Yandex Metrica

CIA'nın gazeteci avı: Hollanda'da basın mensuplarının yarısına 'ajanlık' teklif edildi

CIA'nın gazeteci avı: Hollanda'da basın mensuplarının yarısına 'ajanlık' teklif edildi

Hollanda istihbaratında etkin olduğu bilinen Amerikan CIA, devşirme gazeteci skandalıyla gündemde. Ülkedeki basın mensuplarının yarısının istihbarat servislerinden ajanlık teklifi aldığı ortaya çıktı.

Dünya

29.03.2024, 21:24

Amerikan istihbaratının Almanya'dan sonra en etkin olduğu ülke olarak bilinen Hollanda 'ajan gazeteci' skandalıyla sarsılıyor. Ülkenin resmi istihbarat kurumuna ait bir belgenin sızdırılması, ajan olarak görevli 21 kişiden 8'inin gazeteci kimliği taşıdığını ortaya koydu. 

Hollanda'nın en güvenilir gazetelerinden NRC'deki habere göre, sızdırılan belgeyi inceleyen basın mensupları, ajan meslektaşlarının hayli kalabalık olduğunu görünce diğer gazetecilere bu durumu sorma ihtiyacı hissetti. 

Muhabirler şüphelerinde haklıydı. NRC'nin görüştüğü 32 gazetecinin yarısı, Hollanda İstihbarat Teşkilatı (AIVD) ve Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nden (MIVD) 'iş teklifi' aldığını söyledi. 

Avustralya'da AVM'de bıçaklı saldırı! Sidney'de yüzlerce kişi tahliye edildi! Çok sayıda ölü ve yaralılar var Avustralya'da AVM'de bıçaklı saldırı! Sidney'de yüzlerce kişi tahliye edildi! Çok... Haberi Görüntüle

ORTADOĞU'DA GÖREVLİLER LİSTENİN BAŞINDA 

NRC haberinde, istihbarat servislerinin özellikle Ortadoğu ülkelerine gidip gelen gazetecileri hedef seçtiğini belirtiliyor. AIVD'ye ait bir iç yazışmanın gizli ihbar platformu PubLeaks'e sızdırılması üzerine başlayan tartışmalar 'gazeteci ajan' uygulamasının ülkede ne kadar yaygın olduğunu ortaya koydu. 

Skandalın ortaya çıkmasının ardından NRC'nin görüştüğü 32 editör ve muhabirin en az yarısı, Hollanda'daki iki istihbarat servisinden bilgi aktarmak, muhbirlik ve casuslak yapma için düzenli olarak teklif aldıklarını söyledi. 

Gazetecilerin anlattığına göre AIVD, bazı durumlar için hemen ödeme yapmaya hazır olduğunu da bildirmiş. NRC'ye bilgi veren eski bir AIVD yetkilisi, teşkilatın gazetecileri işe aldığını doğruladı. Sözkonusu yetkilinin şu itirafı dikkat çekti: "Bu hep oluyor. AIVD görevlileri yurtdışında bir ağ kurmak zorunda. Gazetecilerde bu ağın bir parçası..."

Döneri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in elinden kurtardık: Avrupa Parlamentosu 'döner Türkiye'nin' dedi Döneri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in elinden kurtardık: Avrupa Parlamentosu 'döner Türkiye'nin'... Haberi Görüntüle

TÜRK GAZETECİYE DE YAKLAŞTILAR

Sinan Can

Hollanda televizyonu için haber programı hazırlayan Türk kökenli gazeteci Sinan Can, Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkelere seyahat ettiğini ve 2018 yılında istihbarat servisi tarafından arandığını, fakat onlarla görüşmeyi reddettiğini söyledi. 

Hollanda merkezli RTL haber kanalının İstanbul'da görev yapan Ortadoğu muhabiri Olaf Koens ise Twitter hesabındaki ifşaatında, geçmişte ajanlık için kendisine de teklifte bulunulduğunu anlattı. 

Koens, "Moskova'da genç bir serbest gazeteciyken AIVD bir keresinde bana da yaklaşmaya çalıştı" ifadesini kullandı. 

Bu tip girişimlerin gazetecilerin hayatını tehlikeye attığı belirtilirken Hollanda Gazeteciler Sendikası (NVJ), istihbarat servislerinin gazetecileri istihdam etmesinin yasaklanmasını istedi. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading