Yandex Metrica

Kırgızlar saldırgan Tacikleri Bayraktar TB2 ile vurdu: Fergana Vadisi karışmak üzere!

Tacikistan'ın Kırgız sınırına tecavüzleri sonrası çıkan çatışmalar devam ediyor. Batken bölgesini baskına gelen Tacikler, Bişkek envanterindeki Bayraktar TB2'lerle vuruldu. Fergana güneyindeki provokasyon, Türk Devletleri Teşkilatı'nı istikrarsızlaştırmayı hedefliyor.

Dünya

04.02.2024, 22:01

Kırgızistan-Tacikistan sınırında yıllardır devam eden ve çarşamba gününden buyana sıcak çatışmaya dönüşen gerginlik tehlikeli bir noktaya doğru ilerliyor. Kırgızistan'ın sınır kenti Batken yakınlarında sivil yerleşim noktalarına topçu atışları ve uzun namlulu silahlarla saldıran Tacikler, Bişkek güçlerinden sert karşılık buldu. 

Bölgedeki evleri tahrip ettikten sonra Rus ve Çin yapımı zırhlı araçlarla iç bölgelere ilerlemek isteyen Tacik askerleri ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Kırgızistan'ın saldırılar nedeniyle bir süre önce 135 binden fazla insanı tahliye ettiği bölgede çatışmalar devam ediyor.

Son 4 gündür 20'nin üzerinde Kırgız vatandaşı hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde kişi de yaralandı. Tacikler ise kayıplarının ne olduğu konusunda net bir bilgi vermedi. 

ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar Haberi Görüntüle

TACİKLER SALDIRMAYA DEVAM EDECEK

Batken kırsalındaki köylere baskın için gelen Taciklere karşı Kırgızlar, geçtiğimiz yıl envantere aldıkları Bayraktar TB2 SİHA'larıyla karşılık veriyor. Tank, zırhlı araç ve Tacikler tarafından kurulmuş modüler binaları SİHA'larla tahrip eden Kırgız ordusu, istilacıları geri çekilmeye zorluyor. Ancak İsfana yakınlarında çekilen görüntüler, Tacikistan'ın sınır bölgesine yoğun takviye güç sevk ettiğini gözler önüne serdi. 

Tacik ordusu sınırda Kırgızların mülklerini havan topuyla hedef alıyor, evleri yakıyor. 

Tacikistan'ın kışkırtıcı adımlarında Tahran faktörünün etkili olduğu iddia ediliyor. Geçtiğimiz aylarda bu ülkeye bir insansız hava aracı fabrikası kuran İran'ın, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi Kırgızistan'ı istikrarsızlaştırmak için Farsça konuşan Tacikleri vekil güç olarak kullanıyor olabileceği belirtiliyor. 

ABD'li Yahudi senatörden Netanyahu'ya Gazze tepkisi: 'Irkçı hükümetiniz 34 bin Filistinliyi öldürdü' ABD'li Yahudi senatörden Netanyahu'ya Gazze tepkisi: 'Irkçı hükümetiniz 34 bin... Haberi Görüntüle

FERGANA VADİSİ KARIŞMAK ÜZERE

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan sınırlarının tam orta yerindeki Fergana Vadisi'nde büyüyebilecek bir karışıklığın hem Taşkent hem de Bişkek'i kaosa sürüklemesinden endişe ediliyor. Kırgızistan'ın en batısındaki Batken eyaleti, Fergana Vadisi ile Tacikistan'ı ayıran bir hat çiziyor. 

Bişkek yönetimi Tacikleri püskürtmek için TB2 SİHA'lardan yoğun olarak faydalanıyor. Kırgızistan, birkaç gün önce Tacik sınırında görev yapacak Bayraktar TB2'lerin konuşlanması için SİHA üssü hizmete soktuğunu duyurmuştu. Öte yandan Tacikistan, Türkiye'nin SİHA anlaşması yaptığı ülkeler arasında bulunuyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading