Yandex Metrica

Sitede Ara

Libya ordusundan son çağrı: Savaş istemiyoruz, gelin ülkemizi yeniden inşa edelim

Libya ordusundan son çağrı: Savaş istemiyoruz, gelin ülkemizi yeniden inşa edelim

Petrol üretim ve satışının silah zoruyla durdurulduğu Libya diken üstünde. Silahların yeniden patlama riskinin tırmandığı ülkede Genelkurmay Başkanı, 'barışa son bir şans veren' açıklamasıyla sahneye çıktı.

Dünya

23.01.2024, 19:10

Libya'da Hafter destekli 'paralel başbakan' Fethi Başağa'ya bağlı gruplar ülkedeki petrol üretim ve satışını engellemeyi sürdürüyor. Fil ve Şerara petrol sahaları ile Zeytuna Limanı'nda üretim ve satışın geçtiğimiz günlerde durdurulmasının ardından şimdi de Libya doğusundaki Brega Limanı'ndan petrol ihracı askıya alındı. 

Fethi Başağa

Libya Ulusal Petrol Kurumu limandan ihracatın 'mücbir sebeplerden' ötürü durdurulduğunu açıkladı. Kurumun dile getirdiği 'mücbir sebep', Fethi Başağa'yı destekleyen ve kendilerine Vaha Gençleri adını takan grupların silahlı baskınlarını ifade ediyor. 

Abdulhamid Dıbeybe

Vanaların kapandığı ve nakit sıkıntısı yaşanmasının artık kaçınılmaz olduğu ülkede yeni bir savaşın yaklaştığı yorumları yapılıyor. Türkiye'nin destek verdiği meşrû Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe krizin çözümü için çaba sarf ediyor. Ülkenin doğusundaki Tobruk Meclisi tarafından 'başbakan' ilan edilen Fethi Başağa ise Libya'da değil Tunus'ta ikamet ediyor. 

Askerlikten kaçan sığınmacıları toplayıp sınır dışı edecekler: Haydi cepheye! Askerlikten kaçan sığınmacıları toplayıp sınır dışı edecekler: Haydi cepheye! Haberi Görüntüle

GİDEN GİTTİ KALAN KALDI

Gerilimin giderek tırmandığı Libya'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed el-Haddad, sükûnet çağrısında bulundu. Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) döneminde yakalanan istikrarın seçimlere gidilinceye kadar muhafaza edilmesi gerektiğini dile getiren Haddad, makam için savaş tercihine karşı olduğunu kaydetti. 

Muhammed el-Haddad

Ülkede yeniden bir savaş yaşanmasına izin vermeyeceğini söyleyen Haddad, bunun yanında Libya ordusu olarak siyasi anlaşmazlık ve tartışmalardan uzak durduklarını ifade etti. Ülkede bir miktar da olsa istikrar ortamı sağladığı için mevcut başbakan Abdulhamid Dıbeybe'ye teşekkür eden Haddad, "Savaş istemiyoruz. Tüm Libyalılara sesleniyorum; ülkenin savaşa sürüklenmesine müsaade etmeyeceğiz. Savaş olmayacak. Ben ülkenin doğu, batı ve güneyini gezerek, halka bizi kandırmaya çalıştıklarını söylemeye hazırım. Giden gitti, kalan kaldı, haydi ülkemizi yeniden inşa edelim" şeklinde açıklama yaptı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading