Yandex Metrica

Benzin fiyatlarını altüst edecek anlaşma: Kazak petrolü Ceyhan'a bağlanıyor!

Benzin fiyatlarını altüst edecek anlaşma: Kazak petrolü Ceyhan'a bağlanıyor!

Dünya petrol arzında yüzde 1'lik paya sahip Kazakistan, kaynaklarını Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı üzerinden piyasaya sunacak. Enerjide denklem değiştirecek anlaşma bu ay sonu hayata geçiyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:40

Azerbaycan petrolünü Ceyhan üzerinden dünyaya ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı, küresel enerji denkleminde baş köşeye oturmak üzere. Çünkü bu hat, Azerbaycan petrolüne ek olarak yakında Kazak petrolünü de Akdeniz'e ulaştıracak. 

Petrol okyanusunun üzerinde oturan Kazakistan'dan gelen son bilgiler küresel enerji gündemini sarstı. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Kazak kaynaklar, 20 yıldır Rusya'nın Novorossiysk limanına boru hattıyla taşınıp buradan gemilerle dünya pazarına ulaşan ham petrolün bir kısmının artık BTC hattından Türkiye'ye sevk edileceğini açıkladı. 

Sevkiyata eylül ayından itibaren başlanması bekleniyor ve konuya ilişkin Azerbaycan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki anlaşma bu ay sonuna kadar imzalanacak. Kasım Cömert Tokayev liderliğindeki Nur Sultan yönetiminin son aylarda Ankara ile yakınlaşma hamlelerinin son adımı niteliğindeki anlaşma, enerjide Türkiye'nin elini daha da güçlendirecek. 

Yılda 1,5 milyon ton Kazak petrolünün BTC hattı üzerinden Akdeniz'e ulaştırılması bekleniyor. Bu rakam, günlük 30 bin varil ham petrolün Türkiye üzerinden dünya piyasalarıyla buluşması anlamına geliyor. Kazakistan devlet petrol şirketi Kazmunaigaz'ın (KMG) Azerbaycan devlet şirketi SOCAR'la sözleşme için temas halinde olduğu öğrenildi. 

Kazak kaynaklar ayrıca, Rusya'yı by-pass etme planı kapsamında yılda 3,5 milyon ton ham petrolün önümüzdeki yıl Azerbaycan'a ait boru hattı üzerinden Gürcistan'ın Karadeniz'e açılan limanı Supsa'ya ulaştırılacağını bildirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan sevk edilecek rakam da dahil edildiğinde Kazaklar önümüzdeki yıldan itibaren günlük 100 bin varil petrolü Rusya'dan bağımsız olarak uluslararası pazara naklediyor olacak. 

Tankerler yakında Kazak ham petrolünü Hazar üzerinden Bakü'ye taşımak için Aktau Limanı'nda seferlere başlayacak. Kazaklar şu an günde 250 bin varil ham petrolü Rusya'nın boru hatlarını kullanarak Urallar ve Baltıklar'a ihraç ediyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading