Yandex Metrica

Türkiye, Irak'ta terör operasyonuna hazırlanıyor: 300 kilometreye 40 kilometrelik bir alana girilecek

Türkiye, Irak'ta terör operasyonuna hazırlanıyor: 300 kilometreye 40 kilometrelik bir alana girilecek

Türkiye, yurt dışındaki terör varlığının kökünü kazıma noktasında önemli adımlar attı. 13 yıl sonra Irak'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak'tan beklentilerinin olduğunu, Irak'ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini muhataplarına hatırlattı.

Dünya

11.05.2024, 07:53

Türkiye, terörle mücadele konusunda kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Yurt içinde operasyonel gücünü tamamen yitiren terör örgütü PKK'nın yurt dışında; Irak ve Suriye'deki varlığı tamamen ABD'nin verdiği silah desteğine bağlı olarak sürüyor. Türk ordusunun sıklıkla gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatlarla ağır kayıplar veren terör örgütü, Türkiye sınırına çok uzak noktalara konuşlanmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıllarda yapılan operasyonlarla oluşrutulan üsler, terör örgütünün en fazla şikayet ettiği konuların başında geliyor.

Örgüt elebaşılarından Salih Müslim, geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir programda Türkiye'nin sınır ötesinde edindiği bölgelerden duydukları rahatsızlığı büyük bir korkuyla anlatmıştı. Teör elebaşı, yaşadıkları Türkiye korkusunu şu ifadelerle dile getirmişti: "Yoksa gerçekten de Başûr elden gider. Şimdi yanına KDP'yi aldı. Ardından YNK’yi tehdit etmeye başladı. Onlarda böyle boyun eğerse bütün Başûr gider. Zaten orada 100 civarında üstleri var, askerleri var. Hiç böyle dağlık alanlarda falan değil. Türkiye, bütün düzlüklerde bulunan şehirlerde. Erbil başta olmak hepsini eline geçirmiş durumda. Kimse bunları çıkaramaz. Çok dikkat etmek gerekiyor. Akıllı davranmak gerekiyor."

Gazze'de şiddetli çatışmalar! Filistinli gruplar, İsrail'e ait askeri araçları hedef aldı: Çok sayıda asker öldürüldü Gazze'de şiddetli çatışmalar! Filistinli gruplar, İsrail'e ait askeri araçları hedef... Haberi Görüntüle

300 KİLOMETRELİK ALANDA 40 KİLOMETRE DERİNLİK

Irak kaynakları, Türkiye'nin 300 kilometrelik bir alanda 40 kilometrelik bir tampon bölge oluşturacağına yönelik bir planı olduğunu ve Türkiye ile Irak arasında yapılan anlaşmaların buna izin verdiğini belirtiyor. Aynı görüş terör örgütü PKK/KCK/YPG'nin yayın organlarında da dile getiriliyor. Türkiye'nin bu kadar büyük bir alanı kontrol edecek olması terör örgütü elebaşlarını fazlasıyla endişelendiriyor. 

Soykırım kabinesinde sular durulmuyor: Netanyahu, Gallant ile yüz yüze görüşecek Soykırım kabinesinde sular durulmuyor: Netanyahu, Gallant ile yüz yüze görüşecek Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE 100'DEN FAZLA ÜS KURDU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı tarihi ziyarette önemli bir anlaşmaya da imza attı. İki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşması ile Türkiye'nin Irak topraklarının derinliklerinde terör örgütü PKK varlığına karşı askeri operasyonlar düzenlemesine izin verildi. Bu anlaşma terör örgütü PKK'nın sözde yöneticilerini epey telaşlandırdı. Sözde yöneticiler, Irak'taki varlığını tehlikeye atan ve onların ülkedeki hareket kabiliyetini iyice azaltan anlaşma nedeniyle Irak'ı suçluyor. Iraklı yöneticilerin Türkiye'ye tavizler verdiğini savunan terör örgütünümn sözde yöneticileri Türkişye'nin bu yolla birçok noktayı ele geçirmesinden endişe ediyor. Konuyla ilgili The New Arab'a konuşan terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sözcülerinden biri, anlaşmayla Türkiye'nin Lübnan kadar bir toprağı kontrol edeceğini iddia etti. Sözde sözcü, "Bu anlaşmaya göre Türkiye, Irak topraklarında 300 km uzunluğunda ve 40 km genişliğinde bir alanı kontrol etme hakkına sahip olacak. Türkiye, Irak'ta yüzden fazla askeri üs inşa etti." dedi. Bu arada sözde sözcü, Türkiye'nin Osmanlı döneminde elinde olan ancak elinden çıkan Musul vilayetini de bu yolla topraklarına katma isteğinde olduğunu iddia etti.

ABD'deki yangın, Kanada üniversitelerine de sıçradı: Gazze desteği her yerde! ABD'deki yangın, Kanada üniversitelerine de sıçradı: Gazze desteği her yerde! Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ 

Erdoğan'ın tarihi Irak ziyaretinde Türkiye ile Irak arasında güvenlik, ekonomi ve enerji alanlarındaki stratejik çerçeve anlaşmasını da kapsayan 26 başlıkta mutabakat imzalandı. Ziyaretin Bağdat bölümünde Kalkınma Yolu Projesi’nde imzalar atıldı. Basra kentini Türkiye sınırına bağlayacak bin 200 kilometrelik tren yolu ile tedarik zinciri ve ulaştırma anlamında geniş bir işbirliği amaçlanıyor. İmza töreninde, "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ile "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı", Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani tarafından imzalandı.

Erdoğan, basın açıklamasında PKK’nın Irak’ta terör örgütü ilan edilmesini belirterek şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Sayın Reşid ve ardından Başbakan Sayın Sudani ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Türkiye-Irak ilişkilerini geniş bir yelpazede ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği, en önemli gündem maddelerimizden birini oluşturdu. Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK’ya ve uzantılarına karşı alabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK’nın, Irak’ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına olan güçlü inancımı, bu vesileyle mevkidaşlarımla paylaştım."

Fransa'da virüs alarmı! Göz, kulak ve ağızda kanamaya neden oluyor Fransa'da virüs alarmı! Göz, kulak ve ağızda kanamaya neden oluyor Haberi Görüntüle

14 MART'TAKİ ZİYARET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyet ile Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Irak’ın başkenti Bağdat’ta 14 Mart'ta bir araya gelmişti.

Tarafların 19 Aralık 2023’te Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğinde olduğu belirtilen bu görüşmede bölgesel gelişmeler ve ikililerin dış politika ve güvenlik alanında takınacakları ortak tutum hakkında konuşulmuştu.

Görüşmenin ardından bir ortak sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Ortak sonuç bildirisinde PKK’nın Irak’ta yasaklı örgüt olması yönünde karar alınmıştı.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading