Yandex Metrica

THY'nin Airbus tercihi Amerika'yı rahatsız etti: Büyükelçiyi devreye soktular

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Teksas'ta top/obüs mermisi üretmek için Türk savunma firmasından alım yaptıklarını iddia ederek Türkiye'nin Boeing'e yolcu uçağı siparişi vermesini istedi. 

Dünya

18.05.2024, 00:51

Türkiye'yi ortağı olduğu F-35 programından çıkaran, parası ödenmiş uçakları Ankara'ya teslim etmeyen ve tüm bunların üstüne 6 adet jetin muhafaza edildiği depo için hangar kirası isteyen ABD, F-16 satış sürecini kullanarak başka ürünlerin de pazarlanması için harekete geçti. 

Türk Hava Yolları'nın Fransız Airbus'tan 355 adet yolcu uçağı satın alacağını duyurmasının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake devreye girerek Türkiye'den "Boeing'e sipariş vermesini" istedi. 

Deseret News adlı internet sitesine yazdığı makalede Flake, ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışına itiraz etmediğinden bahisle, Ankara'nın Washington için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu savundu.

Kaleme aldığı makalenin satırlarında sanki F-16 teslimatı tamamlanmış gibi bir hava estiren Flake, Türk savunma firmalarıyla işbirliği içinde Teksas'a top/obüs mühimmat üretimi için imalat hattı kurulduğunu ileri sürdü. 

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'ye korsan devlet inşa etme hedefindeki Beyaz Saray'ın temsilcisi, "Türkiye ile güçlü bir ilişki Amerika'nın çıkarınadır" başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Oyun tutkunları GTA 6 için gün sayıyor! Fragmanı tam 200 milyon görüntülemeye ulaştı Oyun tutkunları GTA 6 için gün sayıyor! Fragmanı tam 200... Haberi Görüntüle

BOĞAZ'I YÜZEREK BİR SAATTE GEÇTİM...

Geçenlerde Asya'dan Avrupa'ya yüzdüm. Bir saatten biraz fazla sürdü. Bunu anemik su yeteneklerimle övünmek için söylemiyorum. Aksine bu tek bir ülkenin, Türkiye'nin ve tek şehrin, İstanbul'un, fiziksel olarak felsefi Doğu-Batı ayrımının iki yanında yer aldığını kabul etmektir. Benzer şekilde savaş kuzeyde Ukrayna'yı kasıp kavururken, güneyde Gazze'yi kasıp kavururken, Türkiye bir kez daha tam ortada oturuyor.  

Her iki ülkede de hükümetler değişebilir ama coğrafya değişmez. Bu nedenle Kongre'nin geçtiğimiz hafta Türkiye'nin 40 yeni ve 79 adet modernize edilmiş F-16 uçağı satın almasına onay vermesi hem ABD hem de Türkiye açısından çok önemli ve anlamlıdır. Bu, her iki ülkenin de güçlü bir ikili ilişkinin kolektif çıkarımıza olduğu yönündeki taahhüdüne işaret ediyor.

Jeff Flake

F-16'ların korkulu rüyası! Dev teslimat tamamlandı: Artık hiç bir şansları kalmadı! F-16'ların korkulu rüyası! Dev teslimat tamamlandı: Artık hiç bir şansları... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE KARADENİZ'İ RUS GEMİLERİNE KAPATTI

Türkiye'nin F-16 filosu, NATO'nun gücü açısından kritik öneme sahiptir; gelecekte müttefiklerin birlikte çalışabilme yeteneğini güvence altına alır ve NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye'ye, kolektif güvenliğimizi paylaşma konusunda daha fazla kapasite sağlar.  

Ama ilişkimiz bundan daha fazlasına dayanıyor. Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'yı ilk işgalinden bu yana Türkiye, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği kararlı bir şekilde sürdürüyor. Ukrayna'ya son derece etkili insansız hava araçlarının ticari satışları, Moskova'nın 2022'de geniş çaplı işgale yönelik ilk hedeflerini boşa çıkardı ve Rusya'nın savaş çabalarını baltalamaya devam ediyor. 

Türkiye'nin, belirli askeri gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçişini sınırlayan uluslararası bir anlaşma olan Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması, ilave Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişini engelledi. 

Savaşın küresel gıda güvenliğini tehlikeye atması üzerine Türkiye'nin diplomatları, yaklaşık 33 milyon ton tahılın 40'tan fazla ülkeye güvenli geçişini sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ni müzakere etti. Karadeniz'in güçlerinden biri olan Türkiye, deniz yollarının açık ve güvenli tutulmasına yardımcı olarak, mayınların tahıl ve diğer temel malların sürekli taşınması üzerindeki etkisini en aza indirdi.  

TRHaber Gazze'den bildiriyor. İnci’nin Gazze günlükleri-1 TRHaber Gazze'den bildiriyor. İnci’nin Gazze günlükleri-1 Haberi Görüntüle

DİYALOG KURMA BECERİSİNDE BENZERSİZ

Dünyanın pek çok köşesinde nüfuzunu, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü kullanması için Türkiye'ye güveniyoruz; çünkü Türkiye, rakiplerimizle bizim yapamayacağımız yol ve yerlerde diyalog kurma becerisinde benzersizdir.

Mesela Türkiye, Gazze'deki ihtilafın çözümünde rol oynayabilecek bir konumda. ABD gibi Türkiye de kalıcı bir barışa giden en iyi yol olarak Filistin devletinin kurulmasını desteklemektedir. Ayrıca, beraberinde gelen borç tuzağı olmadan yüksek kaliteli altyapı arayan ülkeler için Sahraaltı Afrika ve Orta Asya'da Çin Halk Cumhuriyeti'ne uygun bir alternatif olduğunu kanıtladı. 

Geliştirilmiş ABD-Türkiye ilişkileri, Amerika'nın güvenliği, gücü ve refahı için gerekli olan bir dizi konuyu ilerletmektedir. 23 milyar dolarlık bu F-16 anlaşmasına ek olarak, Türkiye'nin insansız hava araçlarından ileri teknoloji bileşenlere, motorlardan top mermilerine kadar devam eden savunma sektörü dönüşümü, ABD savunma tedarik zincirinin ve NATO ittifakımızın gücünün ayrılmaz bir parçasıdır. 

Filistinli gruplardan birlik mesajı: Anlaşma yakın Filistinli gruplardan birlik mesajı: Anlaşma yakın Haberi Görüntüle

TÜRK FİRMADAN İMALAT HATTI SATIN ALDIK

Ukrayna'nın Rusya'nın topyekün işgaline karşı savunmasına eşi benzeri görülmemiş yardımımızın ardından yenilenmesi gereken kritik mühimmat stoklarımızı artırmak için Türk savunma sanayiiyle ortaklık yapıyoruz. Savunma Bakanlığı, Teksas'ta bir Türk savunma firmasından satın alınan üç mühimmat hattı inşa ediyor.  

Gelecek yıldan itibaren Amerika'da üretilen 155 mm'lik top mermilerinin yüzde 30'u, ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde Teksas'taki bu fabrikalardan gelecek.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız'dan dikkat çeken uyarı: 'Terör örgütlerine meşru aktör muamelesi yapılmamalı' Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız'dan dikkat çeken uyarı: 'Terör örgütlerine... Haberi Görüntüle

THY'DEN BOEING SİPARİŞİ BEKLİYORUZ

Ticari havacılıkta, Türk öğrencilerini, iş liderlerini ve turistleri öğrenmeleri, yatırım yapmaları ve sunduğumuz her şeyin tadını çıkarmaları için Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni rotalar duyurmaya devam eden Türk Hava Yolları'nın Boeing filosunu büyük ölçüde genişletmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. 

ABD ile Türkiye'nin anlaşamadığı konular mutlaka var. IŞİD'e karşı yaklaşımlarımız her zaman uyumlu olmuyor ancak Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonun önemli bir üyesi. Bu boşlukları kapatmak için bu ve diğer zor konular üzerinde işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.  

Eylül 2021'deki onay duruşmasında Türkiye'nin vazgeçilmez bir müttefik olduğunu söyledim. O zamandan bu yana yaşananlar, her zaman bunun ortasında kalan bu ülkenin tam da böyle olduğunu bir kez daha doğruladı.  

Kongredeki eski meslektaşlarım, bu F-16 satışını özellikle iki partili bir yaklaşımla gerçeğe dönüştürerek, bu önemli ilişkiyi yeniden canlandırma fırsatını yarattılar. Doğru olanı yaptılar.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

1

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading