Yandex Metrica

Sitede Ara

Döviz arbitraj nedir? Arbitraj oranı hesaplama nasıl yapılır?

Döviz arbitraj nedir? Arbitraj oranı hesaplama nasıl yapılır?

Finans piyasasındaki dalgalanmalarda, fiyatları yakından takip eden yatırımcılar bu dalgalanma esnasında kar elde edebilmek için arbitraj işleminden yararlanır. Peki, döviz arbitraj nedir? Arbitraj oranı hesaplama nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Ekonomi

02.04.2024, 07:01

Finans ve ekonomi gündeminde sıklıkla duyduğumuz arbitraj hakkında sosyal medya kullanıcıları ve yatırım haberlerini yakından takip eden vatandaşlar araştırma yapıyor. Merak edilen, "Döviz arbitraj nedir? Arbitraj oranı hesaplama nasıl yapılır?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Halkbank'tan çocuklara 100 TL bayram harçlığı: 23 Nisan'da başvuran alabilecek! Halkbank'tan çocuklara 100 TL bayram harçlığı: 23 Nisan'da başvuran alabilecek! Haberi Görüntüle

ARBİTRAJ NEDİR?

Fiyatlardaki oynaklıklardan kazanç elde etmek için kullanılan arbitraj, herhangi bir finansal ürünün eş zamanlı alım satım işlemidir. Bu işlem özelikle farklı piyasalarda tercih edilir. Arbitraj fırsatı bir finansal piyasada herhangi bir finansal ürün satın alındığında ve eş zamanlı olarak başka bir piyasada daha yüksek bir fiyat üzerinden satıldığında ortaya çıkar. Arbitraj etkisi, uzun vadede finansal piyasalarda yatırımcılar için oldukça önemli bir konudur.

Arbitrajı daha detaylı bir biçimde anlatmak gerekirse; birbirinden farklı finans piyasalarında işlem görmüş olan aynı finansal varlıkların fiyatlarında farklılık gözlemlendiğinde bu işlem yapılır. Fiyatları birbirinden farklı olan varlıklar, aynı anda başka bir pazardan daha düşük fiyata satın alınır. Sonrasında da yine başka bir pazarda daha yüksek fiyattan işlem görür. Arbitraj işlemi ile alım satım yapılan finansal varlıklara hisse senedi başta olmak üzere tahvil, değerli maden ve para girmektedir. Bu işlemi yapan kişiler, arbitrajcı olarak tanımlanır.

19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol yüzde 5 düştü 19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol... Haberi Görüntüle

ARBİTRAJ NASIL YAPILIR?

Bu işlem yapılırken iki fiyat arasındaki farklılığın hesaplanması gerekir. Yatırımcılar için her ne kadar risk taşımayan bir işlem gibi görünse de uygulaması basit değildir. Manuel işlemler yerine algoritmik yazılımlar aracılığı ile bu işlemler yapılabilir. Arbitraj hesaplama yapılırken aşağıdaki formülden yararlanılır.

  • (Spot fiyat - Vadeli fiyat) / Vadeli fiyat = Dolaylı kotasyon para birimi faizi – Dolaysız kotasyon para faizi

Özellikle hisse senedi veya döviz gibi finansal varlıkların vadeli olarak işlem gördüğü piyasalarda arbitraj yapma imkânı daha çok bulunur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading