Yandex Metrica

Astronotların kas erimesi problemine çözüm bir Türk markasından geldi: Spacewalkervr Astronotların 'Kas erime ve İzolasyon soruna çözüm olabilir mi?

Yer çekimsiz ortamda, kullanılmayan kasların gittikçe zayıfladığını ve astronotların, uzun zaman, kapalı alanda kalmaktan kaynaklanan psikolojik problemleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki VR teknolojileri bu sorunlara çözüm olabilir mi?

Yaşam

14.05.2024, 16:04

SPACEWALKERVR kurucusu Hamit Keleş, bunun olabileceğini söylüyor...

Bu gün bilgisayarlarda, gerçekten ayırt edilemeyecek ortamların rahatlıkla oluşturulabildiğini, insan beyninin 5 duyu ile çevresini algılayıp, bir şeyin “gerçek” olup olmadığına karar verdiğini, dolayısı ile beynin gerçeklik algısı konusunda çok kolaylıkla kandırılabileceğini, ifade eden Hamit Keleş;

Geliştirdikleri, SPACEWALKERVR adlı cihazla, bir astronotun, en azından günün bir kaç saatini dünyada geçiriyormuş hissini yaşayabileceğini, bunun da hem kas sistemini, hem de zihnini çok rahatlatacağını, söylüyor.

SPACEWALKERVR VR teknolojileri

İnsan beyninin ve bedeninin, doğduğu andan itibaren, dünya şartlarına adapte olmaya başladığını ve içinde olduğumuz için üzerinde çok düşünmediğimiz bu şartların (mavi gökyüzü, uzak ufuklar, yer çekimi seviyesi, rüzgar, sesler, kokular, ev ve şehir ortamları ve çevremizde sürekli koşuşturan insanlar...)   - bizde güven hissi yarattığını, pencereden bakıldığında derin bir siyahlıktan başka bir şey görülmeyen uzayda ise, bu alışkın olduğumuz çevrenin dışında, tedirgin edici, kapana kısılmışlık hissinin insan psikolojisine kolaylıkla zarar vermesinin, çok doğal olduğunu, sözlerine ekliyor.

SPACEWALKERVR bu soruna entegre bir çözüm üretmiş gibi görünüyor. VR Başlıklar görme duyusunu, SPACEWALKERVR kafa hareketlerine göre, 360 derece otomatik dönüş ve yürüyüş sağlayarak hareket ihtiyacını karşılayabilir. SPACEWALKERVR üzerine eklenebilen rüzgar simülatörü, koku simülatörü ve dünya ortam sesleri de eklendiğinde, rahatlıkla bir astronot, gerçekten yeryüzünde yürüyor, hissini yaşayabilir.

O zaman çözüm, VR teknolojisi ve simülatörlerle beyni kandırmak olabilir mi? 

Bize SPACEWALKERVR denemeye değer bir çözüm gibi görünüyor.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Yaşam


Loading