Yandex Metrica

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin müjdecisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin müjdecisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aranın ardından Irak'a gitti. Bağdat'ta önce Irak'lı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ile sonra da Başbakan Sudani'yle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ana gündem maddesi terörle mücadeleydi. İki ülke arasında 26 anlaşma imzalanırken tarihi ziyaret dünya medyasında geniş yer aldı. Yunan medyası ise Bağdat'ta imzalanan tarihi anlaşmayı 'Yeni jeopolitik gerçekler ortaya çıkıyor' diyerek okurlarına duyurdu. Al Monitor de 'Erdoğan ziyareti sırasında Türkiye, Irak, BAE ve Katar 20 milyar dolarlık ulaşım anlaşması imzaladı' başlığını tercih etti. Haberde 'Türk cumhurbaşkanının ziyareti, iki komşu arasında on yıldan fazla süren çalkantılı ilişkilerin ardından yeni bir sayfanın habercisi' yorumuna yer verdi.  

Dünya

01.05.2024, 12:59

Irak’a 13 yıl sonra resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. Bu  toplantıda Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.

Sudani ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Edoğan, iki ülkenin terör örgütü PKK'ya karşı ortak hareket edeceğini ifade etti. Erdoğan, Irak'taki temasları kapsamında Bağdat'taki programlarını tamamlayarak geldiği Erbil'e geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle Erbil'de görüştü. 

Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşmaya imza atılırken tarihi ziyaret dünya basınında geniş yer aldı.

İran-İsrail gerilimine dair yeni detay: ABD savunma sistemleri İran füzelerini kaçırmış İran-İsrail gerilimine dair yeni detay: ABD savunma sistemleri İran füzelerini... Haberi Görüntüle

17 MİLYAR DOLARLIK KALKINMA YOLU ANLAŞMASI

Katar merkezli Al Jazeera, iki liderin su, güvenlik ve ticaret konularını görüştüğünü yazdı. Söz konusu haberde 'Erdoğan'ın ziyareti sırasında, Türkiye cumhurbaşkanı ve Irak başbakanı, ülkelerin ilgili bakanları arasında 17 milyar dolarlık Kalkınma Yolu projesinde iş birliği yapılmasına yönelik bir ön anlaşmanın imzalanmasına da tanık oldu' ifadelerine yer verildi.

Uluslararası haber ajansı AP 'Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdül Latif Raşid ve Başbakan Sudani ile bir araya gelerek su yönetimi, güvenlik, enerji ve ekonomik işbirliğine ilişkin anlaşmalar imzaladı' ifadelerini kullandı.

Alman DW gazetesi ise 'Erdoğan Irak'a nadir bir ziyaret gerçekleştirdi' manşeti ile okurlarının karşısına çıktı. Yunan Proto Thema 'Siyasi analistler, Bağdat'ı en son 12 yıl önce ziyaret eden Erdoğan'ın ziyaretini tarihi olarak nitelendiriyor' değerlendirmesinde bulundu.

Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de Gazze ayaklanmasına katıldı Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de... Haberi Görüntüle

FRANCE 24: EKONOMİK BAĞLAR GELİŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 yıl sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede 'Erdoğan'ın ziyaretinin ardından Irak ve Türkiye güvenlik ve ekonomik bağlarını geliştirecek' ifadelerini kullandı.

Al Monitor de 'Erdoğan ziyareti sırasında Türkiye, Irak, BAE ve Katar 20 milyar dolarlık ulaşım anlaşması imzaladı' başlığını tercih etti. Haberde 'Türk cumhurbaşkanının ziyareti, iki komşu arasında on yıldan fazla süren çalkantılı ilişkilerin ardından yeni bir sayfanın habercisi' yorumuna yer verdi.

İHA'ları balık gibi avladı: Rus dronlarından Ukrayna İHA'larına ağlı çözüm İHA'ları balık gibi avladı: Rus dronlarından Ukrayna İHA'larına ağlı çözüm Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI: YENİ JEOPOLİTİK GERÇEKLER ORTAYA ÇIKIYOR

Tarihi anlaşmanın önemine dikkat çeken Yunan Ethnos gazetesi de şu değerlendirmede bulundu;

'Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında "Kalkınma Yolu"nun oluşturulmasına ilişkin mutabakat zaptı'nın Bağdat'ta imzalanmasıyla yeni jeopolitik gerçekler ortaya çıkıyor. Irak'ın, Körfez'i Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak diğer ülkelerle iş birliği yapması, bölgeyi kritik bir ticaret ve enerji merkezi haline getiren stratejik bir hamledir.'

İsrail merkezli Jerusalem Post 'Türk lider Erdoğan Irak'la PKK'ya karşı ortak adımları görüştü' manşeti ile okurlarının karşısına çıktı. Söz konusu haberde PKK'nın Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak tanımlandığının altı çizildi.

116 asker bir dakika içinde öldü: ATACMS füzeleri bir taburu yok etti 116 asker bir dakika içinde öldü: ATACMS füzeleri bir taburu... Haberi Görüntüle

PKK'YA KARŞI GÜVENLİK ANLAŞMASI

The New Arab 'Türk lider Erdoğan nadir ziyaretinde Irak'la PKK'ya karşı güvenlik anlaşması imzaladı' manşeti ile çıktı.

Haberde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'den bu yana Irak'a ilk resmi ziyareti için Pazartesi günü Bağdat'a geldi. Üst düzey Iraklı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Erdoğan, su, petrol, bölgesel güvenlik ve Irak'ın Kalkınma Yolu konularını ele aldı' ifadelerine yer verildi.

CNN Yunanistan 'Ankara'nın planladığı, Basra Körfezi'ni Türkiye'ye bağlayacak ulaşım aksının oluşturulmasına ilişkin dörtlü mutabakat zaptı, Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sırasında imzalandı' dedi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Loading