Yandex Metrica

Ekonomik OHAL nedir? Ekonomik OHAL olursa ne olur, OHAL neden ilan edilir?

Ekonomik OHAL nedir? Ekonomik OHAL olursa ne olur, OHAL neden ilan edilir?

Döviz kurundaki yükseliş, yalan ifadelere yol açtı. Kuru bahane edenler, ortaya ekonomik OHAL yalanını attı. Peki, ekonomik OHAL nedir? Ekonomik OHAL olursa ne olur?

Ekonomi

19.03.2024, 19:45

AK Parti iktidarı döneminde hazırlanan reform yasalarının mimarlarından ünlü hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç'in "Ağır ekonomik bunalım sonucu OHAL ilan edilebilir" sözlerinin ardından ‘’Ekonomik OHAL’’ tartışmaları gündeme geldi. AK Partili Kurtulmuş ise ekonomik OHAL iddialarına, "Saçma sapan bir iddia, böyle bir şey düşünülemez" yanıtını verdi.

Kendi işini kurana hibe desteği! 500 bin TL'ye kadar çıktı: Bakanlık duyurdu Kendi işini kurana hibe desteği! 500 bin TL'ye kadar çıktı:... Haberi Görüntüle

EKONOMİK OHAL NEDİR?

Anayasanın 119. maddesinde yer alana göre, ekonomide yaşanan gelişmeler OHAL ilan etmeye imkân tanıyor. Yasada belirtilen hallerin bir ya da birden fazlasının görülmesi hâlinde yurdun bir ya da birden fazla bölgesinde altı ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilme imkanı tanınıyor.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Osmangazi Köprüsü'nde tüm zamanların rekoru kırıldı! Bakan Uraloğlu duyurdu: Osmangazi Köprüsü'nde tüm zamanların rekoru kırıldı! Haberi Görüntüle

OHAL NE ZAMAN İLAN EDİLİR?

Olağanüstü hâl veya kısa ismiyle bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, ekonomik bunalım, tehlikeli salgın hastalık, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi hâllerde başvurulan uygulamadır.

19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol yüzde 5 düştü 19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol... Haberi Görüntüle

EKONOMİK OHAL OLURSA NE OLUR?

OHAL kararı alındığında, Resmî Gazetede yayınlanır ve tüm yurt geneline bilgisi verilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, onay vermesiyle beraber OHAL resmî olarak faaliyete girer. Onay verilmeden evvel Türkiye Büyük Millet Meclisi bir toplantı gerçekleştirir. Meclis, OHAL zamanı üzerinde bazı değişiklikler yapabilir.

Uygulanacak olan sıkı yönetim şartları çıkarılacak olan kararnamelerle birlikte değiştirilebilir. Kararnameler Cumhurbaşkanı onayıyla, Bakanlar Kurulu'na iletilir.

OHAL kapsamında alınabilecek tedbirler şunlar olabilir:

  • Kişilerin tüm eşyalarının detaylı olarak aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulması
  • Belirli bölgelerde ve saatlerde kişilerin dolaşmasını veya toplanmasını yasaklama
  • Gazete, dergi veya broşür ürünlerinin basılmasının yasaklanması, dağıtılması ve toplanılması
  • OHAL bölgesine dışarıdan giren kişilere karşı önlem alınması
  • Ruhsatı olan tüm silahlara el konulması ve yasaklanması
  • Sesle yapılabilecek herhangi bir kaydın yayınlanmasını ve paylaşılmasını engelleme
  • Kesici ve delici eşyalarının taşınmaması ve el konulması
  • Her türlü bulunan cephanelerin toplatılması ve el konulması
  • İşçilerin iyi niyet kurallarına uymaması sonrası cezalandırılması
  • Kapalı veya açık herhangi bir bölgede toplanılması veya görüşülmesini yasaklama
  • Kişilerin toplantı yapması veya bir alanda toplanması sonucu kalabalığın dağıtılması
  • Dernek faaliyetlerinin belirlenen süre boyunca durdurulması

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading