Yandex Metrica

Bir ANKA vuruldu, peşinden 5 SİHA düştü: Amerikan ordusunun MQ-9 kabusu

Bir ANKA vuruldu, peşinden 5 SİHA düştü: Amerikan ordusunun MQ-9 kabusu

Soykırımcı İsrail'in baş dektekçisi ABD, 5 Ekim 2023'te Suriye kuzeyinde Türk SİHA'sı ANKA-S'yi F-16 ile vurmasından buyana aynı ölçekte 5 adet SİHA'yı kaybetti. Husiler Yemen semalarında bir tane daha Amerikan MQ-9 düşürdü. 

Savunma

22.05.2024, 01:15

10 bin kilometre uzaktan gelip Türkiye sınırında Türk SİHA'sını savaş uçağıyla düşüren ABD, soykırımcı İsrail'in peşinden giderken darbe üstüne darbe yiyor. 

5 Ekim 2023 tarihinde Suriye'de PKK/YPG'nin faaliyetlerini gözlemlediği sırada TUSAŞ yapımı ANKA-S, Ürdün'den havalanarak Türkiye sınırına gelen ABD F-16'sının ateşlediği füzeyle düşürülmüştü.

Amerikan ordusu o tarihten beri aynı ölçekte 5 SİHA'sını kaybetti. 

İngiltere, Fransa, Yunanistan ve birkaç ülkenin daha savaş gemileriyle birlikte Kızıldeniz'de devriye gezen Amerikan donanması Yemen'de Husilerin saldırılarını püskürtmeye çalışırken bir SİHA'dan daha oldu. 

Her biri en az 30 milyon dolar değerindeki MQ-9 SİHA, Husilerin ateşlediği '358' kodlu hava savunma füzesiyle düşürüldü. ABD'ye ait hava aracını düşürdüklerini duyuran Husiler, başarılı operasyonun Beyda kentinde gerçekleştiğini bildirdi. 

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

EN AZ 5 ADET SİHA ENKAZA DÖNÜŞTÜ

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek ve Filistin halkına destek amaçlı" yapılan operasyonda, MQ-9 Reaper tipi bir SİHA'yı Beyda kenti üzerindeyken hedeflediklerini kaydetti. 

Seri, İsrail'in Gazze soykırımının başladığı 7 Ekim'den bu yana 'kutsal cihad' olarak isimlendirdikleri savaşta aynı tipten 5 adet SİHA düşürüldüğünü belirtti.

ABD ve İngiltere'nin Yemen'e saldırılarına karşı savunmayı sürdüreceklerini ifade eden Seri, Gazze Şeridi'ne saldırılar durana ve abluka kaldırılana kadar Filistin halkına destek amaçlı 'askeri operasyonlara' devam edeceklerini kaydetti.

MQ-9 Reaper

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9... Haberi Görüntüle

MQ-9, SAKR-358 FÜZESİNE YENİK DÜŞTÜ

İlk MQ-9 Reaper geçtiğimiz yılın kasım ayında, ikinci ise şubat ayında düşürülmüştü. Üçüncü ve dördüncü SİHA'lar yine Husiler tarafından nisan ayında vuruldu. Beşinci MQ-9 kırımı ise 18 Mayıs'ta gerçekleşti. 

Operasyon anlarını saniye saniye kaydeden Husiler, Amerikan SİHA'sının vurulduğunu gösteren görüntüler paylaştı. 

50 bin fit irtifada 27 saat aralıksız uçabilen MQ-9, 1,7 tondan fazla yük taşıyabiliyor. İstihbarat, keşif ve gözetleme görevlerinin yanısıra MQ-9 SİHA'lar saldırı esnasında mini Hellfire füzelerinin yanısıra GBU-12 Paveway ve GBU-38 JDAM füzelerini de ateşleyebiliyor. 

MQ-9 Reaper ABD envanterine ilk kez 2007 yılında dahil oldu. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin 300'den fazla SİHA işlettiği sanılıyor. 

MQ-9 Reaper enkazı

Kızıldeniz'e 'Haçlı seferi' sonrası Amerikan ordusu, bölgeyi gözetlemek için MQ-9 SİHA'ları sık sık kullanıyor. 7 Ekim sonrasındaki süreçte ABD 8 ayda 5. SİHA'sını kaybetmiş oldu. 

SİHA'lar genellikle 'Sakr 358' tipi füzeyle vuruluyor. 3 metre uzunluğa ve 152 mm çapa sahip İran menşeili bu füze, Husiler tarafından 2020 yılından beri kullanılıyor. 

50 kilogram ağırlığındaki füzenin ateşlendikten sonra 10 kilometrenin üzerinde menzilde hareket kabiliyeti bulunduğu belirtiliyor. 

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading