Yandex Metrica

Kakao fiyatı rekora koşuyor! Bakırı geçerek o rakama ulaştı

Kakao fiyatı rekora koşuyor! Bakırı geçerek o rakama ulaştı

Küresel emtia piyasalarında olumlu beklentiler artarken, son dönemde Kakao dikkat çekiyor. Kakao fiyatları, 9 bin doları geçerek rekora gidiyor.

Ekonomi

26.03.2024, 09:39

Son zamanlardaki yükseliş trendiyle öne çıkan ve 46 yılın en yüksek seviyesine ulaşan kakao fiyatları, ton başına 9 bin doları geçti. Bu durum, kakao tonunun 9 bin dolar civarındaki bakırı geride bıraktığı anlamına geliyor. Mart ayında kakao fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandı, hatta yüzde 50'ye varan bir artış görüldü. Piyasa uzmanları, fiyatların 10 bin dolara kadar çıkma olasılığına dikkat çekiyor. Bloomberg Intelligence Analisti Diana Gomes, 2025 Paskalya döneminde çikolata fiyatlarının daha da yükselebileceğine işaret ediyor.

2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? 2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? Haberi Görüntüle

ÇİFTÇİLERE PRİM ÖDENİYOR

Fiyatlardaki bu yükseliş, çiftçilerin yerel tüccarlara kakao çekirdeklerini satmaları ve bu çekirdeklerin daha sonra işleme tesislerine veya küresel tüccarlara satılmasıyla küresel tedarik zincirini bozdu. Küresel tüccarlar, kakao çekirdeklerini ya da kakao yağı, tozu ve kakao likörü gibi ürünleri, Nestle, Hershey ve Mondelez gibi küresel çikolata devlerine satıyordu.

Kakao piyasası genellikle büyük ölçüde düzenlemelere tabidir ve tüccarlar ile kakao işleme tesisleri genellikle yerel tüccarlardan, önceden belirlenmiş fiyatlarla bir yıl öncesine kadar kakao çekirdeği satın alırlardı. Fakat, kıtlık dönemlerinde olduğu gibi 2024 yılında da yerel tüccarlar, kakao çekirdeklerini güvence altına almak için çiftçilere genellikle tarla fiyatı üzerinden prim ödemektedirler.

Piyasaları hareketli hafta bekliyor! Orta Doğu'daki  savaş piyasaları nasıl etkileyecek?  İşte ekonomi piyasasında kur ve altın fiyatlarının seyri... Piyasaları hareketli hafta bekliyor! Orta Doğu'daki savaş piyasaları nasıl etkileyecek?... Haberi Görüntüle

YÜKSEK FİYATLARDAN SATIYORLARDI

Tüccarlar daha sonra, önceden anlaşılan fiyatlardan kakao çekirdeklerini teslim etmek yerine, spot piyasada daha yüksek fiyatlardan satmaktadırlar. Bu durumda, küresel tüccarlar çikolata şirketlerine olan yükümlülüklerini yerine getirmek için bu kakao çekirdeklerini herhangi bir fiyattan satın almak için acele ederken, yerel işleme tesisleri genellikle kakao çekirdeği sıkıntısı yaşamaktadırlar.

Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkeler, normalde yerel fabrikalara ucuz kredi vererek veya küresel tüccarların satın alabilecekleri kakao çekirdeği miktarını sınırlayarak onları korumaya çalışmaktadırlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Ekonomi


Loading