Yandex Metrica

EYT sorunu çözülecek! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi

EYT sorunu çözülecek! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili haberler Ankara kulislerinde sıklıkla dillendiriliyor. Edinilen bir son dakika bilgisine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT konusunda vatandaşın yüzünü güldürecek adımların atılabilmesi için AK Parti kurmaylarını görevlendirdi. Yıl sonuna doğru büyük müjdeler gelebilir.

Ekonomi

20.03.2024, 23:04

Geçtiğimiz seçim dönemlerinde sıklıkla tartışılan konulardan biri olan EYT, ekonomideki hızlı toparlanma ile birlikte çözüm aşamasına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakan ve AK Parti kurmaylarını asgari ücret ve 3600 ek gösterge ile birlikte EYT konusunun da çözüme kavuşturulması için hazırlık yapılması için görevlendirdi. Peki hangi konuda gelecekte neler yapılacak? İşte, kulislerden sızan bilgiler...

Gabar Cudi ve Kato'nun altı petrol denizi: Peki enerji atılımı sadece Türkiye ile mi sınırlı? İşte Türkiye'nin 2030 adımları... Gabar Cudi ve Kato'nun altı petrol denizi: Peki enerji atılımı... Haberi Görüntüle

EYT KONUSUNDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çözüme kavuşturun' talimatı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belirlediği yeni formüller üzerinde EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorununa çözüm üretiyor. Yapılan çalışmaya göre bakanlık, SSK, Bağ-Kur ve kamu çalışanlarını ayrı kategoriler ekseninde değerlendirecek. 

Kısmi Emeklilik formülüne göre 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi yapan çalışanlar 10 yıl prim ödeyecek ve emekli olabilecek. Bu formüle göre, erkek çalışanlar 55 yaşında, kadın çalışanlar ise 50 yaşında emekli olabilecek.

Diğer bir EYT formülü ise, çalışanların primini doldurduğu takdirde emekli olmasını öngörüyor. Bu förmüle göre, Kadınlarda 20 yıl (7 bin 200 gün) erkeklerde ise 25 yıl (9 bin gün) sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması durumu ortaya çıkıyor.

Çalışmanın ‘ara formül’ niteliğinde olduğu ve sadece mağduriyeti belli oranda gidereceği belirtildi. Buna göre, bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için gerekli yaş süresini bekleyenler için, bir düzenleme tartışılıyor.

Bekleme süresini 2-3 yıl düşürmeyi amaçlayan plana göre, prim gün sayısını tamamlayanlar veya şu anda emekli olmak için 56 yaşını bekleyenlere 2-3 yıllık bir avantaj sağlanacak. Çalışmayla ilgili olarak maliyet analizi yapılacağı, kaç kişinin yararlanacağı ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler hazırlanacağı ifade ediliyor.

Emeklilerin cebi para dolacak: Promosyon savaşları rakamı yukarı çekti: En yüksek promosyonu hangi banka veriyor! Emeklilerin cebi para dolacak: Promosyon savaşları rakamı yukarı çekti: En... Haberi Görüntüle

EYT NEDİR? 

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading