Yandex Metrica

25 yıl boşanmadan evli kalan ev hanımları emekli olabilecek! 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan...

25 yıl boşanmadan evli kalan ev hanımları emekli olabilecek! 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan...

Emekli olabilmek için gereken prim, yaş ve sigorta şartlarının dışında dışarıdan prim ödemesi yapılarak da emekli olunabiliyor. Şartları yerine getiren vatandaşlar bu yöntemle emekli olabiliyor. İşte prim ödemesi ve emeklilik şartları...

Ekonomi

23.01.2024, 19:42

Çeşitli nedenlerden dolayı iş hayatında yer alamayan ve emekli olmak isteyen ev hanımları dışarıdan prim ödeme imkanından yararlanabiliyor. Milyonlarca vatandaş isteğe bağlı sigorta sistemi sayesinde primlerini düzenli şekilde yatırarak emekli olma hakkı elde ediyor. Geçtiğimiz yıllarda TBMM'ye konuyla ilgili yasa teklifi sunulmuştu. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA 

İsteğe bağlı sigorta; 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayanların kendi primlerini ödemesiyle sağlık hizmeti almayı ve emekli olma fırsatı sunuyor.

İsteğe bağlı olarak prim yatıranların uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmasını sağlar. Yaş şartı tutuyorsa borçlanma yoluyla toplu ödeme ile erken emeklilik mümkün olabilir.

65 yaş aylığı, engelli ve evde bakım maaşı alanlar dikkat: Destek ödemelerinde rakam değişiyor 65 yaş aylığı, engelli ve evde bakım maaşı alanlar dikkat:... Haberi Görüntüle

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA ŞARTLAR NELER?

Birinci adımda isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK'ya başvuru, 18 yaşını doldurmuş olmak ve her ay prim yatırılması gerekiyor. Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak, ay içinde 30 günden az çalışmak, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmaması gerekiyor.

1995 YILI VE ÖNCESİNDE EVLENMİŞ OLMALARI GEREKİYOR

Öncelikle kadınların kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olması gerekiyor. 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabiliyor.

Teklifin ikinci maddesi ise kadınların yaşı ile alakalı. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması gerekiyor. Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurmuş olması isteniyor.

Emeklilik başvurusu yapacak olan kişilerin SGK ile bağının olmaması şart. Ev hanımları sigortalı olarak SGK'ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yetim aylığı vb.) alınmaması ve SGK ile herhangi bir bağının bulunmaması gerekiyor.

Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması isteniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading