Yandex Metrica

Tayvan'dan Şi'ye rest: Bağımsız bir ülkeyiz

Tayvan'dan Şi'ye rest: Bağımsız bir ülkeyiz

Tayvan, Çin Devlet Başkanı Cinping'in ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde Tayvan sorunuyla ilgili değerlendirmelerine karşı çıkarak "Tayvan egemen bir ülkedir; ne Çin'in parçası ne de iç işidir" açıklamasında bulundu.

Dünya

11.02.2024, 17:02

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ABD Başkanı Joe Biden ile G20 Liderler Zirvesi öncesindeki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamara Tayvan'dan tepki geldi. Tayvan haber ajansı CNA'nın servis ettiği habere göre, Anakara İlişkileri Konseyi, "Tayvan egemen bir ülkedir; ne Çin'in parçası ne de iç işidir" açıklamasında bulundu.

Rusya, BMGK'nın uzay tasarısına veto etti! ABD tepki gösterdi: 'Uzaya nükleer silah yerleştirmek istiyorsunuz' Rusya, BMGK'nın uzay tasarısına veto etti! ABD tepki gösterdi: 'Uzaya... Haberi Görüntüle

Şİ "KIRMIZI ÇİZGİMİZ" DEMİŞTİ

Şi-Biden görüşmsine ilişkin Çin tarafı yapılan açıklamada "Şi, Biden'a Tayvan sorununun, "ABD-Çin ilişkilerinin siyasi temeli ve aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgisi olduğunu" aktarmıştır" denilmişti. Şi, Tayvan ile egemenlik ihtilafının yalnızca Çin halkının sorunu ve ülkenin "iç işi" olduğunu vurgulayarak, "Tayvan'ı Çin'den ayırma arayışında olan her kimse, Çin ulusunun temel çıkarlarını ihlal ediyor demektir ve Çin halkı buna müsaade etmeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Almanlar reforma başladı: Piskopos destekledi orduya Müslüman İmamlar alınacak Almanlar reforma başladı: Piskopos destekledi orduya Müslüman İmamlar alınacak Haberi Görüntüle

"DÖRT TAAHHÜT" VURGUSU

Tayvan'ın açıklamasında ise Ada'daki hükümetin anlaşmazlığa dair "kırmızı çizgilerinin" Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in 2021 tarihli Ulusal Gün konuşmasında ortaya koyduğu "Dört Taahhüt" olduğu vurgulandı. Açıklamada Tsai'nin, söz konusu konuşmasında, Tayvan hükümeti ve halkının, "özgür ve demokratik anayasal rejimi sürdürmeye", "Çin Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin birbirlerinin egemenliğinin altına girmemesini sağlamaya", "Tayvan'ın egemenliğinin ilhak veya gasbedilmesine karşı çıkmaya" ve "Tayvan'ın geleceğine yalnızca Tayvan halkının karar vermesini güvence altına almaya" kararlı olduğunu dile getirdiği hatırlatıldı.

JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para transferi gerçekleştiremedi! JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para... Haberi Görüntüle

"TAYVAN HALKININ İRADESİNİ YANSITMIYOR"

Pekin'in tezlerinin yasal temelden yoksun olduğu ve Tayvan halkının isteğini ve iradesini yansıtmadığının belirtildiği açıklamada, "Ne Tayvan halkı ne de uluslararası toplum Çin'in kendi siyasi çerçevesini Tayvan'a dayatmasını veya Tayvan Boğazı'nda gerilim yaratmasını kabul edecektir." ifadelerine yer verildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading