Yandex Metrica

Küle dönüşen S-400'ün uydu fotoğrafları ortaya çıktı: Bataryanın yanındaki füzeler de patladı

Küle dönüşen S-400'ün uydu fotoğrafları ortaya çıktı: Bataryanın yanındaki füzeler de patladı

Ukrayna birliklerinin 17 Nisan gecesi Kırım-Canköy'deki Rus üssüne yönelik saldırısına ilişkin uydu görüntüleri yayınlandı. Kayıtlar, Rus işgali altındaki bölgede S-400 bataryasının yok olduğunu doğruluyor.

Dünya

29.04.2024, 19:43

Rus hedeflerine yönelik saldırılarda kamikaze İHA'ları ustalıkla kullanan Ukrayna güçleri son ayların en çarpıcı eylemlerinden birine imza attı. İşgal altındaki Kırım'ın Canköy kenti yakınlarında bulunan Rus askerî üssü, HIMARS bataryasından ateşlenen ATACMS füzesi ve kamikaze insansız hava araçlarıyla saldırıya uğradı. 

16 Nisan'ı 17 Nisan'a bağlayan gece şiddetli patlama sesleriyle uyanan Kırım sakinleri, istiflenmiş füzelerin ardı ardına infilak edişine şahit oldu. 

Ukrayna istihbarat kaynakları, Canköy Havaalanı'na düzenledikleri saldırıda Rus hava savunma sistemi S-400'lerin vurulduğunu kaydetti.

Kiev medyasının duyurduğu bilgilere göre Kırım saldırısında S-400 lançeri taşıyan 4 adet kamyon, 3 adet radar, S-400 komuta merkezi, Fundament-M hava savunma komuta-kontrol istasyonu ve yakınlardaki konteynere yüklü füzeler imha edildi. 

Vurulan noktada kaç Rus askerinin öldüğüne ilişkin tespit çalışmaları devam ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, 17 Nisan akşamı yaptığı konuşmada Canköy'de Rusların kullandığı tesisin başarıyla vurulduğunu belirtmiş ama ayrıntı vermemişti. 

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü Haberi Görüntüle

DİRENİŞÇİ ÖRGÜTLER KIRIM'DAN BİLDİRİYOR

Kiev basınına Kırım'dan bilgi veren 'direniş örgütleri'ne göre Ruslar, bir süre önce bölgeye yüklü miktarda mühimmat getirmişti.

Rus ordusu S-400'ü koruyan yakın hava savunma sistemine büyük güven duyduğundan ötürü füze depolama noktasını da S-400 fırlatıcısının hemen yanına kurdu. Bu kritik karar, Ukrayna saldırısında oradaki tüm füzelerin havaya uçmasına neden oldu. 

Kırım Canköy'de çekildiği iddia edilen fotoğraf

Kırım merkezli 'direnişçiler', S-400 bataryasının hasar gördüğünü, fırlatıcısının havaya uçtuğunu, o noktada bulunan radar ve teçhizatın da kullanılamaz hale geldiğini kaydediyor. Partizan birlikleri yaptıkları açıklamayı şu sözlerle bitirdi: 

"Ajanlarımızın güvenliği adına daha fazla bilgi vermekten şimdilik kaçınıyoruz. Tüm direnişçilere cesaretleri, azimleri ve çabaları için teşekkür ederiz. Katkılarınız hedeflerimize ulaşmamız için büyük fark yaratıyor. Birlikte önemli sonuçlar elde edebilecek bir gücüz."

İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! Haberi Görüntüle

SALDIRILAR RUSYA'YA ZARAR VERİYOR

Rusya'nın geniş çaplı taarruz hazırlıkları sürerken Ukrayna güçleri 17 Nisan'da Rus Mordovya Cumhuriyeti'ne bağlı Kovylkino şehrinde bir radar istasyonunu vurmuş, aynı zamanda Bryansk bölgesinde Nebo-U tipi modern bir uzun menzilli radar sistemini imha etmişti. 

Son aylarda kamikaze İHA'larla Rus petrol-doğalgaz rafinerilerini de hedef alan Ukrayna, Moskova'nın yakıt işleme kapasitesinin yüzde 12'sini kullanılamaz hale getirdi. Verilere göre, saldırılar nedeniyle Rusya'nın dizel ihracatı yüzde 25 düştü. 

İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' Haberi Görüntüle

UZMANLAR 'AMERİKAN FÜZESİ' DİYOR

Kırım'ın Canköy kentindeki Rus üssüne yönelik saldırıda kamikaze insansız hava araçlarına HIMARS bataryasından fırlatılan ATACMS füzelerinin eşlik ettiği ileri sürülüyor. 

Saldırıya ilişkin bölgeden sızdırılan görüntüleri inceleyen Rus askerî uzmanlar bir yandan Kırım'daki 'direniş grupları'nın yok edilmesi çağrısı yaparken aynı zamanda Ukrayna'nın hangi tür füzeleri kullanmış olabileceğine ilişkin detay verdi. 

Çok takipçili Rus Telegram kanalı Rybar'a göre Canköy saldırısı misket bombalı 7 tane füzenin düşmesiyle başladı. Ardından ikinci dalga saldırılarda daha yüksek harp başlığı içeren 5 füze daha kullanıldı.

Ruslar saldırı esnasında bir Amerikan İHA'sının da bölgede keşif uçuşu yaparak görüntü topladığını öne sürüyor. 

Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti: 'Filistin ölürse insanlık da ölür' Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti: 'Filistin ölürse insanlık da... Haberi Görüntüle

UYDU FOTOĞRAFLARI NET BİÇİMDE ORTAYA KOYDU

Canköy saldısında bilançoyu gösteren uydu fotoğrafları olaydan yaklaşık 3 gün sonra yayınlandı. Amerikan istihbaratı aygıtlarından Radio Liberty adlı yayın organı tarafından yayınlanan görüntüler, Canköy üssündeki tahribatı ortaya koydu. 

Radio Liberty'nin 'Schemy' projesi adı altında yayınladığı Planet Labs görüntülerinde S-400 bataryasının vurulduğu yer de net biçimde görülüyor. 

Kayıtları inceleyen havacılık uzmanı Anatolii Khrapchynskyi Ukrayna yayın organı Pravda'ya verdiği demeçte, Canköy'deki tesisin Rusya'nın en büyük helikopter üslerinden biri olduğuna dikkat çekerek, S-400'ün vurulduğu bölgede aynı zamanda mühimmat deposunun da patlatıldığını kaydetti. 

 

Habere Tepki Ver

2

0

2

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading