Yandex Metrica

10 AB ülkesinden ortak bildiri: Nükleere ihtiyacımız var

10 AB ülkesinden ortak bildiri: Nükleere ihtiyacımız var

Avrupa Birliği enerji fiyatlarındaki artış sonrası nükleer santralleri artırma çabasında. 10 AB ülkesi ortak bir bildiriyle 'Nükleere ihtiyacımız var' çağrısı yaptı. Talep nükleerin yeşil yatırım sınıfına katılması. Dikkat çekici olansa Aynı AB, Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santral projesine tepki göstererek iptal edilmesini talep etmişti.

Dünya

23.01.2024, 18:06

2017 yılında bir karar alarak, Türkiye'ye Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesini durdurma çağrısı yapan AB, nükleer enerji kapasitesini artırmaya çalışıyor.

Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi karıştırdı Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi... Haberi Görüntüle

AB: NÜKLEER ENERJİ ÇOK ÖNEMLİ

10 AB ülkesinin ekonomi ve enerji bakanları ortak metin yayınladı. Fransa, Macaristan, Polonya, Finlandiya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'nın ilgili bakanları, AB Komisyonu'na ortak imzalı bir mektup gönderdi. Mektupta, son dönemde enerji fiyatlarının artış gösterdiğine vurgu yapıldı, enerjide üçüncü ülkelere bağımlılığı hızla azaltmanın önemine işaret edildi.

AB bakanları "İhtiyaçları yeterli ölçüde karşılamak için diğer karbonsuz enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Nükleer enerji çok önemli." ifadesine yer verdi, nükleer enerjinin Avrupa'da yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesi gerektiğnin altı çizildi. Çünkü AB Komisyonu, doğal gaz ve nükleer enerjiyi yeşil yatırımlar kategorisine dahil edip etmemek konusunda henüz kararsız. 

nukleer santral

Soykırımcı İsrail'den dünyaya İran çağrısı: 'Devrim Muhafızları terör örgütü olarak tanınmalı' Soykırımcı İsrail'den dünyaya İran çağrısı: 'Devrim Muhafızları terör örgütü olarak... Haberi Görüntüle

AVRUPA'DA 60 YILDIR NÜKLEER VAR

AB'nin elektrik üretimlerinde nükleer santraller yaklaşık yüzde 25 ile önemli yer tutuyor. Nükleer sanayi 60 yıldan uzun süredir Avrupa'da mevcut. Halihazırda 14 ülkede 126 nükleer reaktör bulunuyor. Nükleer enerji kaynakları Avrupa'nın karbonsuz elektrik üretiminin yaklaşık yarısını sağlıyor. AB ülkeleri yakın zamanda yeni reaktörler inşa etmeyi hedefliyor. Nükleer enerjinin iklim değişimi ile mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğunu savunuyorlar. 

AB Komisyonu'nun birkaç ay içinde yeşil yatırımları içeren son listesini açıklaması bekleniyor.

macron nukleer

Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Haberi Görüntüle

EN FAZLA NÜKLEER FRANSA'DA

AB ülkelerinde en fazla nükleer reaktöre sahip olan ülke Fransa. 58 nükleer reaktöre sahip olan Fransa elektriğin yüzde 77’sini nükleer enerjiden sağlıyor. Fransa'da nükleer enerji öylesine yaygın bir kabul ki 2022'de yapılacak seçimlerin bile ana konularından biri haline gelmiş durumda. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni nükleer santraller inşa etmek istiyor. Bunun Bu, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacağını savunan Macron, nükleer santrallerin yerli sanayiyi koruyacağı  ve ülkede isyana neden olan elektrik fiyatlarını düşüreceğini savunuyor.

Nükleer santralleri bir egemenlik ve enerji bağımıszlığı hamlesi olarak gören Fransa'da Yeşiller Partisi bile, bir süre önce  hararetle talep ettikleri nükleerin aşamalı olarak kaldırılması planını şimdi sözlü olarak ileriye doğru itiyor.

fransa nukleer santraller

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

AYNI AB TÜRKİYE'YE 'NÜKLEER TEHLİKELİ' DEMİŞTİ

Bugün nükleer santralleri daha güvenli ve ucuz kabul ederek 'yeşil yatırım' kategorisine almak için çağrı yapan AB konu Türkiye olunca nükleer santrallere karşı bir tavır takınıyor. 2017 yılında Avrupa Parlamentosu’nun yayınladığı raporda, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinden santralin güvenliğinden dolayı vazgeçilmesi talep edilmişti. Yani nükleer enerjiyi kendi ekonomik istikrarının temeli olarak gören AB'nin lokomotif ülkeleri, konu Türkiye olunca politik ve önyargılı tutumundan vazgeçmiyor. 

ab akkuyu

ab akkuyu karar

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading