Yandex Metrica

Çin AUKUS'un bölgede nükleer silahlanmayı artıracağına dikkat çekti

Çin AUKUS'un bölgede nükleer silahlanmayı artıracağına dikkat çekti

Çin, geçtiğimiz günlerde ABD, Avustralya ve İngiltere arasında gerçekleşen ve son derece rahatsızlık duyduğu AUKUS anlaşmasının nükleer silahlanmayı artırabileceği yönünde uyarı yaptı.

Dünya

23.01.2024, 18:03

Fransa ile uzun zaman önce imzaladığı denizaltı anlaşmasını iptal edip, ABD ve İngiltere ile masaya oturan ve Pasifik'te dengeleri derinden etkileyecek bir adım olarak AUKUS anlaşmasına imza atan Avustralya'nın bu hamlesi, beraberinde çeşitli iddiaları da gündeme getirdi. Konuya ilişkin en güçlü ses Pekin'den yükseldi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yaptığı açıklamada ABD, İngiltere ve Avustralya üçlüsünün arasında imzalanan AUKUS özel güvenlik anlaşması sebebiyle bölgede nükleer silahlanmanın artabileceğini belirtti.

Avustralya'da kilise saldırısı: Piskopos canlı yayında defalarca bıçaklandı Avustralya'da kilise saldırısı: Piskopos canlı yayında defalarca bıçaklandı Haberi Görüntüle

NÜKLEER SİLAHLANMAYI ARTIRABİLECEK POTANSİYELDE

Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) yer verdiği habere göre Vang, Malezya ve Brunei dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde söz konusu üç ülke arasında imzalanan AUKUS anlaşmasına yönelik değerlendirmeler yaptı. 

AUKUS'un bölgede nükleer silahlanmayı alevlendirebileceğine dikkat çeken Vang'a göre, söz konusu gelişme bölgedeki silahlanma yarışını artırabilecek potansiyelde. Vang'ın vurguladığı bir diğer nokta da Çin, ASEAN ve diğer bölge ülkelerinin ortak çaba sarfetmesiyle bölgenin dünyadaki hem en dinamik hem de en hızlı büyüyen parçaya dönüşmüş olması. Durum böyle olunca olası nükleer silahlanma ve genel bir silahlanma yarışının bölgede refah ve istikrara da zarar vereceği düşünülüyor.

Rusya, BMGK'nın uzay tasarısına veto etti! ABD tepki gösterdi: 'Uzaya nükleer silah yerleştirmek istiyorsunuz' Rusya, BMGK'nın uzay tasarısına veto etti! ABD tepki gösterdi: 'Uzaya... Haberi Görüntüle

"BÖLGESEL STRATEJİK DENGEYİ BOZACAK"

Vang, açıklamasında "Nükleer denizaltılar, nükleer silah teslim etme kabiliyetine sahip stratejik güvenlik araçlarıdır. Avustralya'nın hareketi, bölgesel stratejik dengeyi bozacak ve Güney Pasifik Nükleer Serbest Bölge Anlaşması'nı imzalarken verdiği taahhüdü geçersiz hale getirecektir." ifadesini kullandı ve AUKUS'un bölgede "Soğuk Savaş" zihniyetinin tekrar canlanmasına neden olabileceğine değindi.

Diğer taraftan da Avustralya, Japonya, Hindistan ve ABD'nin Quad (Dörtlü) adı altında oluşturduğu ittifakın, Hint-Pasifik'te rolü ve nüfuzu yayılan Çin etkisinin önünü kesmek için oluşturduğu gerçeği var. 

Tüm bunların üzerine bölgede Çin'in yükselişine ve gücüne karşı hamleye geçen Avustralya, İngiltere ve ABD, "AUKUS" adlı yeni bir güvenlik iş birliği anlaşmasının altına imza atarak yeni bir ittifakı daha devreye soktu. Henüz çok yeni imzaya alınan AUKUS anlaşmasına göre Avustralya'nın Adelaide kentinde, en az 8 adet nükleer enerjili denizaltının inşa edileceği belirtilmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading