Yandex Metrica

Sitede Ara

Bir ve iki derken şimdi üçüncü uçak gemisi! Denizdeki yarış ilk hangi ülkeyi yakacak?

Bir ve iki derken şimdi üçüncü uçak gemisi! Denizdeki yarış ilk hangi ülkeyi yakacak?

Gemi üretiminde ABD'yi arkasında bırakan Çin, 3. uçak gemisi Fujian'ı seyir testleri için denize indirdi. Güney Çin Denizi'nde söz sahibi olmak isteyen Pekin yönetimi, ABD ile olası deniz savaşında bölgenin hakimiyetini elinde tutmak için 2035 yılına kadar toplamda 6 adet uçak gemisi yapmayı planlıyor.

Dünya

20.05.2024, 00:36

ABD'nin desteklediği Tayvan ile Güney Çin Denizi'nde Pekin hükümetinin köşeye sıkıştırılması, Çin Donanması'nın güçlenmesine imkan tanıdı. 2035 yılına kadar 6 adet uçak gemisini Güney Çin Denizi ile buluşturmayı planlayan Çin Halk Ordusu, bölgedeki hakimiyeti elinde tutmak, olası bir ABD tehdidine karşı boyun eğmemek adına 2016 yılından itibaren aralıksız olarak Deniz Kuvvetleri Donanmasını güçlendiriyor.

İlk olarak Ukrayna donanmasından Varyag adlı Admiral Kuznetsov sınıfı çok amaçlı bir Sovyet uçak gemisini satın alan Pekin yönetimi, aldıkları gemiyi modernize ederek, Liaoning adını verdi. Bu 60 bin tonluk gemi, Çinlilerin ilk uçak gemisi olarak tarihe geçti. 2016 yılında denizler ile buluşan Liaoning'in ardından Çin Donanması, uçak gemisi imalatına hız kazandırarak, Güney Çin Denizi'ndeki rakibi ABD'ye gemi üretim hızında fark attı.

Tamamen yerli imkanlar ile üretime başlayan Çinliler, ikinci uçak gemisi olan 66 bin tonluk Shandong'u 2019 yılı sonunda ordu envanteriyle buluşturdu. 2022 Haziran ayında ilk kez denize indirdiği, Çin Donanması'nın en gelişmiş ve en büyük uçak gemisi Fujian, Pasifik'te görev yapmaya hazır hale geldi. Fujian, kayakla atlama tarzı fırlatma kullanan Shandong ve Liaoning'den çok daha üst düzeyde.

Çin'in Fujian Süper Taşıyıcısı ilk deniz denemelerini gerçekleştirdi

Lübnan Başbakanı duyurdu: İsrail BM'nin 1701 sayılı kararını tam 35 bin kez ihlal etti Lübnan Başbakanı duyurdu: İsrail BM'nin 1701 sayılı kararını tam 35... Haberi Görüntüle

FUJIAN DENİZ SEYİR TESTLERİNE BAŞLADI

Pekin yönetiminin en büyük ve en gelişmiş uçak gemisi Fujian, ilk deniz seyir testi için bugün Shanghai'de suya indirildi. Altı yıldan fazla bir süredir inşa halinde olduğu Jiangnan Tersanesi'nin 80 mil uzağında sistemin tahrik ve elektrik sistemlerinin çalışma durumu kontrol edilecek.

Çin Donanması'nın bugüne kadar geliştirmiş olduğu en büyük ve en gelişmiş üçüncü uçak gemisi olan Fujian, Güney Çin Denizi'nde ABD'ye karşı gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Fuijan, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun envanterinde bulunan Shandong ve Liaoning'i, üstün özellikleriyle geri plana atıyor.

Fujian, Çin Donanması'na ait Shandong ve Liaoning'de kullanılan kayakla atlama tarzı fırlatma yöntemi (EMALS) yerine, daha büyük ve daha ağır uçakları fırlatabilecek elektromanyetik mancınık sistemine sahip olan tek gemi ünvanını taşıyor.

Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Haberi Görüntüle

HEDEF: 435 SAVAŞ GEMİSİNE SAHİP OLMAK

Çin Donanması'nın üçüncü uçak gemisi Fuijan'ın J-15 ve J-31 savaş uçaklarına ek olarak KJ-600 havadan erken kontrol uçaklarına ek olarak donanmaya ait İHA'ları taşıması bekleniyor. Analistler ise, Çin filosunun denizlerde daha fazla güç sahibi olmasına imkan sağlayacak olan Fujian'ın daha geniş savaş menzili olacağını, denizlerde ABD'ye karşı daha üstün hakimiyet kuracağını söylüyor.

Güney Çin Denizi'nde çevresini kuşatan ABD'ye karşı olası bir savaş durumunda bölge gücünü eline almak isteyen Pekin yönetimi, 2035 yılına kadar 6 adet uçak gemisini Pasifik'e indirmeyi planlıyor. 350 savaş gemisiyle rakibi ABD'ye fark atan Çin, deniz filosunu dünyanın bir numaralı filosu haline getirmek için aralıksız olarak çalışıyor. ABD Deniz Kuvvetleri tarafından hazırlanan istihbarat raporuna göre Çin tersaneleri, Amerika'dan 232 kat daha hızlı gemi inşa ediyor. Pekin yönetimi, Çin Donanması'nın denizlerdeki gücünü 2035 yılına kadar 435 gemiye çıkarmayı hedefliyor.

Habere Tepki Ver

53

7

33

4

0

0

1

2

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Loading