Yandex Metrica

AK Parti raporu: Dijital Türk Lirası seneye cüzdanlarda olacak

AK Parti raporu: Dijital Türk Lirası seneye cüzdanlarda olacak

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde duyurduğu 'Dijital Türk Lirası' projesinde detaylar belli oldu. Dijital TL'nin önümüzdeki yıl cüzdanlara girmesi hedefleniyor.

Ekonomi

17.02.2024, 16:26

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 15 Eylül'deki duyurusunda Dijital Türk Lirası projesi yürütüldüğünü duyurmuş, bu amaçla ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM arasında mutabakat zabıtları imzalandığını açıklamıştı. 

Ar-Ge çalışmaları sonrası Dijital Türk Lirası Ağı tesis edilerek pilot uygulamaya geçilecek projenin detayları belli oldu. 

AK Parti Bilgi İletişim Teknolojileri Başkanlığı'nın hazırladığı raporda dijital TL'nin ne anlama geldiği, diğer kripto paralarla aradaki farklar ve projenin dünyadaki örnekleri anlatıldı. 

Rapora göre Dijital TL önümüzdeki yıl cüzdanlarda olacak. Ekonomide dijitalleşmeyi, yenilikçi anlayışı ve finansal katılımı artırması beklenen Dijital TL, kripto paradan oldukça farklı. 

Bu farklar arasındaki en temel husus, Dijital TL'nin merkezî otorite tarafından destekleniyor oluşu. Kripto paralarda böyle bir otorite bulunmuyor. 

"Dijital para birimi işlemlerinin ayrıntıları yalnızca gönderen, alıcı ve banka yetkililerine açık olacak. Kripto para birimi ise merkezî olmayan bir sisteme dayanır ve herhangi bir merkezi düzenlemeden bağımsızdır" şeklinde ifadelerin kullanıldığı raporda dijital parada kriptonun aksine 'varlık karşılığının olduğuna' dikkat çekiliyor. 

AK Parti raporu, İsveç, Bahamalar, Fransa, Filipinler, Japonya ve İsviçre'nin dijital paraya geçiş hamlesini gündeme aldıklarını hatırlatıyor. Sistem bu ülkelerde de henüz test aşamasında. 

Dijital paraya ilişkin Avrupa Merkez Bankası da bu yıl içinde bir karar alacak. Yapılan araştırmalar dünyadaki merkez bankalarının yüzde 80'inin dijital para ile ilgilendiğini ortaya koyuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading