Yandex Metrica

İngiltere Dışişleri Bakanı: Irak ve Suriye'yi DEAŞ'tan kurtardık!

İngiltere Dışişleri Bakanı: Irak ve Suriye'yi DEAŞ'tan kurtardık!

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Rakka ve Musul'u yerle bir ederek DEAŞ'tan kurtarmakla övündü. PKK teröründen ise bahsetmedi.

Dünya

23.01.2024, 17:32

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, iki gün süren Irak ziyareti kapsamında Bağdat ve Erbil hükümetleri ile DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle görüştü.

Raab, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Koalisyon yetkilileriyle bir araya gelirken, Twitter aracılığıyla yayımladığı mesajda, “Hep birlikte Irak ve Suriye’de 110.000 kilometre karelik bir alanı DEAŞ’tan kurtardık” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Koalisyon Güçleri, terör örgütü DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de ele geçirdiği nüfusunun çoğu Sünni Müslümanlardan oluşan Rakka ve Musul kentlerini yoğun bombardımanlar sonrası geri almıştı.

Koalisyon güçlerinin bombardımanları sonucunda binlerce sivil ölürken Rakka ve Musul harabeye dönmüştü. Buna karşılık yıllardır Suriye’de bulunan Koalisyon güçleri, Esed rejiminin kimyasal saldırılarını yalnızca izlemekle yetiniyor.

Bağdat temasları

Raab, Irak’ın başkenti Bağdat’taki temasları kapsamında, Ekim ayında erken seçim yapmaya hazırlanan Bağdat hükümeti yetkilileriyle de bir araya geldi.

Ziyaret kapsamında Başbakan Mustafa el-Kazımi, Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüşen Raab, seçimlerin özgürlükçü ve şeffaf bir ortamda geçmesini temenni ettiğini bildirdi.

Irak’ta ise seçimler yaklaştıkça gerilim artıyor. Kerbela ve Necef gibi Şii nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerde İran’a tepkiler büyürken İran destekli Haşd-i Şabi militanları, protestoculara şiddet uyguluyor.

Erbil’de medya özgürlüğü vurgusu

Bağdat ziyaretinin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil’e geçen Raab, burada IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Raab, IKBY yetkilileriyle yaptığı görüşmede, medya özgürlüğünün desteklenmesi ve teröre karşı savaşta birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Barzani ise İngiltere yönetimi ve Uluslararası Koalisyon’a teröre karşı mücadeleye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

ABD ve İngiltere’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri, Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’ye hava desteği sağlayarak örgütün Suriye’de geniş alanları işgal etmesine olanak tanıyor.

Irak’ta ise PKK teröristleri, geçtiğimiz hafta Duhok kırsalında IKBY Peşmergeleri’ne saldırdı. PKK saldırısında bazı Peşmergeler yaşamını yitirdi. 

Batı medyası ise PKK’nın IKBY’de düzenlediği terör saldırılarına çok fazla yer vermiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading