Yandex Metrica

Kanada UNRWA fonlarına tekrardan destek vermeye hazırlanıyor! Kanada'dan Gazze'ye 25 milyon dolar destek sağlanacak!

Kanada UNRWA fonlarına tekrardan destek vermeye hazırlanıyor! Kanada'dan Gazze'ye 25 milyon dolar destek sağlanacak!

İsrail'in UNRWA'nın bazı çalışanlarını 7 Ekim saldırılarına karışmakla suçlamasının ardından bazı ülkeler UNRWA'ya yaptıkları yardımları askıya almıştı. CBC'nin 8 Mart tarihli haberine göre Kanada, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) için fon sağlamaya devam etme kararı aldı.

Dünya

08.03.2024, 19:09

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) yaptığı açıklamada bazı UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan ''Soykırım''a yardım ettiklerini belirtmişti. Bu suçlamanın ardından bazı ülkeler , BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yardımlarını durdurma kararı almıştı. CBC'de yer alan 8 Mart tarihli habere göre Kanada, UNRWA'ya tekrardan fon sağlamaya devam etme kararı aldı.

İsmi açıklanmayan bir hükümet yetkilisinin, önceden planlanmış olan 25 milyon dolarlık destek ödemelerine devam edileceğini. Kaynak için ek olarak Uluslararası Kalkınma Bakanı'nın ek finansman açıklayacağını söylediği iddia edildi.

Kanada ve diğer bazı batılı devletler, İsrail'in 12 UNRWA çalışanının 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine yönelik ''Soykırım'' saldırısına karıştığı yönündeki suçlamaları nedeniyle BM kuruluşuna yönelik finansmanı askıya almıştı.

UNRWA BM aracılığıyla Gazze halkına gıda yardımında bulunuyor

Denizin dibinde bulunan 'karanlık oksijen' bilim adamlarını heyecanlandırdı Denizin dibinde bulunan 'karanlık oksijen' bilim adamlarını heyecanlandırdı Haberi Görüntüle

KANADA YETKİLİLERİ BM'DEN İNCELEME RAPORU TALEP ETTİ

"Hükümet kaynağı Kanadalı yetkililerin Birleşmiş Milletler'den iddiaları inceleyen bir ara rapor aldığını belirtti. CBC gazetesi ise bu bilgilere dayanarak Kanada hükümetinin finansmanı yeniden başlatma konusunda rahat olduğunu manşetine taşıdı."

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, 7 Mart'ta CBC'ye verdiği röportajda, "Bu finansmanın durdurulmasından üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Biz gerekliyiz. Bence neredeyse en zor insani yardım operasyonunu yürütüyoruz" açıklamasında bulunan Griffiths, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında 150'den fazla personelin öldürüldüğüne dikkat çekti.

Şubat ayı sonunda UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in kapatma çabaları nedeniyle insani yardım ajansının "kırılma noktasına" ulaştığını söyledi. 

Gazze’de Ekim ayında UNRWA gıda desteğinin azalmasına yönelik yapılan protestodan bir görüntü (AFP)

Macron, Başbakan Attal'ın istifasını kabul etti: Sol ittifak başbakan adayı arayışını sürdürüyor Macron, Başbakan Attal'ın istifasını kabul etti: Sol ittifak başbakan adayı... Haberi Görüntüle

''UNRWA KIRILMA NOKTASINA ULAŞTI''

Lazzarini daha önce yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullanmıştı; "İsrail'in UNRWA'yı lağvetmeye yönelik tekrarlanan çağrıları ve Gazze'de benzeri görülmemiş insani ihtiyaçların olduğu bir dönemde bağışçılar tarafından sağlanan fonların dondurulması nedeniyle UNRWA'nın bir kırılma noktasına ulaştığını derin bir üzüntüyle bildirmek zorundayım." 

"Genel Kurul'un 302 sayılı kararıyla verilen yetkiyi yerine getirme kabiliyeti artık ciddi bir tehdit altındadır." 

Lazzarini, İsrail'in Gazze'ye yönelik dört ayı aşkın süredir devam eden saldırıları için şu ifadeleri kullandı; "Dünyanın herhangi bir yerinde bir çatışma sırasında öldürülenden daha fazla çocuk, daha fazla gazeteci, daha fazla sağlık personeli ve daha fazla BM personelinin öldüğünü" belirtti.

İsrail'in BM insani yardım kuruluşuna yönelik iddiaları ise şüphe uyandırdı. Wall Street Journal, ABD istihbaratının İsrail'in raporunda yer alan hususların makul ancak doğrulanamaz olduğunu tespit ettiğini bildirdi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading