Yandex Metrica

Türkiye'nin Afrika'da artan etkisi Fransızları telaşlandırdı

Türkiye'nin Afrika'da artan etkisi Fransızları telaşlandırdı

Sömürgeci Fransa'nın Afrika'daki çıkarlarını baltalayan Türkiye, Paris basınının amiral gemisi Le Monde gazetesini de telaşlandırdı: 'Türk etkisi endişe yaratıyor!'

Dünya

23.01.2024, 17:45

Türkiye'nin Afrika kıtasında artan etkinliğinden duyulan rahatsızlık, Avrupa medyasında giderek daha fazla kendini gösteriyor. Bu konuda son analiz, Afrika merkezli sömürgeciliğin 1 numaralı ülkesi olan Fransa'da yayınlandı. 

Le Monde gazetesindeki çarpıcı haber "Sahel'de artan Türk etkisi endişe yaratıyor" başlığını taşıyor. Uluslararası Kriz Grubu (ICG) tarafından Hannah Armstrong imzasıyla geçtiğimiz günlerde yayınlanan analize yoğun olarak atıf yapılan haberde, Türkiye'nin Burkina Faso, Mali, Moritanya, Nijer ve Çad gibi ülkelerdeki faaliyetlerine yer verildi. Temmuz 2020'de Türkiye ile Nijer arasında imzalanan savunma anlaşmasına dikkat çeken Fransız basını, özellikle şu vurguları yaptı: 

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

AKDENİZ REKABETİ O BÖLGEYE TAŞINDI

"Ankara'nın bazı Sahel başkentleriyle yakın zamanda yaptığı yakınlaşmalar oyunun kurallarını değiştirebilir. Detayları gizli tutulan Nijer-Türkiye anlaşması, Nijerya güçlerini terör örgütü Boko Haram'a karşı mücadelede eğitmek ve desteklemek için Nijer'e Türk askerlerinin gönderilmesini, Mali ve Burkina Faso sınırlarının güvenliğinin sağlanmasını da kapsıyor. ICG analistine göre, terörle mücadelede 'doğrudan operasyonel desteğin temelini atan' bir anlaşma."

"Türk siyasi etkisi aynı zamanda komşu Mali'ye de yayıldı. Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubakar Keita'yı deviren darbeden sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu darbecilerle görüşen ilk üst düzey dış yetkili oldu. O zamana kadar, Paris ve Ankara arasındaki gerilim esas olarak Akdeniz merkezinde dönüyordu. Ancak bu rekabet şimdi Sahra'nın güneyinde daha keskin hale gelecek." 

Irak Başbakanı Sudani'den Türkiye'ye destek: 'Topraklarımızın Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceğiz' Irak Başbakanı Sudani'den Türkiye'ye destek: 'Topraklarımızın Türkiye'ye karşı saldırı sahası... Haberi Görüntüle

FRANSA, KITADA İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

"Fransa Savunma Bakanı Florence Parly 12 Ocak'taki açıklamasında Türkiye'yi 'boşluklara sızan', 'kendini öne çıkaran' ve 'Paris'i itibarsızlaştıran' bir güç olmakla suçlamıştı. (Türkiye'nin gelişiyle birlikte) Fransa Sahel bölgesinde zor duruma düştü. Ankara'nın etkisi daha çok sağlık hizmetleri, suya erişim ve eğitim alanlarında yoğunlaşıyor. Türkiye karayolu, havaalanı ve hastane altyapısına da yatırım yapıyor. Mali ile ticaret hacmi de 2003 ile 2019 arasında 10 kat artarak 5 milyon dolardan 57 milyon dolara çıktı."

"2011'de Ankara, kıtlığın pençesindeki Somali'ye insani yardımda bulunmuştu. 6 yıl sonra, Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri eğitim kampı Mogadişu'da inşa edildi ve etkili dini şahsiyetlerle güçlü bağlantılar kuruldu. Bölgede ekonomik ve kültürel varlıklarını kademeli olarak güçlendiriyorlar. Güney Sahra zemininde aslında iki dini akım birbiriyle rekabet ediyor. Bir yanda Suudi Arabistan Vahhabiliği, diğer yanda İslam'a yakın bir İslam. Yani Türkiye ve Katar'dan ilham alan Müslüman Kardeşler. Sahel ülkelerinin birçoğu, Türkiye'yi Avrupa, Rusya veya Çin'den daha fazla ortak noktaları olan büyük bir uluslararası oyuncu olarak memnuniyetle karşılıyor. Şifreyi iyi okuyun: Türkiye Afrika'da yükselen bir güç."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading