Yandex Metrica

Sitede Ara

Bir, iki, üç değil tam 6 uçak gemisi: Çılgın projeye start verildi

Bir, iki, üç değil tam 6 uçak gemisi: Çılgın projeye start verildi

Asya kıtasında rakibi Çin ve Tayvan'ın denizlerdeki üstünlük savaşı, Hint donanmasını harekete geçirdi. Rakip ülkelerin çok gerisinde kalan Hindistan, donanmasına bir, iki, üç değil tam 6 uçak gemisi inşa etmeye hazırlanıyor.

Dünya

24.05.2024, 15:10

Hint Donanması bölgenin askeri gücünden geri kalmamak adına son derece iddialı askeri planını devreye sokmaya hazırlanıyor. Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'in Tribune gazetesine verdiği demeçte Hint Donanmasının yakında üçüncü uçak gemisini inşa etmeye başlayacağı belirtiliyor.

Çevresinde Bangladeş, Myanmar, Çin, Sri Lanka ve Pakistan gibi tehditleri barındıran Hindistan, donanmasının envanterine üçüncü uçak gemisini eklemek için kollarını sıvadı. 3 milyon kilometreden daha fazla toprağa sahip olan Hindistan, dünyanın en büyük 7. ülkesi olarak kabul edilirken, Hint Donanması bölgedeki ülkelerin donanmasına göre oldukça geride.

Hint Ordusu bölgedeki askeri güç yarışından geri kalmamak adına son derece ses getirecek hamlesini yaptı. Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'in Tribune gazetesine verdiği demeçte Hint Donanmasının yakında üçüncü uçak gemisini inşa etmeye başlayacağı belirtildi.

Hindistan'ın ilk yerli uçak gemisi: INS Vikrant

İyice zıvanadan çıktılar: ABD'de Filistin'e destek verenlerin kimliklerinin tespiti için yüz maskesine yasak getirilecek İyice zıvanadan çıktılar: ABD'de Filistin'e destek verenlerin kimliklerinin tespiti için... Haberi Görüntüle

6 UÇAK GEMİSİ İNŞA EDİLECEK

Üretilecek olan üçüncü uçak gemisi, Hint Donanması'nda aktif olarak kullanılan 45 bin tonluk yerli uçak gemisi Vikrant'tan çok daha üst teknolojiye sahip olacak. Donanmada Rusya'dan ithal edilen Supermarine de bulunurken Savunma Bakanı Singh, Hint Donanmasına üç değil beş, altı ve hatta daha fazla uçak gemisi inşa edeceklerini belirtti.

Dünyada gemi üretiminde rakibi ABD'ye adeta fark atan Çin hükümetinin mühendisleri, Hindistan'ın uçak gemisi inşa etme konusunda deniz yeteneklerini güçlendirmeye yönelik girişiminin uzun vadede ışık belirtileri gösterdiğini dile getirdi.

Ocak 2023 yılında Hindistan Parlamentosu Savunma Daimi Komitesi, donanmanın üçüncü bir uçak gemisiyle donatılması gerektiğini vurgulamıştı. Üçüncü uçak gemisi için 2023 yılından beri harekete geçmeyen hükümetin aniden yeni bir uçak gemisi inşa etme planının ise Çin Donanması'nın üçüncü uçak gemisi Fujian'ın Tayvan Boğazı'nda göreve başlaması olduğu düşünülüyor.

Çin şu anda savaş uçakları için kızaklı kalkış kullanan iki uçak gemisine (Liaoning ve Shandong) ve deniz denemelerinden geçen üçüncü bir uçak gemisine, Fujian'a sahip. Fujian'ın en önemli özelliği, ABD'deki en yeni Ford sınıfı uçak gemilerinin konfigürasyonuyla karşılaştırılabilecek elektromanyetik mancınıkların kullanılması. 

Ağustos 2013 yılında denize indirilen uçak gemisi INS Vikrant (IAC-1)

Kudüs'te bayrak yürüyüşü öncesi provokasyon! Fanatik Yahudiler Filistinli gazeteciye saldırdı Kudüs'te bayrak yürüyüşü öncesi provokasyon! Fanatik Yahudiler Filistinli gazeteciye saldırdı Haberi Görüntüle

ASYA ÜLKELERİ DONANMALARINI GÜÇLENDİRİYOR

Bazı Asya ülkeleri, uçak gemilerini üretme kararı alarak donanma kabiliyetlerini en üst düzeye çıkarmak için birbirleriyle yarış halinde. Örnek olarak Japonya'nın Izumo sınıfı helikopter gemileri, F-35B hayalet avcı uçaklarını taşıyabilecek hafif uçak gemilerine dönüştürüldü. Güney Kore ise 2030 yılına kadar hafif uçak gemilerinin inşa edilmesi için projelerini tamamladı.

Hindistan'ın uçak gemisi tutkusu uzun bir geçmişe sahip. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uçak gemisine sahip olan ilk Asya ülkesi olması, Hint Donanması'nı oldukça özel kılıyor. 1961 yılında İngiltere'den satın alınan ikinci el bir hafif uçak gemisi olan Hercules, modernize edilerek Vikrant adını almış ve Hindistan'ın ilk uçak gemisi olarak donanmaya katılmıştı.

Hindistan'ın ilk uçak gemisi Vikrant, Doğu Pakistan'daki limanlara, askeri üslere saldırmak ve abluka altına almak için 4.000'den fazla sorti yaparak 1971 Hindistan-Pakistan çatışmasında kilit bir rol oynadı. Hindistan Donanması bu “yüksek madalyalı” uçak gemisini 1997 yılında hizmet dışı bıraktı.

Vikrant'ın görevlerde gösterdiği üstün performans, Hint ordusunun uçak gemilerinin önemini fark etmesini sağladı.  1987 yılında hizmet dışı bırakılan İngiliz hafif uçak gemisi HMS Athletic God'ı satın alarak adını INS Viraat olarak değiştiren Hint Donanması, amiral uçak gemisini 2017 yılına kadar kullandı.

Mayıs 2024 verilerine göre Hint donanmasının iki adet uçak gemisi, bir SSBN dahil 14 denizaltı ve 14 fırkateyni bulunuyor. 10 destroyer savaş gemisi, 6 mayın gemisi ve 26 adet hafif zırhlı küçük korvete sahip.

Habere Tepki Ver

19

13

25

5

1

1

0

1

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading