Yandex Metrica

BM'den Tigray için kıtlık uyarısı yapıldı

BM'den Tigray için kıtlık uyarısı yapıldı

Bir milyondan fazla insanın yerinden edildiği ve çatışmalara sahne olan Tigray kıtlıkla karşı karşıya. Tigan'daki durum için BM acil gıda desteği gerektiğine dikkat çekti.

Dünya

23.01.2024, 17:32

BM'den Tigray için kritik uyarı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Etiyopya'da hükümet ile yerel güçler arasında çatışmaların yaşandığı ülkenin kuzeyinde bulunan Tigray bölgesi için "kıtlık" uyarısında bulundu.

Guterres, açıklamasında "Tigray'daki birçok bölge kıtlığın eşiğinde, gereken fonlar ve insani erişim artırılmazsa durum daha da kötüye gidecek." ifadelerini kullandı ve şimdi atılacak adımların birçok kişi için "ölüm kalım" meselesi anlamına geldiğine dikkat çekti.

BİR MİLYONU AŞKIN İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

Tigray eyaletini yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçleri tarafından 3 Kasım 2020'de Etiyopya'nın Kuzey Komutanlığı birliklerine saldırılması ve akabinde Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karşı askeri harekat kararı almasının ardından, eyalette bir milyonu aşkın insan yerinden edildi.

Başlattığı geniş çaplı operasyonla Etiyopya, Tigray eyaletinin başkenti Mekelle'yi ele geçirdi fakat bazı bölgelerde çatışmalar devam ediyor. Komşusu olan Etiyopya'ya yardım etmek için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri, eyalette katliam, tecavüz ve işkence gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

5,2 MİLYON KİŞİNİN ACİL GIDA DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

BM ve sivil toplum örgütleri ise Tigray bölgesindeki insani durumdan endişe duyuyor. BM Dünya Gıda Programına göre, 1 Haziran'da bölgedeki nüfusun yüzde 91'ine denk gelen 5,2 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç var.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading