Yandex Metrica

Sitede Ara

Karadeniz'i S-400'le kapatıp bizi izleyen tüm SİHA'ları düşürelim

Karadeniz'i S-400'le kapatıp bizi izleyen tüm SİHA'ları düşürelim

Kırım'a yönelik kapsamlı saldırılar ve nihayetinde yarımadayı kaybetme endişesi Rus medyasında yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Ukrayna topraklarındaki Rus hedeflerini Karadeniz'in uluslararası sularından gözetleyen Amerikan SİHA'larının 'derhal vurulması' çağrısı yapılıyor. 2024 yılında 'hukuktan' bahsetmenin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, Karadeniz ülkelerinin güvenliği için gökyüzünde kuralı S-400'ün koyması gerektiğini söylüyor. 

Dünya

23.05.2024, 20:00

Rusya, 2014 yılından beri işgal altında tuttuğu Kırım'ı kaybetme ihtimalinin tedirginliğini yaşıyor.

Ukrayna ordusuna tedarik edilmiş ATACMS ve Storm Shadow füzeleriyle düzenli olarak vurulan Kırım, aynı zamanda Amerikan silahlı insansız hava araçlarıyla 7/24 izleniyor. 

ABD SİHA'larının Rus askerî hedeflerinin gözetlenmesi için Karadeniz semalarında cirit atması, kapsamlı bir saldırının beklendiği Kırım'a ilişkin Moskova'yı alarm durumuna geçirdi. 

Rusya'da askerî uzmanlar, Yemen'de Husilerin 7 Ekim'den beri 5 adet Amerikan MQ-9 SİHA düşürdüğünü hatırlatarak, "Biz de Karadeniz'de bunu yapmalıyız" diyor. 

Uzman görüşleriyle hazırladığı geniş dosyada SvPressa, Karadeniz semalarının S-400 hava savunma sistemleriyle yabancı uçaklara kapatılması çağrısı yaptı. 

İsrail'e tarihi darbe: Kassam Tugayları 8 işgal askerini öldürdü! 3 intikam timini dağıttı İsrail'e tarihi darbe: Kassam Tugayları 8 işgal askerini öldürdü! 3... Haberi Görüntüle

O HALDE AMERİKAN SİHA'LARINI DÜŞÜRELİM

Haber için görüş veren Denis Baturin, Karadeniz sularının yabancı keşif uçakları ve SİHA'lar için 'uçuşa yasak bölge' olarak tanımlanması gerektiğini belirterek, bunun Karadeniz ülkelerinin güvenliğini garanti altına alacağını kaydetti. 

Baturin, yoğunlukla ABD keşif uçağı ve SİHA'larının Karadeniz üzerinde sıkça uçtuğunu, elde edilen koordinat bilgilerinin Ukrayna tarafına iletildiğini ve Kırım'a saldırılar gerçekleştiğini ifade etti. 

"Karadeniz semalarının kapatılmasını hiçbir NATO üyesi ülke kabul etmeyecektir. O halde Amerikan kuşlarını kendimiz mi vurmaya çalışmalıyız?" sorusuna bir başka uzman Aleksander Dmitrievsky şu cevabı veriyor:

"Amerikan İHA'larının Ukrayna füze ve botlarını Karadeniz'deki Rus hedeflerine yönlendirmek için aktif olarak kullanıldığı açık. Ancak bu aygıtlar tarafsız sular üzerinde uçuyor. Uluslararası hukuk, bu bölgelerdeki hava sahasının zorunlu haller dışında uzun süre kapatılmasını yasaklıyor. 

Şu anda daimi olarak uçuşa kapatılmış tek bir bölgee var. Ömrünü tüketmiş uzay araçlarının battığı Atlas Okyanusu güneyi... Zaten orada da kimsenin herhangi bir çıkarı yok. Ancak Karadeniz bu tür kısıtlamaları kaldıramayacak kadar meşgul bir bölge.

Ayrıca Karadeniz'de keşif yapan tek araç İHA/SİHA'lar değil. Takımuydular uzayda hâlâ faaliyette." 

İran seçime gidiyor: Cumhurbaşkanlığı için 6 isim yarışacak: İşte adaylar İran seçime gidiyor: Cumhurbaşkanlığı için 6 isim yarışacak: İşte adaylar Haberi Görüntüle

O SİHA'LARI TARAFSIZ SULARDA VURALIM

Askerî uzman Vladimir Sapunov ise Karadeniz'de Rusya'nın çıkarlarına büyük zarar veren iki hava aracını şöyle sayıyor: "MQ-9 Reaper ve RQ-4B Global Hawk... Kırım ve Krasnodar'a yönelik tüm saldırılar bu SİHA'lar tarafından organize ediliyor."

Sapunov şunları söylüyor:

"SAR/MTI radarına sahip RQ-4B Global Hawk yaklaşık 400 kilometre mesafeyi görerek tarafsız Karadeniz sularından ana karayı rahatlıkla tarayabiliyor. 

Karadeniz'i uçuşa yasak bölge ilan etmek uluslararası hukuka göre mümkün değil. Ancak çıkarlarımız tehdit edildiği için siyasi bir karar alınmış olsaydı, NATO liderleri bu konuyu yeniden düşünmeye başlardı. 

Öncelikle bu kararı vermeliyiz. Tarafsız sularda yabancı bir İHA'nın düşürülmesi açıkça savaş nedenidir. Ancak NATO liderlerine, bu araçları tarafsız sularda olsalar bile vuracağımızı söylemenin zamanı geldi."

İsrail yine sivilleri hedef aldı mülteci kamplarını vurdu: Çok sayıda ölü yaralı var İsrail yine sivilleri hedef aldı mülteci kamplarını vurdu: Çok sayıda... Haberi Görüntüle

HUKUKTAN BAHSETMEK SAÇMA, 2024'TE BÖYLE BİR ŞEY YOK

Luhansk'ta Rus yanlısı ayrılıkçılardan Aleksandr Averin ise gerçek zamanlı istihbarat bilgisi sağlayan temel araçların İHA'lar olduğuna dikkat çekerek bunların mutlaka devredışı bırakılmasını istedi. İşte 'Rus askeri' Averin'in yorumları:

"Onları vurmamız savaşın genişlemesine yol açmaz. Sadece kırmızı çizgimizi karşı tarafa göstermiş olur. Rus uçaklarının geçtiğimiz yıl Amerikan Reaper'ı zaten düşürdüğünü hatırlayalım. O dönem savaşta ciddi bir tırmanış olmadı. 

Yemenli Husiler halihazırda 5 adet MQ-9 düşürdü. Ciddi bir eylemle karşılaşmadılar. Uçuşa yasak bölgenin resmi olarak ilan edilmesi gibi formaliteler olmaksızın, tarafsız sularda Kırım'ı gözetleyen İHA'ların vurulması gerektiğine inanıyorum. Zaten böyle bir keşif faaliyeti başlı başına savaş nedenidir. 

Uluslararası hukuktan bahsetmek saçma; 2024'te böyle bir şey yok. ABD eğer çıkarı varsa uluslararası hukuku tanır, diğer durumlarda güç kullanır. Karadeniz semalarında hukukun ana kaynağı S-400 olmalıdır. Hiçbir işe yaramayan yazılı belgeler değil."

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading