira bedelini düşürmenin bir yolu var mı? kira nasıl düşürülür?' gibi sorulara cevap aramaya başladı. Kiracılar bu konudaki haklarını biliyor mu? Detaylarını sizler için derledik.

Ekonomi

09.02.2024, 13:17

Kira artışlarındaki fahiş miktarlar kiracılarla ev sahiplerinin arasında gerginlik yaratmaya başladı. Yeni Şafak'ın haberine göre, bu sebeple mahkemeye başvuran kiracı ve mal sahiplerinin sayısında artışsöz konusu. Hukukçular, "Şifahen bedelin artırılması ya da indirilmesi söz konusu değil. Kiracı rakamın düşmesi için dava açabilir" görüşünde.

Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024? Yaprak yaş çayın kilosu kaç para? Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024?... Haberi Görüntüle

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANMASINI VE ÜNİVERSİTELERİ FIRSATA ÇEVİRENLER

Hem ev sahipleri hem de emlakçılar, kentsel dönüşümdeki hızlanış ve üniversitelerin yüz yüze eğitime geçerek, açılmasını adeta fırsata çevirdi. Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul’da okul ve iş merkezlerine yakın konumda yer alan yapılarda kiralar yüzde 300’e kadar sıçradı. Kira gelirinin, fahiş oranlar karşısında düşük kaldığını düşünen ev sahipleri ise “Oğlum ya da kızım gelecek” gibi klasikleşmiş bahanelerle mevcut kiracılarını konuttan çıkarmaya, kira sözleşmesi yenilememeye, şifahen mevcut rakamın 2-3 katı daha fazla zam talep etmeye, hatta ara artışlara ya da adeta açık artırmayla daireyi farklı kişilere göstererek, en yüksek rakamı ödeyen kişiye konut kiralamalarına başladı. Diğer taraftan atlanmaması gereken bir ayrıntı var ki, o da artışın, Tüketici Fiyat Enflasyonu’nun (TÜFE) 12 aylık ortalamalarına göre belirlenen ve ekimde yüzde 17,09 olarak açıklanan yasal sınırı aşmaması gereği.

Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA sondaj çalışmalarına başladı Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA... Haberi Görüntüle

TARAFLAR SOLUĞU MAHKEMEDE ALIYOR

Ev kiralarındaki fahiş yükselişler ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Kira zammında tavan oranın aşılmasına, çeşitli gerekçelerle evden çıkartılmak istenen kiracılar, ev sahiplerine davaaçmak için mahkemelere gidiyor. Mal sahipleri ise 5 ve 10 yıl oturan kiracılarını tahliye edebilmek için mahkemelere başvuruyor. Kiralarda yapılan fahiş artışlar yüzünden kiracı ve mal sahipleri arasında gösrülen uyuşmazlıkların arttığını hatırlatan Avukat Elvan Kılıç, “Son dönemde kira uyuşmazlıklarından kaynaklı açılan davalarda önemli bir artış oldu” dedi.

TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyon açıklaması: Net tarih verdi TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyon açıklaması: Net tarih verdi Haberi Görüntüle

BİR YILDAN KISA SÜRELİ SÖZLEŞMEDE ARTIŞ OLMAZ

Avukat Elvan Kılıç, kira artışı için sözleşmesinin bir yıldan uzun süreli olması gerektiğine dikkat çekti. Avukat Elvan Kılıç, “Kira artış üst sınırı kanunla çizilmiştir. Madde gereği, en yüksek artışın, bir önceki kira yılında TÜFE’nin on iki aylık ortalamalarına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla yapılması gerekiyor. Kira başlangıcına göre hesaplanacak, kira yılı için belirlenen şartın dışında yapılan artışlar geçerli değildir” bilgisini paylaştı.

Kılıç, ayrıca kira sözleşmesine yönelik hükümlerin Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlendiğini ve kira artışının nasıl yapılacağının da yine aynı kanunun 344’üncü maddesinde açıkça belirtildiğini söyledi. Söz konusu maddeye göre, kira artışı yapmak için sözleşmesinin bir yıldan daha uzun süreli olması gerektiğini vurgulayan Avukat Elvan Kılıç, “Kira artış üst sınırı kanunla çizilmiştir. Madde gereği, en yüksek artışın, bir önceki kira yılında TÜFE’nin on iki aylık ortalamalarına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla yapılması gerekiyor. Kira başlangıcına göre hesaplanacak, kira yılı için belirlenen şartın dışında yapılan artışlar geçerli değildir” açıklamasında bulundu.

Borsa İstanbul güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 BIST100 endeks kaç puan? Borsa İstanbul güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 BIST100 endeks ... Haberi Görüntüle

HAKKANİYETE UYGUNLUK

Kılıç, kira sözleşmelerini aslınfa zayıf konumda olan kiracı tarafı koruma niyetinde olduğunu hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Ev sahibi kiranın artırılması, kiracı da düşürülmesi için tespit davası açabilir. Beş yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından TÜFE’nin 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak, hakkaniyete uygun biçimde kira bedeli belirlenecektir. Her kira sözleşmesi kendi içerisinde özel şartları barındırmakta olup, şifahi olarak yapılacak bildirimler ile kira bedelinin artırılması ya da indirilmesi söz konusu değildir.”

Bakan Bayraktar 'petrol emaresi var' diyerek müjdeyi verdi: 'Birkaç ay içinde kazacağız' Bakan Bayraktar 'petrol emaresi var' diyerek müjdeyi verdi: 'Birkaç ay... Haberi Görüntüle

TARAFLARIN AÇTIĞI DAVA GEREKÇELERİ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise kiracı- mülk sahibi arasındaki ilişkinin son zamanlarda çok bozulduğunu vurguladı. Kira uyuşmazlıklarının yol açtığı davaların arttığını, kira bedelinin düşük kaldığını düşünen ev sahiplerinin tahliye davalarına başladığına işaret eden Kiraz, “Yoğun bir talep var. İki şekilde davalar arttı. Mal sahipleri, yeri tahliye için tahliye davası açıyor. Kira sözleşmesi 10 yılı doldurduğunda tahliye hakkını deniyor. Kiracılar ise pandemi nedeniyle uyarlama, yani kiraların düşürülmesi için çok dava açıyor” açıklamasında bulundu.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading