Yandex Metrica

Sitede Ara

Altını olanın gözü kulağı saat 17.00'de! Tarihi karar açıklanacak

Altını olanın gözü kulağı saat 17.00'de! Tarihi karar açıklanacak

Altın fiyatları 2022 yılının ilk haftasında dalgalı bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde ABD'den gelecek veriler yatırımcılar için kritik önemde olacak.

Ekonomi

23.01.2024, 18:36

Hürriyet'in haberine göre, Yeni yıla 1828 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, önceki gün ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 14-15 Aralık tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin yayımlanan tutanaklar sonrası hızlı düşüş kaydetti. Fed’in açıklamaları piyasalar tarafından sürpriz olurken, oldukça 'şahin' bulundu.

Fed’in verdiği mesajlarda, ilk faiz artırımının mart ayında yapılma olasılığı artarken, Fed bilançosunda küçültmeye başlanabileceğine dair açıklamalar öne çıktı. Fed’in faiz artırımının yakın olacağına dair beklentilerle, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselirken; altının ons fiyatı baskı altına girerek değer kaybetti. Bunun yanında, küresel bazda yaşanan yüksek enflasyonun uzun süre kalıcı olacağı görüşü, Fed politikalarının önüne geçerek Altın fiyatlarında yaşanan düşüşlerin sınırlı kalmasına sebep oluyor.

Altın yatırımcısının gözü, bugün Türkiye saati ile 16.30’da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinde olacak. Oldukça kritik olan bu iki veri, Fed'in faiz artırım takviminin zamanlamasının netleşmesi açısından belirleyici olacak. ABD kanadından gelecek bu verilerin güçlü olması halinde ise, dünyada doların güçlenmeye devam etmesi ve ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarında düşüşlerin derinleşmesi bekleniyor.

Ons Altın fiyatlarının ana belirleyicisi olarak, Fed’in varlık alımlarında azaltıma gitmesi ve daha sıkı bir para politikası izleyeceğine dair beklentiler yer alıyor. Fed’in faizleri yükselteceğine dair beklentiler, faizsiz bir finansal varlık olan Altın Fiyatları üzerinde baskı unsuru oluyor.

Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Haberi Görüntüle

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Yeni yılın ilk haftasında dalgalı bir seyre sahne olan ons altın fiyatlarında, toparlanma çabası sürüyor. Ons altın, haftanın son işlem gününde 1787 dolar seviyesine kadar gerilerken; gün içerisinde en yüksek 1793 dolar seviyesini gördü. Ons altın, saat 11:28 itibarıyla ise yüzde 0.06 oranında yükselişle 1789 dolardan işlem gördü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading