Yandex Metrica

İranlı Türklerden ültimatom: Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullanacağız

İranlı Türklerden ültimatom: Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullanacağız

İran'daki 40 milyon Türk'ün hakları için 'sürgünde meclis' kuran Güney Azerbaycanlılar, Tahran rejimine karşı 3. bildiriyi yayınladı. Ermenistan destekçisi İran rejimine karşı giderek daha da organize hale geldiği görülen oluşum, bölgede yeni bir jeopolitik kırılmayı tetikleyebilir.

Dünya

23.01.2024, 20:09

Ekim ayında yayınladığı bildiriyle tüm dikkatleri üzerine çeken Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi üçüncü deklarasyonunu ilan etti. İlk iki toplantısını Ankara'da gerçekleştiren Teşkilât Komitesi üçüncü buluşmaya Bakü'de imza attı ve Meclis üyelerinin büyük çoğunlukla belirlendiğini duyurdu. 

İran nüfusunun yaklaşık 40 milyonunu oluşturan Türkleri temsilen bir araya gelen Güney Azerbaycan Meclisi, Bakü toplantısının ardından yayınladığı bildiride şu ifadelere yer verdi:

"28-29 Kasım 2022 tarihlerinde Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi Teşkilât Komitesi'nin 3. toplantısı Bakü'de gerçekleşti. 

Toplantıda Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi'nin seçici üyelerinin listesi netleştirilerek 10 Aralık tarihine kadar bir daha tam listenin gözden geçirilmesi ve tamamlanması kararlaştırıldı. 

Toplantıda ayrıca ocak ayının ilk 10 gününde Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi'nin seçici üyelerinin toplanması karara bağlandı. Toplantının yeri ve kesin tarihiyle ilgili ayrıca bilgi verilecektir. 

Geçici Milli Meclisi'nin seçici üyelerinin toplantısında Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi'nin 41 üyesi seçilecek, Güney Azerbaycan'ın Geçici Milli Meclisi nihayi şeklini alacaktır. 

Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi'nin esas amacı Güney Azerbaycan'ın bağımsızlığı, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın (BMT) Nizamnamesi'ne uygun olarak halkların kendi mukadderatını belirlemev e Milli Hükümet'in oluşturulmasıdır."

9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın intikam saldırısında tüm detaylar 9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın... Haberi Görüntüle

İLK AÇIKLAMA EKİM AYINDA YAPILMIŞTI

Sürgünde Meclis kurma çalışmalarına aylar önce başlayan ve ilk bildirisini 1 Ekim 2022 tarihinde yayınlayan 'sürgünde meclis', İran-Fars rejimiyle 'yorulmadan ve korkmadan savaşmak üzere' bir yola başkonulduğunu şu ifadelerle duyurmuştu:

"Bugün, 1 Ekim 2022 tarihinde, Türkiye'nin Ankara şehrinde Güney Azerbaycan'ın özgürlüğü ve kurtuluşu uğrunda İran-Fars rejimi ile yorulmadan, korkmadan savaşan Güney Azerbaycanlı siyasi aktivistlerin ulaştığı ortak kanaate binaen, yurtdışında Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi Teşkilat Komitesi kurulmasına karar verilmiştir."

Sözkonusu bildiride tüzüğün hazırlanmasını müteakip en fazla 101 kişi belirlendikten sonra Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi'nin çalışmalara başlayacağı belirtilmişti. 

Türklerin artık resmen 'sürgünde meclis' hamlesine başvurmuş olması, Ermenistan destekçisi İran'ı parçalama hedefinin yanısıra yeni bir jeopolitik kırılmaya işaret ediyor. 

Zengezur Koridoru'nun açılmasına karşı çıkan İran'a Türkiye ve Azerbaycan orduları peşpeşe tatbikatlarla cevap veriyor.

İran'a mesaj niteliğindeki tatbikatların sonuncusuna Kardeş Yumruğu adı verildi. Harp senaryolarını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da takip etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading